Skip to content

JAKAB ZOLTÁN – Hardcore punk rivaldafény nélkül

Szeptemberben újra színpadra áll a Bridge To Solace, a kétezres évek elejének legendás magyar hardcore punk csapata. Az Of Bitterness and Hope című első lemezét pár hónapja vinylen is megjelentető zenekar frontemberével, a holland Doomstar booking agentjével, Jakab Zoltánnal Pintér Miklós ült le beszélgetni az énekes terveiről és a zeneipar helyzetéról.


Az utóbbi időben több podcastban is szerepeltél, és közös volt ezekben, hogy a beszélgetőtársak magyar hardcore legendának neveztek, amitől te mindannyiszor zavarba jöttél. Miért?
„Nem vagyok már húszéves, hogy örüljek ennek, és talán az arcom is kisebb lett. (nevet) Éltem egy bizonyos életet, sokat voltam rivaldafényben, de nem szeretnék már ott lenni. Az elmúlt két, lezárásos évben jöttem rá, hogy sokkal introvertáltabb vagyok, mint azt korábban gondoltam magamról. Minden nyűge ellenére a Covid-helyzet jó alkalmat adott arra, hogy az ember egy kicsit befelé forduljon, magába nézzen és számot vessen az életéről. Én arra jöttem rá, hogy nem fontos már, hogy mindenkinek markáns véleményt nyilvánítsak mindenről.”

Egy nyolc évvel ezelőtti interjúban azt mondtad: „Ebben az országban annyira komoly ostobaság és sötétség honol, hogy abban a pillanatban, hogy neked van egy markáns véleményed, akár legyél te magánszemély, akár egy zenekar, neked onnantól kezdve harangoztak. Itt senki sem szereti azt, akinek van véleménye.” Tartod ezt még?
„Igen, ezt a mai napig is tartom, de az már nem érdekel, hogy harangoztak-e nekem vagy sem. Van egy emberfajta, a vért akaró, csőcselék kommentelő, aki, ha véleményt nyilvánítasz, kettő másodperc alatt megfejti, hogy az életednek miről is kellene szólnia. Aki felháborodik, ha egy művésznek van mondanivalója. Pedig ez mindig is így volt, a festőtől kezdve a költőn és a trubadúron át a metal és hardcore punk zenészekig. Hiába érzékeny valaki a világ dolgai iránt, hiába lép művészi pályára és választja az önkifejezésnek ezt a formáját, soha nem fogja tudni ráhúzni az álláspontját a teljes hallgatóságára. Mindig lesz, aki majd azt mondja: »Kussolj és zenélj, nem érdekel, mit mondasz!« Sokan nem is mernek megnyilvánulni a megfelelési kényszer miatt. Tényleg létezik egy olyan világ, ahol elvárás, hogy fogja be a zenekar a pofáját és gyártsa a terméket. Három éve én is kiabáltam volna emiatt, de rájöttem, hogy nem engem minősít más silánysága!”

Te is metalbandákat hallgattál, mielőtt rátaláltál volna a hardcore punkra. Mivel mindig is nyitott voltál a társadalmi kérdésekre, a szociális problémákra, a sokszínűségre, nekem úgy tűnik, hogy nem a hardcore punk változtatott meg téged, hanem egyszerűen csak találtál valamit, ami rezonált veled. Így volt ez?
„Nagyjából így. A mai napig is nagyon szeretem a metalt. A zene tetszett, de egy idő után nem érdekelt, hogy »a viking a baltával megy a csatába«. Én mindig is a tartalmat kerestem. Valamit, ami kicsit hozzám tesz és amibe én is tudok adni magamból. Megfogott az, amikor 1994-ben lementem a Total Carba és mindenki nyitottan fogadta a másikat. A mai napig is élő barátságok és kapcsolatok köttettek. A metal sokkal elitebb dolog volt, egy jóval nagyobb léptékű közösség. Az apró hardcore punk közeg ezzel szemben mindössze jó, ha 2-300 embert mozgatott meg ebben az országban. Egy elérhető dolog volt, ami egy mai napig is jól működő networköt működtet világszerte. Figyeltük az olyan fanzine-eket, mint az Inside Front és a HeartattaCk, nyílt az olló, és kiderült, hogy nem csak barátságról és a nagybetűs UNITY-ről van szó, hanem itt komoly politikai, társadalmi mondanivaló és szerepvállalás is van. Így egyben, az egész csomag jött be nekem.”

(Az interjú folytatódik! A márciusi lapszámot keresd az újságosoknál!)

Hammerworld No. 342 (2022. március)
A tartalomból: Amorphis ★ Archaic ★ Avatar ★ Cult Of Luna ★ Fit For An Autopsy ★ Ghost Toast ★ Hypocrisy ★ Iron Maiden ★ Jakab Zoltán / Bridge To Solace, Ghostchant ★ Jon Zazula ★ Kalapács József ★ Kissin’ Dynamite ★ Korn ★ Memory Garden ★ Meristem ★ Monastery ★ Platon Karataev ★ Saxon ★ Shawn Smith ★ Sonata Arctica ★ Steve Vai ★ Sunleft ★ Tulpa ★ Venom Prison ★ Voivod
Demonstráció | Élő Fém | Forró Drót | Gasztrometal | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Médiaradar | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok
CD mellékletek: Archaic – The Endgame Protocol / Tulpa – How to Create… / V2 Raiders – Forog a világ
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál, valamint az Álomgyár könyvesboltokban!

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 348 – 2022/11-2023/1
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. MANESKIN
  Rush!
 2. RIVERSIDE
  ID.entity
 3. OBITUARY
  My Will To Live
 4. CARCASS
  Necroticism
 5. ROTTING CHRIST
  Rituals
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. VISIONS OF ATLANTIS
  Clocks
 2. KING'S X
  Three Sides Of One
 3. PARKWAY DRIVE
  Darker Still
 4. ALEXISONFIRE
  Otherness
 5. ONE BAD SON
  Black Buffalo
HAJÓGYÁR x hw