Skip to content

MASSEN: Gentle Brutality

Az annak idején Massenhinrichtung néven működő belorusz Massen 2021-es albuma egészen kellemes hallgatnivaló volt számomra, így kíváncsian vártam, mit alkotott idén az időközben Berlinbe költözött extrém heavy metal formáció.

Nos, úgy tűnik, kicsit szélesítettek a palettán a zenekar tagjai, ugyanis ez a lemez bőven több egy folkos black/death alkotásnál. Talán nem véletlenül használják ők maguk a fentebb említett skatulyát.

Egy nagyon színes, kategorizálhatatlan lemezről van szó, amelyben valamelyest megfogyatkoztak Alex „Aleerma” durva vokáltémái, és több szerephez jutottak a női énekek, amelyek tudtommal itt a vendégként közreműködő Nastya Kozelnek köszönhetőek. Emellett Kara hegedűszólamai is a korong központi részét képezik.

Ebből lehetne valami jót is kisütni, de én már túlzásnak érzem a különféle hangulatok közötti ugrándozást. Mert hiába mondja Alex, hogy alapból pozitív hangvételű dalok megírására helyezte a hangsúlyt, a műfaji korlátlansághoz való ragaszkodás miatt nem állt össze egységes egésszé a hanghordozó. Az Askoma (Sorethroat) indusztriális jellegű betéteit például egyáltalán nem értem.

Elképzelhető, hogy a költözés nehézségei miatt lett ez a lemez olyan, amilyen. De az is lehet, hogy a felállásban bekövetkezett változások vezettek a számomra gyengébbnek tűnő produktumhoz. Vagy csak a tényleg jóféle Contraesthetic lemezzel helyezték maguknak túl magasra a lécet a beloruszok. Mindenesetre ez most nekem nem jött be, de legközelebb talán újra át lesz ugorva az a léc…

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw