Skip to content

KUKOVECZ GÁBOR – Az első szólóalbum

(Fotó: Matei Bence)

A nyár folyamán jelent meg Kukovecz Gábor, a Pokolgép alapító gitárosának első szerzői albuma, a Kuko – Tiszta szívvel Pokolgép. Tizenhét nóta, melyek közül tíz a legendás csapat különböző korszakaiból válogatott saját szerzeménye, valamint hét vadonatúj dal, amelyek jól illeszkednek az eddigi munkásságába, mégis, talán kicsit új oldaláról is bemutatják őt. Gábor nem csupán újra felvette a hangszeres alapokat, de ő állt a mikrofon elé is. Izgalmas projekt, így hát volt miről kérdéseket feltennünk.

Már talán két-három éve is beszéltél nekem arról, hogy tervezed ezt a szerzői lemezt. Mikor, miért jutott eszedbe, hogy elkészítsd?
„Valóban, már gondolkodtam és dolgoztam is rajta egy ideje, talán mindig is bennem volt, hogy egyszer meg kéne csinálni az általam írt dalokat így is. Úgy éreztem és érzem, a szerző által elénekelt, eljátszott saját szerzemény teljesen más hatással van a hallgatóra, mint amikor egy zenekar játssza és énekli fel saját felfogásában az adott dalt.”

Annak idején írtál néhány nem egyszerű énektémát, amelyeket most neked kellett megvalósítani. Hogyan készültél a felvételekre?
„Alapvetően énektanár a szakmám, meg aztán a demókat is én éneklem fel először. Ebből az is következik, hogy a saját adottságaimhoz is igazítom ezeket. Bár mindig is elsősorban gitárosnak tartottam magam, koncerteken sokat vokálozok, valamint énekelek is néha. Szóval különleges módon nem készültem az énekfelvételekre. Nyilván, ha ezeket a dalokat más adja elő, akkor a saját képére, hangi adottságaira formálja.”

Mennyire volt az cél, hogy a dalokat újragondold, a saját, mostani képedre formáld?
„Előfordult már a zenetörténelemben, hogy a zeneszerző sok-sok éven át alakítgatta művét. Beethoven, aki szintén nagy példaképem, az egyetlen operáját, a Fideliót tíz éven keresztül többször is újragondolta, átírta, csiszolta. Újabb és újabb nyitányokat csinált, mert úgy érezte, hogy az előzőek nem sikerültek. Pedig de, mind csodálatos lett! Szóval élveztem, hogy kicsit újra lehet gondolni a részleteket. A koncerteket is azért szeretem, mert ott is megvan ez a fajta szabadság. Nem gépiesen ismételgetünk valamit, hanem mindig hozzáteszünk, amitől újszerű és izgalmas lesz.”

(A teljes interjút a szeptember-októberi számunkban olvashatod!)

A 100 oldalas magazin 1990 Ft-os áron kapható országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Hammerworld No.352 / 2023. szeptember-október

Címlapsztori: IRON MAIDEN
Interjúk: Baroness ★ Burning Sun ★ Casketgarden ★ Danko Jones ★ Don Gatto ★ Doro ★ Dødheimsgard ★ Dying Fetus ★ Eclipse ★ Fish! ★ Fortíð ★ Kataklysm ★ KK’s Priest ★ Kreator ★ Kukovecz Gábor ★ Master Lab Comics ★ Mirror ★ Monastery ★ Noble Victory ★ Primal Fear ★ Spirit Adrift ★ Stardust ★ Tyketto ★ Uada ★ U.D.O.

Rovatok: A jó, a rossz és a csúf ★ Élő Fém ★ Hangerőmű ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hatásokk ★ Médiaradar ★ Saját szavaikkal (Hydra) ★ Zenészfüllel

Ajándék CD-k: MONASTERY – From Blood / HYDRA – Láncra verve

Kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw352/
Ne felejtsd el a honlap Hangpróba rovatában pontozni a lapszám kiemelt albumait!

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal, a honlappal és a rádióműsorral kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ!https://hammerworld.hu/elofizetes
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw