Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

KORPIKLAANI – Új videoklip a friss album mellé: Tuuleton

Jylhä címmel megjelent és végig is hallgatható a folk metalos finn Korpiklaani új stúdióalbuma, a 2018-as Kulkija lemez utódja, a Tuuleton (Szélmentes) dalhoz pedig egy klip is született.

A frontember Jonne az új lemezről:Ez az eddigi legváltozatosabb albumunk eddig. Itt vannak a valaha írt legkeményebb, legsúlyosabb és leggyorsabb nótáink és vannak mellette vidám, de melankolikus dalok is. Mókás, hogy milyen különféle zenéket képes írni az ember, de amikor ezek a srácok elkezdenek zenélni, a vége mindig igazi Korpiklaani lesz.”

A Tuuleton dalról:Egy olyan madárról szól ez a történet, amelyik nem képes repülni. Sajnálja, hogy nem tud repülni, és keserű is, mert a többiek a mássága miatt nem fogadják el. Jön a tél, az éjszakák fagyosak, egyre nehezebb számára a túlélés…”

www.facebook.com/korpiklaani
KORPIKLAANI – Tuuleton (a 2021-es Jylhä albumhoz)

KORPIKLAANI – Jylhä (a 2021-es album)
01. Verikoira
02. Niemi
03. Leväluhta
04. Mylly
05. Tuuleton
06. Sanaton maa
07. Kiuru
08. Miero
09. Pohja
10. Huolettomat
11. Anolan aukeat
12. Pidot
13. Juuret


A frontember Jonne:A Niemi az elsők között született meg a lemezhez. A Kulkija album után volt egy olyan érzésem, hogy a következő lemezünk a leggyorsabb és legkeményebb lehet a Korpiklaani történetében. Ránéztem a Flying V-mre, a kezembe vettem és hoppá, már itt is vagyunk.

A Niemi szövegéről:Bodom-tó, 1960, véres pünkösd. Négy fiatal, Irmeli Björklund, Anja Mäki, Seppo Boisman és Nils kempingezni megy és egy gyilkos áldozataivá válik. Nils Gustafsson az egyetlen túlélő, de az ő sérülései is súlyosak. A hármas gyilkosság híre megrázza egész Finnországot. Dalunkban a narrátor a tó melletti réten tartózkodik egy nyári reggelen, amikor a környék felbolydul, majd a narrátor azt hallja: ‘Gyere a partfokra, ahol szörnyűség történt’. Mindenki a gyilkosság helyszínére igyekszik… A Bodom-tónál történt gyilkosságok a máig felderítetlen bűncselekmények közé tartoznak.KORPIKLAANI – Niemi (a 2021-es Jylhä albumhoz)Sami Perttula harmonikás:A Sanaton Maa egy visszautalás a 80-as évekre, de egy folkos csavarral. Egy klasszikus hangzású, középtempós hair metal dalt akartam írni egy gyilkos refrénnel, amelyben ott van minden olyan elem, amit szeretek hallani egy jó dalban. Amikor hallgatom ezt a nótát, vissza is repülök egy lepukkant, alig szuperáló Honda Accord hátsó ülésére… De ez mind nem számított, mert volt benne néhány extra mélysugárzó, amelyek többet értek, mint maga a kocsi!KORPIKLAANI – Sanaton Maa (a 2021-es Jylhä albumhoz)


A Mylly dalról:A finn folklórban létezik egy történet, amely egy férfinak a malomhoz vezető útjáról szól. Miközben a malom felé tart, meglát egy alakot az egyik kerítés tetején, egy ‘ördögöt’, patákkal. Megrémül és ledermed a látványtól, majd az alak eltűnik. Ekkor jut eszébe a férfinak egy sztori a malomban élő ördögről, de végül legyőzi félelmét, folytatja az útját. A malomnál úgy érzi, hogy végre együtt van a múlttal és a jelennel. A kerítések rothadnak, szétesnek, de a szellemek és a történetek megmaradnak, generációkon és korokon át.


KORPIKLAANI – Mylly (a 2021-es Jylhä albumhoz)

Az elsőként bemutatott új nóta címe Leväluhta, amely az egyik legrégebbi ismert temetkezési hely neve Finnországban. Az 5. és 8. század között használták, és nagyjából 100 ember maradványait találták meg benne a régészek.

Korábban egy Powerwolf feldolgozást is közzétettek a finnek. A Sudenmorsian című dal a farkasok 2018-as Where the Wild Wolves Have Gone nótájának átirata, és az eredeti verzióval együtt jött ki egy split-kislemezen.KORPIKLAANI – Leväluhta (a 2021-es Jylhä albumhoz)


A Powerwolf feldolgozásról:

Amikor ezzel az ötlettel felbukkant a Powerwolf, azonnal rábólintottunk, és persze valami különlegeset, valami mást akartunk összehozni. Aztán Tuomas Keskimäki varázsolt egyet, ahogy csak ő tud, és átgyúrta finn nyelvre a szöveget, amiből így egy erőteljes történet lett. Az összes feldolgozásunk közül erre igazán büszkék vagyunk!

A Sudenmorsian (The Wolf’s Bride) a magányról szól és a farkasemberekről. A történet főhőse egy olyan ember, aki elválaszthatatlan a menyasszonyától, de amikor eljön az ideje, farkassá változik. Rá kell ébrednie, hogy amennyiben megadja magát a természet hívásának, arra ítéltetik, hogy örökké magányosan éljen.KORPIKLAANI – Sudenmorsian (Powerwolf feldolgozás, 2020)

KORPIKLAANI – Jylhä
(02/05 – Nuclear Blast)

01. Verikoira
02. Niemi
03. Leväluhta
04. Mylly
05. Tuuleton
06. Sanaton maa
07. Kiuru
08. Miero
09. Pohja
10. Huolettomat
11. Anolan aukeat
12. Pidot
13. JuuretKERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV