Skip to content

JON ZAZULA – 69 éves korában elhunyt a Megaforce kiadó társalapítója

69 éves korában elhunyt Jon Zazula, azaz Jonny Z, a metal színtér egyik úttörőjének számító Megaforce Records társalapítója. Életének 69. évében. Jonny Z néhai felesége, Marsha, akivel 1982-ben együtt alapította a Megaforce kiadót, tavaly januárban hunyt el a rákkal vívott küzdelme után.

A Zazula házaspár kulcsszerepet játszott a thrash metal elindításában, a Megaforce adta ki 1983-ban a Metallica debütáló, Kill ‘Em All, akárcsak később az Anthrax, a Testament és számos más csapat korai lemezeit . Zazula február 1-jén hunyt el Floridában, családja és barátai körében.

A kiadó mellett Zazula és Marsha a CraZed Managementet is vezette, egy időben a Metallica, az Anthrax, a Ministry, az Exodus és mások karrierjét felügyelték.

Jon Zazula nélkül ma a rock és a metal világa ma nem lenne az, ami ma Jon Zazula nélkül. Jon szeretete a zene és a zenészek iránt rendíthetetlen volt. Egy óriást veszítettünk el ma. Nyugodj békében, Jon!” – Megaforce.
Jonny Z és Marsha 1982-ben hozta össze a Megaforce kiadót, miután a New Jersey állambeli East Brunswickben található Rock and Roll Heaven lemezboltjukon keresztül bekapcsolódtak az éppen csak rajtot vett amerikai metal színtérbe. Az európai metal albumok és magazinok terjesztése, majd a helyi metal koncertek promóciója kapcsán jutott el hozzájuk egy fiatal San Francisco-i zenekar, a Metallica demója, mire gyorsan megalapították a Megaforce Records-ot, hogy kiadhassák a zenekar első lemezét.

Az 1983-as Kill ‘Em All és az 1984-es Ride the Lightning lemezek kirobbanó sikere megnyitotta a kapukat más thrash bandák előtt is, az Anthrax, a Testament és az Overkill albumainak kiadásával a Megaforce megkerülhetetlenné vált. Később olyan előadók is a kiadóhoz szerződtek, mint a KISS eredeti gitárosa, Ace Frehley, vagy a King’s X, a Bad Brains, a Mercyful Fate, a Ministry… A Zazula házaspár néhány évvel ezelőtt visszavonult, 2020-ban pedig Jon Zazula egy Heavy Tales: The Metal, The Music, The Madness című könyvben foglalta össze a kiadó történetét.KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw