JON ZAZULA – 69 éves korában elhunyt a Megaforce kiadó társalapítója

69 éves korában elhunyt Jon Zazula, azaz Jonny Z, a metal színtér egyik úttörőjének számító Megaforce Records társalapítója. Életének 69. évében. Jonny Z néhai felesége, Marsha, akivel 1982-ben együtt alapította a Megaforce kiadót, tavaly januárban hunyt el a rákkal vívott küzdelme után.

A Zazula házaspár kulcsszerepet játszott a thrash metal elindításában, a Megaforce adta ki 1983-ban a Metallica debütáló, Kill ‘Em All, akárcsak később az Anthrax, a Testament és számos más csapat korai lemezeit . Zazula február 1-jén hunyt el Floridában, családja és barátai körében.

A kiadó mellett Zazula és Marsha a CraZed Managementet is vezette, egy időben a Metallica, az Anthrax, a Ministry, az Exodus és mások karrierjét felügyelték.

Jon Zazula nélkül ma a rock és a metal világa ma nem lenne az, ami ma Jon Zazula nélkül. Jon szeretete a zene és a zenészek iránt rendíthetetlen volt. Egy óriást veszítettünk el ma. Nyugodj békében, Jon!” – Megaforce.
Jonny Z és Marsha 1982-ben hozta össze a Megaforce kiadót, miután a New Jersey állambeli East Brunswickben található Rock and Roll Heaven lemezboltjukon keresztül bekapcsolódtak az éppen csak rajtot vett amerikai metal színtérbe. Az európai metal albumok és magazinok terjesztése, majd a helyi metal koncertek promóciója kapcsán jutott el hozzájuk egy fiatal San Francisco-i zenekar, a Metallica demója, mire gyorsan megalapították a Megaforce Records-ot, hogy kiadhassák a zenekar első lemezét.

Az 1983-as Kill ‘Em All és az 1984-es Ride the Lightning lemezek kirobbanó sikere megnyitotta a kapukat más thrash bandák előtt is, az Anthrax, a Testament és az Overkill albumainak kiadásával a Megaforce megkerülhetetlenné vált. Később olyan előadók is a kiadóhoz szerződtek, mint a KISS eredeti gitárosa, Ace Frehley, vagy a King’s X, a Bad Brains, a Mercyful Fate, a Ministry… A Zazula házaspár néhány évvel ezelőtt visszavonult, 2020-ban pedig Jon Zazula egy Heavy Tales: The Metal, The Music, The Madness című könyvben foglalta össze a kiadó történetét.KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Ahogy tavasszal már beszámoltunk róla, Iconic néven egy új hard rock banda született, többek között Joel Hoekstra gitárossal és Tommy Aldridge dobossal a Whitesnake-ből.
Már három lemezelőzetes dalt is bemutatott az Arch Enemy az utóbbi hónapokban, a Deceivers című új albumuk pedig július 29-én jelenik meg. Most pedig már itt a negyedik új dal is, a Sunset Over The Empire - hivatalos videóklippel együtt.