Skip to content

HEATHEN – „Az összes Bay Area thrash hősöm szólózik a dalban!”

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos – 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, szeptember közepén pedig megjelent a régóta várt folytatás, az Empire Of The Blind lemez.

Vendégek is vannak az új albumon: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), az In Black című dalhoz pedig most egy friss szöveges videót hoztak ki.

A Motörhead címlapos, aktuális HammerWorld magazinban Kragen Lum gitárossal is találsz egy alapos interjút.


www.facebook.com/heathen.official
HEATHEN – In Black (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)Részlet a Hammer-interjúból:


A tíz évvel ezelőtti albumról mit gondolsz mai fejjel?

„Egy nagyon erős anyagnak tartom, bár a hangzása nem egészen olyan lett, mint szerettük volna. Azt talán tudod, hogy az idei év elején a Mascot kihozott egy jubileumi verziót. Szerettük volna átkeverni a lemezt, de a Mascot azt nem akarta finanszírozni, csak a remasztert.”És milyen elképzelésekkel kezdtél el dalokat írni ehhez az új lemezhez?


„Alaposan átpörgettem mindhárom Heathen albumot, mert olyan dalokat akartam, amelyekben ténylegesen ott a Heathen-íz. A riffelés, az ének, a szövegek és a dallamok terén is hű akartam maradni mindahhoz, amit ez a banda képvisel. A Heathen sosem volt egydimenziós zenekar. Gondolj csak az első lemezre, a Sweet feldolgozásra, a Set Me Free-re! Vagy ott a második lemezen a Kill The King, a klasszikus Rainbow szám… A változatosság megőrzése is fontos volt, de az is, hogy a határok még kijjebb kerüljenek, a kontrasztok pedig még élesebbek legyenek.

A legutóbbi album epikus thrash vonalát akartam keverni az első lemezt jellemző rövidebb, kompaktabb dalokkal. Született aztán ballada és instrumentális dal is a jó sok kétlábgépes téma mellett, valamint keret gyanánt intró és outró is. Egy kerek anyag lett ez az új lemez, úgy gondolom. De még a dalsorrendet is úgy alakítottuk ki, hogy a dupla LP-változaton minden oldal egy-egy erőteljes nótával induljon. Ami pedig a hangzást illeti, a modernebb, mélyebbre hangolt és a klasszikus megszólalás keveréke volt a cél. Mintha egy klasszikus thrash lemez ma kerülne felvételre. Szerintem jobban is hasonlít az új lemez hangzása a Victims Of Deception albuméra, mint a legutóbbi anyagunkéra.”

Melyik új dal született meg elsőként?

„A Sun In My Hand mindenképpen az elsők között volt. Azt még valamikor 2012 táján írtam. Egy kicsit ki is lóg a lemezről, mert dallamosabb tétel, nem egy tipikus nóta, a szerkezetét tekintve sem. És a szövege is személyesebb.”


HEATHEN – Sun In My Hand (a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)
A Shrine Of Apathy balladát mi inspirálta?

„Az a szöveg egy hozzád nagyon közelálló személy elvesztéséről szól. Sajnos a régebbi Heathen zenészek közül is elmentek már jó páran, Lee pedig néhány éve veszítette el a testvérét. Én egy nagyon jó barátomra, az Onward és a Crescent Shield zenekarok énekesére, Michael Grantre gondolva írtam meg ezt a nótát. Még 40 sem volt, amikor 2012-ben elhunyt. Azt az apátiát akartam dalba önteni, ami ilyenkor jelentkezik. Amikor úgy nekikeseredsz, hogy szinte az sem érdekel már, hogy mi zajlik körülötted, hogy veled mi lesz.”És az az ötlet honnan jött, hogy az instrumentális A Fine Red Mist dalban Gary Holt, Rock Hunolt és a régi Heathen gitáros, Doug Pearcy is szólózzon?


„Az a szám az utolsók között született meg, de nem azért nincs szövege, mert már nem maradt rá idő! (nevet) Eredetileg is egy régisulis instrumentális dalban gondolkodtam, de nem egy tekerős nótában. Inkább olyasmiben, mint az Orion, vagy akár Michael Schenkertől az Into The Arena. Ezeknél a daloknál nem hiányzik az ének, mert a gitárdallamok annyira pregnánsak. Persze azért jó sok szólót is akartam bele, így jött az ötlet, hogy először a legendás H-team, azaz Gary Holt és Rick Hunolt szólózzon, aztán a klasszikus Heathen-páros, Lee Altus és Doug Pearcy, a végén pedig én is odapakolom a magamét. Gondolj bele, az összes Bay Area thrash hősöm szólózik a dalban!”


HEATHEN – A Fine Red Mist (a 2020-as Empire Of The Blind albumról)
Az Empire Of The Blind lemezcím önmagáért beszél, úgy gondolom.


„Ha megnézed a korábbi Heathen albumok címét, ez az új abszolút beleillik a sorba. Erre a csapatra mindig is jellemző volt, hogy reflektál a társadalomban lezajló folyamatokra. Rögtön a nyitónóta, a The Blight szövege is ilyen. A bolygónk elpusztításáról, a társadalmunk megsemmisítéséről van benne szó. Olyanok vagyunk mi, emberek, mint egy pusztító kór, egy betegség. És ahelyett, hogy a komoly problémákkal foglalkoznánk, csak nyomogatjuk az okostelefonokat, toljuk a szelfiket az Instára, mintha minden rendben lenne. A címadó szám pedig a politikusokról, a vezetőinkről szól, akik ma már Facebookon meg Twitteren nyomják a propagandát, akár a nyilvánvaló hülyeségeket és hazugságokat is. Csoda, hogy aztán minden pletyka és konteó rekordsebességgel képes elterjedni? És ebből a tömeghülyítésből a média is alaposan kiveszi a részét…”


A teljes interjút megtalálod az aktuális HammerWorld magazinban.HEATHEN – Empire Of The Blind (a 2020-as album)
01. The Rotting Sphere
02. The Blight
03. Empire Of The Blind
04. Dead And Gone
05. Sun In My Hand
06. Blood To Be Let
07. In Black
08. Shrine Of Apathy
09. Devour
10. A Fine Red Mist
11. The Gods Divide
12. Monument To RuinHEATHEN – Empire Of The Blind (szöveges videó a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)
HEATHEN – The Blight (a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz)

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw