Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

HJELVIK – “Talán az volt a baj, hogy a Kvelertakban túl nagy volt a demokrácia!”

Erlend Hjelvik énekes 2018 nyarán szállt ki a Kvelertakból, nem sokkal azt követően, hogy hónapokon át arénákban játszottak a Metallica vendégeként. A Kvelertak új frontembert talált, Erlend azonban csak 2020-ban törte meg a csendet; bejelentette, hogy egy új metal bandát hozott össze Hjelvik néven. Azóta a Welcome To Hel című debütáló lemez is kijött, mi pedig kíváncsiak voltunk arra, hogy mi fán terem ez a’blackes viking heavy metal’…

Mindenkit váratlanul ért, amikor 2018 nyarán bejelentetted, hogy 12 év után kiszállsz a Kvelertakból. Arégi társaid egy új énekessel már 2020 februárjában kihoztak egy albumot, majd egy turnéba is belekezdtek, rólad azonban sokáig nem lehetett hallani. Benned mikor érlelődött meg a szólópálya lehetősége?

Valójában már a Kvelertak tagjaként felmerült bennem, hogy el kéne készítenem egy szólólemezt, de konkrét lépéseket sosem tettem. Igaz, időm sem lett volna rá. Ugyanakkor egyik zenekaromban sem éreztem magam igazán jól. Ott volt ugye a Djevel, egy black metal zenekar, de már a 2016-os Norske ritualer lemez is csak nyögvenyelősen állt össze. Túl sok volt a stressz, úgyhogy onnan már 2017-ben kiszálltam. Aztán a Kvelertakból is.

www.facebook.com/HJELVIKmetal
Ott sem érezted jól magad?

Ez egy bonyolult ügy. Talán az volt a baj, hogy a Kvelertakban túl nagy volt a demokrácia! (nevet) Hatan minimum hatfélét akartunk, ami egyfelől különlegessé tette a zenét, az egész zenekart, de kevés ötletemet, elképzelésemet tudtam átverekedni a többieken. Ugyanakkor nagyon sikeresek voltunk, olyan bandákkal turnéztunk, mint a Metallica, a Slayer, a Ghost, a Megadeth vagy az Anthrax, tehát a dolog nagyon is működött. És simán működhetett volna még akár 10-20 évig. De azt vettem észre, hogy gyakran automata üzemmódban tolom az egészet, nem szívvel-lélekkel, ahogy kellett volna. És úgy éreztem, hogy 33 évesen ehhez még túl fiatal vagyok! (nevet) Úgyhogy fejest ugrottam a semmibe…
Egyáltalán nem is volt semmilyen elképzelésed, terved?

Azt tudtam, hogy továbbra is zenélni fogok, mert sosem volt B-tervem, de hogy milyen formában, milyen módon, azt nem tudtam. Akkoriban egy kicsit elegem is volt mindenből. Nem akartam turnézni, nem akartam azonnal belefogni valamibe, inkább befelé akartam figyelni. Hagyni egy kis időt magamnak. Egy kicsit a metalból is elegem lett, nem igazán találtam friss, izgalmas zenéket, ezért inkább régebbi progos lemezeket hallgattam. Aztán újra előszedtem a régi kedvencei­met, miközben a feleségemmel kifestettük a házunkat, és fokról-fokra érlelődött meg bennem, hogy mihez is lenne igazán kedvem.
Milyen régi kedvencekre gondolsz?

Az első pár Danzig albumra, aztán a Reign In Bloodra, a Master Of Puppets-ra, vagy mondjuk a Melissára, az első Mercyful Fate albumra. Utána már gyorsan jött minden, hat hónap alatt megírtam a teljes lemezt, a zenét és a szövegeket is. Eleinte még abban sem voltam biztos, hogy egyedül is képes leszek erre. De ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy.
AHjelvik tulajdonképpen egy szólóprojekt?

Nem, ezt a kifejezést eleve nem szeretem. Inkább egy szólózenekarról van szó, ahol a többieknek is van szerepük. Igaz, én vagyok a Hjelvik arca, az én nevem alatt fut az egész, de ez nem egy egyszemélyes zenekar. Egy szóló­projektnél inkább csak egyetlen lemezt készül, nem? AHjelviknek azonban lesz még jó néhány albuma.Apromólap szerint a Hjelvik stílusa blackes viking heavy metal. Ez a Nuclear Blast találmánya volt, vagy a tiéd?


Szerintem ez elég jól leírja a lemezen hallható zenét. Mert van benne némi black, van benne viking szellemiség, van benne északi mitológia, és alapvetően heavy metal. Nyilvánvalóan sokkal heavy metalosabb, mint a korábbi csapataim, de a zenei ízlésem is ilyen. Ott van benne az ősök hatása, Venom, Bathory, Celtic Frost, Mercyful Fate, Tormentor, akárcsak a 90-es évek norvég és svéd black metal csapataié, az Immortaltól a Mayhemen át a Dissectionig, és persze a klasszikus metal bandáké is. Black Sabbath, Ozzy, Iron Maiden, Thin Lizzy, Metallica, Motörhead, Slayer, Cirith Ungol, Candle­mass… Ha szereted a metalt, akkor tetszeni fog.


A teljes interjút megtalálod az Alice In Chains-címlapos, megújult HammerWorld magazinban.

HJELVIK – Glory Of Hel (a 2020-as Welcome To Hel albumhoz)

HJELVIK – Welcome To Hel (a 2020-as album)

Hjelvik:A Helgrinda az egyik személyes kedvenc dalom az albumról, és teljes egészében norvégul éneklem. Ez az egyik black metalos szám, és helyénvalónak éreztem, hogy a szövege az anyanyelvemen legyen. A szövege az ősi skandináv temetési rituálékról szól, valamint a sorsszerű utazásról Helbe, az északi alvilágba.HJELVIK – Helgrinda (szöveges videó a 2020-as Welcome To Hel albumhoz)

HJELVIK – North Tsar (a 2020-as Welcome To Hel albumhoz)HJELVIK – Welcome To Hel
(11/20 – Nuclear Blast)

01. Father War
02. Thor’s Hammer
03. Helgrinda
04. The Power Ballad Of Freyr
05. Glory Of Hel
06. 12th Spell
07. Ironwood
08. Kveldulv
09. North Tsar
10. Necromance


KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.