IAN MCDONALD – 75 évesen elhunyt a King Crimson és a Foreigner alapító zenésze

75 éves korában elhunyt Ian McDonald, a Foreigner és a King Crimson alapító tagja. A multihangszeres zenész február 9-én hunyt el New York-i otthonában, a családja körében.

Ian McDonald tehetsége, zenészi képességei szerves részét képezte a progresszív rock alapcsapat, a King Crimson korai időszakának. Billentyűs hangszereken és fafúvósokon is játszott a debütáló albumon, az In The Court Of The Crimson King-en, a műfaj egyik legnagyobb hatású lemezén. A klasszikus, jazz és szimfonikus zene elemeit ötvöző anyagot a The Who-ból Pete Townshend egy “hátborzongató mesterműnek” nevezte.

McDonald 1976-ban csatlakozott a Foreignerhez, a zenekar első három albumán gitáron, valamint fafúvósokon és billentyűs hangszereken játszott: Foreigner (1977), Double Vision (1978) és Head Games (1979). Mindhárom platinalemez lett, olyan ikonikus rockhimnuszokkal, mint a Feels Like The First Time, a Cold As Ice, a Hot Blooded vagy a Double Vision.

Ian McDonald az 1969 és 1979 közötti 10 éves időszak négy legnagyobb példányszámban eladott albumán is kiemelkedő szerepet játszott, két teljesen különböző rock műfajt (pop rock és progresszív rock) felölelve. Később session-zenészként is nagyszerű munkát végzett szaxofonon, billentyűs hangszereken, fuvolán, vibrafonon és gitáron. Karrierje során számos sikeres felvételen szerepelt, köztük volt a T.Rex ikonikus Get It On (Bang A Gong) dala is.

Három évvel ezelőtt McDonald úgy fogalmazott, hogy az In The Court Of The Crimson King lemez után eleinte bánta, hogy kiszállt a csapatból. “Régebben bántam ezt, legalább a második albumig maradnom kellett volna. De most már nem bánom, mert ha maradtam volna, akkor egészen másképp alakultak volna a dolgaim, egészen mostanáig… Nagyon boldog vagyok azzal, ahogy a dolgok azóta alakultak.”
KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.