Skip to content

LEE KERSLAKE – 73 évesen elhunyt az ex-Ozzy és Uriah Heep dobos

73 éves korában elhunyt Lee Kerslake, aki 1971 és 1979, majd 1982 és 2007 között volt a Uriah Heep dobosa, a 80-as évek hajnalán pedig Ozzy első két szólóalbumán (Blizzard Of Ozz, Diary Of A Madman) dobolt.

Lee Kerslake hosszabb ideje harcolt már a rákkal. A tragikus hírt egykori Uriah Heep-beli zenésztársa, Ken Hensley jelentette be a közösségi médiában:


A legszomorúbb szívvel osztom meg veletek, hogy Lee Kerslake, aki 55 éve a barátom volt, egyben a legjobb dobos, akivel valaha együtt zenéltem, ma hajnalban, fél négykor, elveszítette a rákkal folytatott küzdelmét. Békében hunyt el, dicsérjük az Urat, de rettenetesen fog hiányozni.
Lee Kerslake, együtt Bob Daisley basszusgitárossal, hosszas jogi csatározást folytatott Osbourne-ékkal, akik szerintük jelentős jogdíjakkal maradtak adósaik, miután még a Diary Of A Madman lemez megjelenése előtt megváltak tőlük. Pert is indítottak még a 80-as évek közepén, aminek végül az lett a következménye, hogy az első két Ozzy lemez 2002-es verzióján az akkori Ozzy-csapat tagjai, Mike Bordin dobos (Faith No More) és Robert Trujillo basszusgitáros (később Metallica) újra feljátszották Kerslake és Daisley témáit. A pert végül Kerslake-ék elveszítették, de a két lemez 2011-es verzióján már ismét az eredeti verziók voltak hallhatóak.Az 1980-ban kiadott Blizzard Of Ozz lemezből csak az USA-ban több mint 5 millió példány talált gazdára, az 1981-es Diary Of A Madmanből pedig 3 millió.

A pereskedés komoly anyagi veszteséget jelentett Kerslake számára, erről így beszélt a The Metal Voice-nak 2018 végén:

„Komplett csődbe kerültem, amikor a bíróságon elveszítettem a Sharon és Ozzy ellen indított pert. Rengeteg pénzt veszítettem, a házamat is el kellett adnom, aztán elkezdtem betegeskedni. Sosem sikerült talpra állnom, de egy-egy platina-igazolás a falamon fantasztikus lenne, hiszen azt mutatná, hogy segítettem megalkotni azokat az albumokat.”

Lee Kerslake ennek érdekében levelet is írt Ozzynak és Sharonnak. Kívánsága valóra is vált, a Black Sabbath frontembere is megosztotta a közösségi médiában Lee fotóját a Blizzard és a Madman platinalemezeivel, valamint Ozzy kézírásos levelével.

Annyira örülök, hogy Lee Kerslake élvezi a Blizzard és Diary platinalemezeit – írta Ozzy a fotó mellé. – Remélem, jobban érzed magad. Szeretet, Ozzy.”A The Metal Voice-nak Lee Kerslake arról is beszámolt, hogy a prosztatarákja már az egész testére kiterjedt.

„Már csontrákom van, ami csúnya ügy, így az orvosok nagyjából nyolc hónapot adtak nekem. De mindvégig harcoltam. Öt évvel ezelőtt azt mondták, hogy már csak négy évem van hátra, ez azért sok mindent elárul.

Küzdök, harcolok, senki sem tudhatja, mi fog történni. Talán jön egy újabb gyógyszer és azzal fogok kísérletezni, hogy életben tart-e. Halálos betegségem volt mindvégig, de nem hagytam magam, mert a zene erőt adott a harchoz.”


Lee Kerslake az utóbbi időben egy önéletrazi dokumentumfilmen és egy Eleventeen című új albumon dolgozott.Nyugodjék békében!
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw