MÅNEGARM – Dal és klippremier a svéd viking metalosoktól: Ulvhjärtat

Ynglingaättens Öde címmel április 15-én jelenik meg a viking/black/folk metalos svéd Månegarm tizedik albuma, a 2019-es Fornaldarsagor lemez utódja, első előzetesként pedig a videoklippel kísért Ulvhjärtat dallal lehet ismerkedni.

Az új album egy konceptlemez, a címe nagyjából úgy fordítható le, hogy az Ynglinga klán sorsa. A történetet az Ynglingatal című ó-norvég költemény ihlette, amely egy régi északi dinasztia, az Ynglinga-ház történetét írja le.

Az Ulvhjärtat (The Wolf’s Heart) című, most debütáló dal Ingjald Illråde-ról, a dinasztia utolsó királyáról szól, aki Uppsala és Svetjud felett uralkodott. Fiatal fiúként Ingjald gyenge és törékeny volt, de egy nagy fesztiválon, a Midvinterbloton a vak nevelőapja, Svipdag azt tanácsolta neki, hogy egyen farkasszívet, attól erősebb lesz. Ingjald követte is az öreg tanácsát, azonban nem csupán megkeményedett, megerősödött… hanem átvette a farkas jellemét és temperamentumát is.

Bár ambiciózus király lett belőle, gondolatai egyre sötétebbé, gonoszabbá váltak. Meghívta a környező királyságok uralkodóit, majd élve elégette őket, hogy növelje birodalmát. Kegyetlen és kíméletlen uralkodói módszereihez az árulás és az esküszegés is hozzátartozott, végül ‘Ingjald, a rosszindulatú’ néven emlegették.


A Stridsgalten című dalban több vendég is közreműködik: Jonne Järvelä (Korpiklaani), Robse Dahn (Equilibrium) és Pär Hulkoff (Raubtier, Hulkoff). Az En Snara Av Guld című balladában a zenekart Lea Grawsiö Lindström, az énekes Erik Grawsiö lánya kíséri.


www.facebook.com/ManegarmswedenMÅNEGARM – Ulvhjärtat (a 2022-es Ynglingaättens Öde albumhoz)MÅNEGARM – Ynglingaättens Öde
(04/15 – Napalm)

01. Freyrs blod
02. Ulvhjärtat
03. Adils fall
04. En snara av guld
05. Stridsgalten
06. Auns söner
07. Vitta vettr
08. Hågkomst av ett liv
09. The Wolfheart (angol verzió)
KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.