Skip to content

HELLFEST – A legnagyobb francia metal fesztivál szervezője már a jövő nyár miatt aggódik

Pár nappal ezelőtt a Le Figaro-nak adott interjújában a legnagyobb francia metal fesztivál, a Hellfest szervezője, Ben Barbaud már a 2021-es esemény megrendezésével kapcsolatban is az aggályainak adott hangot. Akárcsak az összes nagy európai fesztivált, az idei Hellfestet is a jövő nyárra szervezték a pandémia miatt.

Ben Barbaud szerint a metal fesztiválokat biztosan nem, de még a nagyobb koncerteket sem igazán lehetséges ülős eseménnyé alakítani, s további aggodalomra ad okot a határok esetleges lezárása, az amerikai előadók megérkezésének bizonytalansága, valamint az esetleges újabb lemondás okozta tetemes anyagi veszteség is. Barbaud azt mondja, hogy majd január elején hoznak döntést arról, hogy mi legyen a 2021-es Hellfest sorsa.

Akárcsak a nagyon nagy, akár több tízezer nézőt befogadni képes arénák, csarnokok, mi is teljesen kiszolgáltatottak vagyunk. A jelenleg érvényes előírásokkal nem lehet nekivágni a szervezésnek. Folyamatosan agyalunk a lehetséges megoldásokon, egy azonban biztos, a rock és metal fesztiválokat nem lehet ülő közönséggel megrendezni…

Amennyiben ráfordulunk a 2021-es Hellfestre, majd márciusban úgy alakul a helyzet, hogy kénytelenek vagyunk lemondani, akkor a semmiért dolgoztunk, viszont több millió eurós kiadásunk lesz. Beleértve a dekorációs, promóciós költségeket is. Jövőre viszont nem lesz kihez fordulnom. A Hellfest egy csaknem 100 százalékosan saját finanszírozású fesztivál. A 25 millió eurós költségvetésünkből mindössze 15 ezer euró a közpénz, az állami támogatás. És sem a biztosítónk, sem az állam nem nyújt semmit egy újabb lemondás esetén. Leráznak majd azzal, hogy ‘Nem kellett volna munkába állítanod az alkalmazottakat, a munkatársakat’.

Folyamatosan egyeztetünk a művészekkel, a zenekarokkal, a menedzsmentekkel, a szervezőkkel. Nemzetközi szakemberekkel is. Az amerikaiak szkeptikusak és aggódnak. De hinniük kell abban, hogy lesz Hellfest, hogy lesznek fesztiválok. Nincs is más választásuk, mert a nyári fesztiválturnék óriási bevételt hoznak nekik.

A francia kormány bejelentett ugyan egy 220 milliós segélyt az előadók, művészek számára, amelynek nyilván mindenki örül, a bürokrácia bonyolultsága miatt azonban még senki nem kapott tényleges segítséget.

De ez az idei év, nekünk pedig már 2021-re kell gondolnunk. Különösen aggasztónak látom a hangzással, világítással, díszletekkel, színpadépítéssel, különleges effektekkel foglalkozó kisvállalkozások helyzetét. Ha ez a közeg becsődöl, az katasztrófát jelent. Az ő munkájuk is nélkülözhetetlen.


A jövő évi Hellfest Open Air időpontja 2021. június 18-20., azt pedig már a nyáron bejelentették, hogy a 2020-as fesztiválra meghirdetett zenekarok 90 %-át sikerült átszervezni 2021-re.

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw