HOOLIGANS – Klippremier: Túlélő

AHooligans a 25 éves pályafutása során a legnagyobb hazai rockzenekarok közé emelkedett. Évről évre hatalmas turnékat bonyolítanak, rendszeresen megtöltik a Budapest Sportarénát. Azenéjük mindig is gitárcentrikus volt, élőben pedig jóval keményebb, mint az eddigi albumaikon. Az elmúlt évben elkészültek egy új anyaggal, amelyen viszont olyan veretes nóták hallhatók, amilyeneket a banda még sosem írt. Az április 1-jén napvilágot látó, Zártosztály című új lemezről Tóth Tibi gitáros/zeneszerző és Kiss Endi dobos mondta el a Cselőnek legfontosabb tudnivalókat még az év elején.


1988 táján érkezett a Metallica Hungarica magazin szerkesztőségébe egy demókazetta Szerencsről. Padlót fogtunk, amikor meghallgattuk a Ramses együttes fogós, kiérlelt melodikus metal témáit. Abanda nagy házi kedvenc lett, alig vártuk, hogy személyesen is találkozzunk a srácokkal. Tóth Tibi, Kiss Endi és Ördögh Csipa már akkor is élték a rock’n’rollt. Akár Los Angelesből is jöhettek volna olyan stílusosan, dögösen néztek ki! Sugárzott róluk a lazaság, a jókedv és a zene iránti mérhetetlen szeretet. Az lett volna a csoda, ha nem futnak be. Budapestre felköltözve jött a Dance-korszak, majd megalapították a Hooligans zenekart. Ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

Örültem, hogy, ha hosszabb idő után, és csak képernyőn keresztül is, de ismét láthatom a srácokat. Miután megbeszéltük, hogy kinek hogy szolgál az egészsége – Tibi egy, a vállában történt izomszakadás után már szépen gyógyul– , rátértünk a szakmai kérdésekre.
Nagyon elcsodálkoztam, amikor meghallottam az Evolúció és a nemrég kirakott Kendőzetlen igazság című dalaitokat. Ez most – véleményem szerint – valami egészen más, sokkal-sokkal keményebb, mint amit eddig csináltatok.


Tóth Tibi: „Pedig semmi különösebb tudatosság nem volt ebben. Egy kicsit lehangoltam a gitárt és most így jöttek a riffek, meg a témák. De talán annyi azért igaz, hogy azzal, ami kijött ebből visszatértünk a gyökereinkhez, amikor sokkal gitárcentrikusabb volt a zenénk. Most is koncentrálunk a dallamos énekre és a refrénekre, mint eddig, de jobban előtérbe helyeztük a gitárt.”
Értem, amit mondasz, de a teljes élet­művetek ismeretében azért ez egy kicsit markánsabb változásnak tűnik számomra. Szerintem soha még nem írtatok ilyen kemény, mélyre hangolt, modern metal témákat. Mert erre nem tudok mást mondani, mint hogy metal! AWikipédián is az van fent nálatok műfaji megjelölésként, hogy pop-rock. Ezek a nóták pedig nagyon nem azok…

Kiss Endi: „Akkor majd most kijavítják, hogy pop-rock-metal!” (nevetünk)

T. T.: „Lehet, hogy tényleg így van. De a korral mi is változunk. Nekem, nekünk az a lényeg, hogy élvezzük, amit csinálunk. Azt a fajta zenét, amit eddig játszottunk talán kicsit kimerítettük. De azok is mi vagyunk és azok a dalok is megvannak, megmaradnak. Hozzáteszem, koncerten mindent eleve keményebben játszunk és ha impro­vizatív részeket raktunk be, akkor azok már ezeket az új témákat idézték.”


HOOLIGANS – Túlélő (a 2021-es Zártosztály albumhoz)

HOOLIGANS – Kendőzetlen igazság (a 2021-es Zártosztály albumhoz)
Van egy elég széles, de azért szépen körülhatárolható közönség, aki szereti a bandát. Nekik ez szerintetek hogy jön majd le?

T. T.: „Nagyon jók a visszajelzések. De egyébként ezzel a résszel mi nem tudunk foglalkozni, ha zenét írunk. Azaz elsődleges, hogy nekünk tetsszen, mi érezzük jól magunkat, amikor játsszuk. Ráadásul szerintem ez fordítva van: ha mi szeretjük, amit csinálunk és ez lejön a színpadról, akkor a közönség is szeretni fogja.”

K. E.: „Én annak örülnék, ha fel sem merülne senkiben, hogy ez egy váltás és hogy miért van. Mi mindnyájan nagyon sokféle zenét hallgatunk. Csipa eleve keményebb muzsikákat szeret, neki ezek az énektémák nagyon bejönnek, most konkrétan újraéli a gyerekkorát! (nevetünk) De ha csak az én kedvenc bandámat, a Mötley Crüe-t vesszük, amikor megcsinálták a 94-es albumot John Corabival, akkor az is nagyon másnak tűnt, de utólag visszatekintve az egyik legjobb, legkülönlegesebb albumuk lett és attól még a Mötley Crüe Mötley Crüe maradt.”
Április 1-jén jön ki az új Hooligans lemez. Atöbbi nóta is hasonló vonalon mozog majd?

T. T.: „Igen, ezt a gondolatmenetet visszük végig. Van egy lassú dal, de az sem az a megszokott típusú lassú. Azt is dögösebbre, erőteljesebbe vettük. Az önismétlésnek semmi értelme.”

K. E.: „Ezek a nóták, ez a sound most új lendületet ad nekünk. Egyébként sem akarunk soha megöregedni, legalább lélekben örök fiatalok akarunk maradni. Ezzel együtt a Hooligans összességében marad, ami eddig volt: ugyanaz a banda, ugyanazok az arcok, ugyanaz a hozzá­állás! Ezek a témák majd szépen belesimulnak az összképbe. Arajongók már most is imádják!”
Anótaírás, hogy zajlik nálatok?

T. T.: „Ez az én reszortom. Én játszom dallamhangszeren, ezért ez így alakult ki. Csinálok egy demó szintű vázlatot, összerakom az egészet, az énektémát is feljátszom a klasszikus ’kamuangol’ módszerrel. Átküldöm nekik vagy leviszem a próbaterembe, ahol a többiek elmondják a véleményüket, hozzáteszik, amit szeretnének vagy egyszerűen csak megtanulják részüket.”Ezek szerint leginkább rád hagyják ’jól csinálja, hadd csinálja’ alapon?


T. T.: „Egy ideje már nincs ezeken a dolgokon vita. Nem is tudom, miért alakult így. Lehet, hogy egyszerűen csak elegük lett!” (nevetünk)
Még a dobtémákat is megírod előre?

T. T.: „Ez hangszerelési kérdés, nem mindegy, hogy Endi hová mit játszik, adott helyen milyen break van, satöbbi.”

K. E.: „Én kifejezetten örülök, ha Tibi kitalál nekem témákat. Ez engem is fejleszt, mert mást kell csinálnom, mint ami zsigerből jönne. Ami nagyon nem esik kézre, azt pedig megbeszélem vele és ha nem ragaszkodik az eredeti elképzeléshez, akkor változtatok rajta. Ez a módszer nálunk nagyon bevált, működik.”


HOOLIGANS – Evolúció (a 2021-es Zártosztály albumhoz)
Aszövegírással mi a helyzet?

K. E.: „Na, ezzel többször is elakadtunk már. Te tudod, mert ezer éve ismersz minket, hogy amerikai zenéken nőttünk fel, azok a rock’n’roll szövegek pedig elég egyszerűek. Ezért aztán sokáig nem is érdekelt minket, miről szólnak a kinti dalok. Ráadásul egyikünknek sincs igazi szövegírói vénája. Mindezek miatt külső szövegírókkal dolgoztunk, ami nem egyszerűsíti a feladatot. Sokszor utolsó pillanatban kaptuk meg a szövegeket, ezért már nem tudtunk rajtuk módosítani.”

T. T.: „Igen, ez így van és emiatt azért vannak olyan szövegeink, amelyekkel nem vagyok felhőtlenül boldog. Ez számomra egy elég sötét folt a zenekar munkásságában. Volt például egy ’medencés’ dalunk, aminek a szövege leírva még egész jónak tűnt, felénekelve viszont már necces lett! (nevetünk) Na, mindegy, most szerencsére több nagyon jó szövegíróval dolgozhattunk együtt, szerintem a szövegek is most lettek olyanok, mint amilyeneket mindig is akartunk.”
És ki az új szövegírótok?

T. T.: „Molnár Máté, a Road frontembere. Nagyon szeretjük a saját zenekara számára írt szövegeit. És tényleg kellemes meglepetés volt, amit a mi dalainkra összehozott. Így aztán még több dalt adtunk neki, mint amennyit eredetileg terveztünk. Úgy érzem, hogy megértette a Hooligans szellemiségét, de tudott újat is adni hozzá. Nem hittem volna, hogy ennyire hozzánk passzoló szövegeket ír majd!”Mikor kezdtetek hozzá a dalíráshoz?


T. T.: „Ennek az albumnak már rég meg kellett volna jelenni. Alemezanyag 80 százaléka már több, mint egy éve elkészült. Eredetileg már tavaly ősszel kijöttünk volna vele. Astúdiózással sem álltunk még soha ilyen jól. Erre közbejött a Covid és minden megállt. De annyi előnye volt a dolognak, hogy még tudtuk egy kicsit pofozgatni a témákat, hagytuk érlelődni az anyagot. Főleg a szövegeket tudtuk úgy finomhangolni, hogy egy-egy szót is kicseréltünk, ha utólag úgy gondoltuk.”
Gondolom, minden 2020-as terv készen volt már. Mi tolódott vagy maradt még el tavaly a Covid miatt?

K. E.: „Ó, hát semmiség, csak mintegy nyolcvan koncertünk maradt el. És ez az egész áthúzódik az idei évre is. Most vagyunk 25 évesek, februárban lett volna nagykoncertünk a Budapest Sportarénában. És ezt a bulit idén már nem tudjuk megtartani. Egy ilyen koncertet fel kell vezetni. Eleve csak áprilisban jön ki a lemez, új klipek kellenek hozzá, szóval erről az évről Aréna-koncert tekintetében lemondtunk. De nem gond, majd az lesz a jövő évre átszervezett koncert címe, hogy a Hooligans 26 éves! (nevetünk) Vagy az, hogy 25 meg egy kicsi! (tovább nevetünk) Egyelőre kivárunk a turnéval is, de azt azért szeretnénk még az idén megcsinálni. Csak a lezárása tolódik át a jövő évre.”Most, hogy minden csúszik és nem nagyon lehet tervezni, hogy zajlik nálatok az élet ilyenkor? Találkoztok, próbáltok, van mindenkinek valami elfoglaltsága azért?


T. T.: „Avállsérülésem miatt sajnos nem tudtunk volna próbálni az utóbbi időben. Meg kell gyógyulnom és ehhez most ez a kijárási korlátozásos időszak úgymond kapóra jött. Gyorsan javulok. Remélem, nemsokára már olyan állapotban lesznek az ujjaim, hogy rendesen tudok gitározni. Akkor biztosan összejövünk próbálni.”

K. E.: „Egy ideje már Sződligeten lakom. Itt van a próbatermem, ahol tudok gyakorolni, van egy edzőtermem, ahol formában tudom tartani magam és persze van három gyermekem, akikkel imádok együtt lenni. Egy biztos, soha nem unatkoztam és arra most sem érek rá!”

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Ahogy tavasszal már beszámoltunk róla, Iconic néven egy új hard rock banda született, többek között Joel Hoekstra gitárossal és Tommy Aldridge dobossal a Whitesnake-ből.
Már három lemezelőzetes dalt is bemutatott az Arch Enemy az utóbbi hónapokban, a Deceivers című új albumuk pedig július 29-én jelenik meg. Most pedig már itt a negyedik új dal is, a Sunset Over The Empire - hivatalos videóklippel együtt.