Skip to content

Hogyan működik a váltókapcsoló?

Először a fogalmat kell tisztázni, hogy mi is az a váltókapcsoló. Az elektromos kapcsolók azon csoportjáról van itt szó, amelyek segítségével egy adott áramkör több pontból is ki-, illetve bekapcsolható.

A kapcsolási pontok számától függ, hogy a váltókapcsolók mely típusáról beszélünk. Jelen írásban ezen típusok közül mutatunk be néhányat a felhasználási területekkel egyetemben.

Arra a továbbiakban már nem térünk ki külön, hogy az alapanyagokat érdemes mindig megbízható beszállítótól beszerezni. Hogy ügyfelei elégedettek legyenek, legyen a Vilszershop partnere, így mindig prémiumminőségű termékeket forgalmazhat.

Alternatív vezérlési pontok

Amikor az adott rendszerben csak két vezérlési pontunk van, akkor alternatív kapcsolásról beszélünk. Ilyen helyzettel a háztartásokban is gyakran találkozhatunk egy nagyobb nappaliban, étkezőben, hosszú előszobában, vagy éppen egy családi házas lépcsőházban lehet erre a megoldásra szükség.

Abban az esetben, amikor egy helyiség két bejárattal bír, és az ezek közötti távolság meghaladja a 4 métert, az alternatív kapcsolás kiépítése törvényileg előírt kötelesség.

Szokványos helyzet az alternatív kapcsolásra egy családi ház emeleti feljárója. A lépcsősort meg kell tudni világítani a földszintről az emeleti hálószobába elindulva, és ki kell tudni kapcsolni a lépcsősor tetején, lehetőleg a háló ajtaja mellett, ahol másik fényforrást bekapcsolhatunk. Fentről lefelé haladva pedig – érthető módon – fordítva is végrehajtható kell legyen a művelet.

Keresztváltás

Ha kettőnél több kapcsolási pont van, akkor a rendszer némileg bonyolódik, hiszen két alternatív közé keresztkapcsolót kell beépíteni. Van hatékonyabb alternatíva, ez pedig a nyomógombokkal és impulzus relével üzemelő egyszerű vezérlés, de vannak helyzetek, amikor ez valamilyen okból kifolyólag nem kiépíthető. 

A keresztkapcsolót alapesetben egy billentyűvel és két váltóérintkezővel szerelik, melyeket a kapcsolón belül gyárilag összekötnek. A keresztváltó kapcsoló négy elektromos csatlakozóval rendelkezik, ezért az ezzel szerelt áramkör szabadon választható számú helyről kapcsolható.

A keresztváltó kapcsoló alkalmazására jellemzően nagy termek, irodák, csarnokok, társasházi lépcsőházak és egyéb, több bejárattal rendelkező terek világítási rendszerében lehet szükség a zavartalan kapcsolhatóság érdekében. Jellemzően minden bejárathoz, lépcsőház esetén emeletre, külön kapcsoló dukál.

Példa a keresztkapcsolóra

Hogy életszerű példát mondjunk, maradjunk az előbbi családi házas lépcsősornál, viszont jelen esetben a fenti folyosón két hálószoba van egy hosszabb folyosón, egymástól távolabb, és a folyosó megvilágítása a lépcsőházéhoz azonos körhöz tartozik.

Tehát van egy kapcsoló a lépcső alján, egy közvetlenül a tetején, egy pedig a folyosó végén, így az áramkört három helyről vezérelhetjük, mindegyik kapcsolási pontnál fel-, illetve lekapcsolhatjuk a lámpát. Ennek megvalósításához szükségünk lesz két váltókapcsolóra, egyre a lépcsősor alján, egyre a folyosó végén, illetve egy keresztkapcsolóra középen, a lépcső tetején.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw