Skip to content

IOTUNN – Animációs videóval a Mistland

A második albumuk munkálatai közepette az Iotunn tagjai úgy döntöttek, hogy máris „készre gyúrják” a Mistland című szerzeményüket. Így 2023 februárjában elmentek a Fascination Street Studiosba, és felvették az epikus kompozíciót, amit Jens Bogren (Amon Amarth, Paradise Lost, Kreator, Enslaved) kevert és maszterelt készre. A Mistland borítóját, valamint az animációs videóját az elismert művész, Costin Chiorean (Ghost, Borknagar, Opeth) készítette.

„A dal témája a kapcsolataink kockáztatása körül forog, hogy törjünk ki a régi szokásokból és fogadjuk el az új eszméket és a ’fejlődést’, jóban-rosszban! – magyarázta a Mistland mondanivalóját Jón Aldará énekes. – Mindez beleillik a készülő album általános történetébe és koncepciójába, amely arról szól, hogy az ősi népek tudomást szereznek egy rituáléról, amely képes megszabadítani őket földi alakjuktól, és lehetővé teszi számukra, hogy új asztrális és spirituális horizontokat keressenek. A Mistland számomra talán az egyik legfontosabb dal az Iotunn eddigi művei közül. Kreatív szempontból egy olyan szerzemény ötletéből fejlődött ki, ami már éve óta a fejemben volt, és a Mistlanddel végül megvalósulhatott. Miután leraktuk a dal alapjait, úgy indult fejlődésnek, hogy a bátyám és én egy csomó ideig intenzíven dolgoztunk rajta, majd az egész zenekar közreműködése mellett megszületett ez az igazán inspiráló, kerek alkotás.”

„A Mistland nagyon személyes számomra, mivel a hangzásbeli megnyilvánulásai olyan mély és őszinte érzéseket tükröznek, amelyek az életből fakadnak – tette hozzá Jesper Gräs gitáros. – Megtalálom benne azt a fajta melankóliát, amit az összes, az ember élete során átélt tapasztalat és érzés részének tekintek. Ez egy olyan melankólia, amely mindig képes mélyebb és magasabb perspektívákat adni, bármilyen lelkiállapotban is vagyunk. Egy igazi szövetség, amely képes felszabadítani, vagy belerángathat valamibe, ahol elveszítjük önmagunkat.”

„Az én szememben minden Iotunn-dal saját személyiséggel rendelkezik – mondta Jens Nicolai Gräs gitáros. – Mind egyedi egyéniségek, amelyek a zene törzseként gyűlnek össze. Ennek a törzsnek most egy új tagja van, olyan zenei és egzisztenciális témákkal való hozzájárulással, amelyeket fontosnak tartok. A szövegek és a zene több szinten is hozzám szólnak. Amikor hallgatom, úgy érzem, mintha köd és árnyék venne körül, de egy állandó fényforrással, ami a talaj minden föld alatt. Számomra ez egy meleg fogadtatást jelent a törzsben!”

„A Mistlandnek megvan ez a nagyon nagy és terjedelmes hangulata – tette hozzá Bjørn Wind Andersen dobos. – Amikor először hallottam a gitárhangszerelést, azonnal nagy és terjedelmes dobokat képzeltem el, és egyben egy kontrasztos szólamot, nagyon sűrű, atmoszférikus részekkel. Nagy dinamikai különbséget akartam teremteni a részek között, miközben végig megőriztem a fenséges energikusság érzését. Nagyon tetszik, ahogyan sikerült, és alig várom, hogy megjelenjen!”

„A Mistland szinte a semmiből tűnt elő – emlékezett vissza Eskil Rask basszusgitáros. – Egyik nap Jesper egyszer csak megjelent a próbateremben, egy múzsa által vezérelve, számunkra egy totálisan új dallal. Amelynek egyszerűsége megtévesztő, és túlságosan könnyű elveszni a terjedelmében. Számomra ez volt az eddigi legnagyobb kihívást jelentő Iotunn-dal. Az én szerepem az volt, hogy filmszerű és szintetizátoros basszusakkordokkal egy újabb réteget vigyek a szárnyaló hangulatba. Varázslatos volt az elmúlt hónapokban élőben is eljátszani a Mistlandet, a közönség reakciói fantasztikusak voltak. Alig várom, hogy az idei nyári fesztiválok nagyszínpadain is bemutathassuk!”

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw