Skip to content

MASSEN: Gentle Brutality

Az annak idején Massenhinrichtung néven működő belorusz Massen 2021-es albuma egészen kellemes hallgatnivaló volt számomra, így kíváncsian vártam, mit alkotott idén az időközben Berlinbe költözött extrém heavy metal formáció.

Nos, úgy tűnik, kicsit szélesítettek a palettán a zenekar tagjai, ugyanis ez a lemez bőven több egy folkos black/death alkotásnál. Talán nem véletlenül használják ők maguk a fentebb említett skatulyát.

Egy nagyon színes, kategorizálhatatlan lemezről van szó, amelyben valamelyest megfogyatkoztak Alex „Aleerma” durva vokáltémái, és több szerephez jutottak a női énekek, amelyek tudtommal itt a vendégként közreműködő Nastya Kozelnek köszönhetőek. Emellett Kara hegedűszólamai is a korong központi részét képezik.

Ebből lehetne valami jót is kisütni, de én már túlzásnak érzem a különféle hangulatok közötti ugrándozást. Mert hiába mondja Alex, hogy alapból pozitív hangvételű dalok megírására helyezte a hangsúlyt, a műfaji korlátlansághoz való ragaszkodás miatt nem állt össze egységes egésszé a hanghordozó. Az Askoma (Sorethroat) indusztriális jellegű betéteit például egyáltalán nem értem.

Elképzelhető, hogy a költözés nehézségei miatt lett ez a lemez olyan, amilyen. De az is lehet, hogy a felállásban bekövetkezett változások vezettek a számomra gyengébbnek tűnő produktumhoz. Vagy csak a tényleg jóféle Contraesthetic lemezzel helyezték maguknak túl magasra a lécet a beloruszok. Mindenesetre ez most nekem nem jött be, de legközelebb talán újra át lesz ugorva az a léc…

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw