Skip to content

IRON WALRUS: Tales Never Told

Negyedik albumát adta ki az osnabrücki Iron Walrus, egyfajta stoner/sludge/doom keveréket kínálva a hallgatóknak, megspékelve némi noisecore-ral. Illetve, a zenekar tagjai azt is mondják, hogy eddig ez a legváltozatosabb dalgyűjteményük.

Mivel nem ismerem tüzetesebben a formáció munkásságát, így a változatosság tekintetében nem tudok mihez viszonyítani. De tény és való, hogy a Tales Never Told, a maga szűk háromnegyedórás intervallumában kellően színes palettával rendelkezik. Persze, ezeket a színeket a sötétebb tónusokban kell elképzelni, még ha egy-egy téma meglepően melodikusra, melankolikusra is sikeredett.

Alapvetően egy lassan menetelő korongról van itt szó, meglehetősen morózus hangzással ellátva. Mondjuk, én a noisecore skatulyát eléggé erősnek érzem a hanghordozó kapcsán, ugyanis szerintem egy igencsak szépen, kellemesen szóló dalcsokorról beszélhetünk, különösképp ha azt a hasonszőrű műfajokban napvilágot látott alkotásokkal vetjük össze. Azaz, mind a négy hangszeres játéka könnyen kivehető, és a srácok néha annak rendje s módja szerint meg is lovagolják ezt a befogadható hangzást, a jó ütemben beillesztett lassú szólók képében.

Ami még különösen örömteli számomra, hogy a doomos menetelések között egy-egy középtempós tétel is megbújik. Már eleve a nyitódal, az XDimensions egy egészen jó kis „formába hozó” szerzemény, de a lemez második felét megkezdő Pay Your Toll még ezen is rátesz, mind sebességében, mind groove-orientáltságában. Szaggatós alapjaival szerintem ez utóbbi dal a lemez legjobbja, amely Aufi fájdalmas hörgéseinek köszönhetően engem kicsit a Gorefestre emlékeztet. De összességében is elmondható, hogy a frontember orgánuma simán egy lapon említhető Jan-Chris de Koeijerével.

Persze, a Tales Never Toldon hallható dalok nagy része azért még mindig inkább Crowbar-hatásokat vonultat fel, minthogy az egykori holland death metal együttes hangzásvilágát emlegessük velük kapcsolatban. De ettől még elmondható a lemezről – és éppen ez a jó benne –, hogy minden egyes témájával, dallamával más-más zenekart, hatást juttathat a hallgatók eszébe.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw