Skip to content

Magányos karácsony – amikor a szeretet ünnepe rémálommá válik

A karácsony alapvetően egy családi ünnep, amikor összegyűlik a família apraja-nagyja, a távol élő rokonok meglátogatják egymást, közösen esznek, isznak, jókat beszélgetnek. Az emberek nagy része kifejezetten szereti ezt az időszakot.

Ám sajnos nem mindenki számára ilyen idilli. Hisz sok olyan ember van, aki a szerettei nélkül, magányosan tölti a karácsonyt. No nem azért, mert ő így szeretné, hanem mert így hozta az élet. És ezeknek az embereknek az ünnepnapok felérnek egy érzelmi kínzással.

Ám bármi is az ok, mindig van megoldás! A depresszió kezelésében segít a Swan Lake Központ intenzív terápiája

Az egyedüllét keserves napjai

Az ember társas lény, biológiailag belénk van kódolva, hogy másokkal együtt éljük le az életünket. Az ősközösségekben még elképzelhetetlennek tűnt, hogy bárki is magányosan tengesse napjait, ám a mai modern világban sajnos ez a jelenség gyakoribb, mint hinnénk.

Milliónyi oka lehet annak, hogy miért marad valaki egyedül: meghal a házastársa, véget vet a párkapcsolatának, a gyerekei felnőnek és kirepülnek, netán egy másik országban telepednek le, esetleg rossz viszonyt ápol a szüleivel, testvéreivel… 

A fiatalabb generáció tagjai még könnyebben elviselik, ha nincs párjuk, vagy távol van a család, hisz ott vannak a barátok, de az idősebb korosztály sajnos hajlamos arra, hogy teljesen magába zárkózzon. Számukra sokkal nehezebb például a karácsony, hisz ilyenkor mindenki a szeretteivel ünnepel, ők pedig otthon, magányosan üldögélnek, elhagyottnak, feleslegesnek érzik magukat. 

Nem csoda, ha így már semmiféle örömöt nem lelnek a karácsonyban, hisz nincs miért készülődni, nem jönnek a vendégek, nem látogatja meg őket meg senki. Tulajdonképp fát díszíteni is felesleges, hisz úgysem látja senki más… 

Mit tehetünk hozzátartozóként?

Ha akad olyan szerettünk, aki egyedül él, ne feledjük, hogy a karácsony különösen nehéz időszak számára, hisz ilyenkor még mellbevágóbb a magány érzése. Aki szenvedélybetegséggel küzd vagy depressziós, annak ezek az időszakok még nagyobb lelki megpróbáltatást jelentenek. 

A lényeg tehát, hogy fejezzük ki törődésünket! Látogassuk meg az ünnepek alatt, vagy hívjuk meg az otthonunkba, hogy velünk ünnepeljen. Ha ez a távolság miatt nem lehetséges, akkor legalább hívjuk fel telefonon, vagy videochateljünk vele a karácsonyi időszak alatt többször is. Így az illető érzi azt, hogy van, aki törődik vele, és gondol rá, ez pedig segít enyhíteni a magányt.

Mit tehetünk, ha mi vagyunk ebben a helyzetben?

Ha bármely okból egyedül kell töltenünk az ünnepeket, fontos, hogy ne zárkózzunk be, és ne adjuk át magunkat a negatív érzelmeknek! Látogassuk meg azokat a rokonokat, akik a közelben élnek, és jó viszonyt ápolunk velük.

Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor fizessünk be egy csoportos utazásra, keressünk fel tematikus klubokat, vagy menjünk el egy wellness hétvégére. Bár ez nem pótolja a családot, de legalább emberek közt leszünk, és új ismeretségeket köthetünk, ami sokkal jobb annál, mintha otthon egyedül szomorkodnánk.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw