Skip to content

KARAMELLÁS HAJNAL – Starclassic Performer dobfelszerelés (Teszt)

Ha egy dobos sokat játszik, szeretne egy csinos, látványos, egyúttal masszív felszerelést, amelynek a hangzása a csúcskategóriát közelíti, de nem akarja egy fél autó árát elkölteni, akkor a Tama Starclassic Performer széria a megoldás. A Tama sorozata finom kompromisszumokkal ugyan, de nagyon jó minőségű felszereléseket kínál a középkategóriás szegmensre jellemző áron. A szerkesztőségben járt szett kiváló példa a fentiekre.

A Tama Magyarország ismét volt olyan kedves, és felkért egy felszerelés tesztelésére, amelyre nagy örömmel mondtam igent. Régi vágyam teljesült ezzel. Boldogsággal tölt el, hogy időről-időre kezembe foghatom, üthetem az ilyen nagyszerű gyártók termékeit. A céget szerintem már nem kell bemutatni, így ezzel nem is szaporítanám a karakterek számát. 

A SOROZATRÓL
A Tama Starclassic Performer széria 1994 óta folyamatosan fejlődik, rendszeresen finomítja a gyártó, hogy mindig a megfelelő minőséget nyújtsa hangzásban és küllemben egyaránt. Így tud megfelelni az aktuális trendeknek, ugyanakkor a megszokott szintet biztosítani a hagyományokat kedvelőknek. A Starclassic család több fa kombinációját kínálja. Megtaláljuk a csak juharból készült testet, ami a széria zászlóshajója már a kezdetek óta. A kombinált változatok esetében találkozhattunk már a bubinga/nyír és dió/nyír összeállítással.

2021-ben pedig bemutatták az új Performert, amiben a talán két legkedveltebb fafajtát, a juhart és a nyírt ötvözték. Mindkettő a meleg, ütős, tiszta, harapós hangjáról ismert. Személy szerint szeretem a nyír dobokat, sokáig játszottam egy régi, 100%-ban nyírfából készült Performer sorozatos szetten, ami igencsak a szívemhez nőtt. Itt jegyezném meg, hogy a koncerteken dolgozó hangtechnikusok, hangmérnökök is kedvelik a nyír dobokat, ugyanis egy, szinte tökéletesen EQ-zott hangot kapunk, már akusztikusan is. Tehát a tamok anyaga juhar és nyír kombináció.

A pergő, felső- és állótam tekintetében 6 mm falvastagságú, kívül négy réteg nyír, belül két réteg juhar. A lábdob 7 mm vastag, kívül öt réteg nyír belül két réteg juhar. Így meg is kaptuk a Starclassic egyik klasszikus védjegyét, a vékony testet. A másik védjegyszerű jellemző az elmaradhatatlan öntött káva…

Nem csak a hangolásra, hanem a hangzásra is nagy hatással van. Pont elég rezonanciát biztosít a testnek és segít az átütőbb hang elérésében is. Nem hiába a Tama tervezők elsődleges választása a drágább szériáknál. A babákból a jól ismert Starclassic formát kapjuk. Ami a felfüggesztéseket illeti, itt a sokat bizonyított Star-Casttel találkozunk, amely a stabilitásán kívül maximális rezonanciát biztosít a test számára. Nagyon könnyen kezelhető, egyszerű pozícionálást tesz lehetővé. A lábdob karmok egyszerűen tökéletesen tervezettek. Gumibetéttel ellátott kialakításuk megóvja a kávákat a karcoktól, kisebb sérülésektől. Mélyebb hangolásnál pedig nem kezdenek kicsavarodni és így a tam nem végzi a földön néhány percnyi játék után.

A dobokat gyárilag Evans bőrökkel szerelik, a tamokon felül coated G1-et, alul egyrétegű, átlátszó Tama Power-Craft II membránt találunk. A lábdobnál ütőbőrnek EQ4, elöl Tama felirattal ellátott, fekete tompítógyűrűvel erősített rezóbőrt küld a gyártó. Az EQ4-hez jár a koptató patch is. A pergőt felül G1 coated, alul EVANS 300 rezóval szerelik, ez egy verhetetlen kombináció. A sodrony egy 20 szálas Tama Super Sensitive Hi-Carbon. A húrváltó egy egyszerűen működő, megbízható MCS70A/MCS70B páros.

A KÜLSŐ
A típust ötféle színben dobták piacra: Sky Blue Aurora (SKA), Molten Steel Blue Burst (MSL), Caramel Aurora (CAR), Dark Cherry Fade (DCF), Piano Black (PBK). Hozzám a Caramel Aurora lakkozású érkezett. Nagyon egyedi megjelenésű ez a fényezés. Több rétegben különböző festéket visznek fel a testre és egy eljárással leszedegetnek a rétegekből, így kapjuk a néha szinte háromdimenziós mintázatot. A modell kézzel készül, ennek következtében kétszer nem tudják reprodukálni ugyanúgy a mintázatot, ezáltal mindegyik dob egyedi, különleges. Izgatottan vártam, hogy megérkezzen hozzám. Élőben is szerettem volna látni a szinte koloniál bútorra emlékeztető külsőt.

A TESZTALANY
A készlet egy ötdarabos shell pack, azaz csak a testeket tartalmazza (plusz a két tamtartót). A kipróbáláshoz szerencsére kaptam színben illő pergőt is, amit külön tudunk megvásárolni, ha szeretnénk. Továbbá érkeztek állványok is, ezekért külön köszönet. A méretek a következők: 22”×16”, 10”×7”, 12”×8”, 14”×12”, 16”×14”, 14”×5,5”. Kettő darab MC–69 gömbcsuklós tamtartó bilincs is a szett része, így igazán könnyen pozícionálhatjuk a függő tamokat. Ezeken a méreteken kívül még elég széles a kínálat.

HANGZÁS
Ahogy a leírásokat a cucc érkezése előtt olvastam – összetett, erős, kifejező hang – nagyjából el tudtam képzelni, mit várhatok. Mindkét fafajtából származó dobbal volt már dolgom, de így összetéve a két testtípust, nem tudtam mire számíthatok igazán. A dobozból kivéve, gyorsan felbőrözve a testeket, minimális hangolással is nagyon meggyőző hangképpel találkoztam. A bőrök később még nyúltak egy kissé, hozzáilleszkedtek a testhez és be is állt a számomra rendkívül impozáns hang. Nagyon egyszerű volt hangolni, köszönhetően a kifogástalan designnak és persze az öntött káváknak. A dobbőrök tökéletesen ülnek a test élein, ezáltal jól is tartják a hangolást. A gyári egyrétegű bőrökkel is brutál nagyot szólt, a 14-es állóból simán jött a 16-os méretű hang is. A lábdobbőr rezóját azért elláttam egy 5”-os lyukkal. Egy kis pokróc után nagyon alattomos mélyek jöttek a megfelelő csattanással, gyors hangindítással. Akusztikusan nekem kicsit halkabbnak tűnt a lábdob, de ez persze ízlés kérdése. A felső tamok fényes, éneklős karakterisztikát nyújtanak. Mélyebb hangolásban sem vesztik el hangerejüket, átütőségüket. A pergőt nagyon megszerettem, reszponzív, ropogós és hangerőben sem szenved hiányt.

Ebben a leginkább felső középkategóriának nevezhető szegmensben néha valamit be kell áldoznunk: például kevesebb a szín választási lehetőség, olykor a lakkozás kidolgozottságában kell kompromisszumot kötnünk, vagy éppen szűkebb méretválasztékból tudunk válogatni, rosszabb esetben a soundban fizetjük meg az olcsóbb árat. A Tama azonban jól ötvözi a kiváló minőséget a megfizethető árral, gondolok itt a különböző opciókra, legyen szó a fém alkatrészekről, a fa alapanyagról, a lakkozásról, vagy akár a gyári bőrökről. Ez a hangszer remek játékérzetet nyújt élőben, stúdióban és gyakorláskor egyaránt. Professzionális élményt ad a dobosok számára.

Egy szó mint száz, a Performer széria következetesen viszi tovább a Starclassic örökségét. A cég érzékelhetően azon munkálkodik, hogy szélesebb körű hangzással és egyedi megszólalással dolgozzon a dobosok keze alá, mindezt pedig megfizethető árral párosítsa. Röviden és tömören erről szól a Performer széria.

A teszt a Hammerworld magazin 2022. júniusi számában jelent meg.

A tartalomból: Abaházi Rt ★ Alestorm ★ Audrey Horne ★ Black Oath ★ CoreLeoni ★ Everflow ★ Five Finger Death Punch ★ Halestorm ★ Heaving Earth ★ Ignite ★ Kreator ★ Kovácsovics Máté / Mudfield ★ Nothing More ★ Paddy and the Rats ★ Pazdera György / Totális Metal ★ Satan ★ Solipsism ★ Thunder ★ U.D.O. ★ Watain
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!
Gyűjtői kiadás: https://hammerworld.hu/shop
Előfizetési információk: https://hammerworld.hu/elofizetes/

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw