JAKAB ZOLTÁN – Hardcore punk rivaldafény nélkül

Szeptemberben újra színpadra áll a Bridge To Solace, a kétezres évek elejének legendás magyar hardcore punk csapata. Az Of Bitterness and Hope című első lemezét pár hónapja vinylen is megjelentető zenekar frontemberével, a holland Doomstar booking agentjével, Jakab Zoltánnal Pintér Miklós ült le beszélgetni az énekes terveiről és a zeneipar helyzetéról.


Az utóbbi időben több podcastban is szerepeltél, és közös volt ezekben, hogy a beszélgetőtársak magyar hardcore legendának neveztek, amitől te mindannyiszor zavarba jöttél. Miért?
„Nem vagyok már húszéves, hogy örüljek ennek, és talán az arcom is kisebb lett. (nevet) Éltem egy bizonyos életet, sokat voltam rivaldafényben, de nem szeretnék már ott lenni. Az elmúlt két, lezárásos évben jöttem rá, hogy sokkal introvertáltabb vagyok, mint azt korábban gondoltam magamról. Minden nyűge ellenére a Covid-helyzet jó alkalmat adott arra, hogy az ember egy kicsit befelé forduljon, magába nézzen és számot vessen az életéről. Én arra jöttem rá, hogy nem fontos már, hogy mindenkinek markáns véleményt nyilvánítsak mindenről.”

Egy nyolc évvel ezelőtti interjúban azt mondtad: „Ebben az országban annyira komoly ostobaság és sötétség honol, hogy abban a pillanatban, hogy neked van egy markáns véleményed, akár legyél te magánszemély, akár egy zenekar, neked onnantól kezdve harangoztak. Itt senki sem szereti azt, akinek van véleménye.” Tartod ezt még?
„Igen, ezt a mai napig is tartom, de az már nem érdekel, hogy harangoztak-e nekem vagy sem. Van egy emberfajta, a vért akaró, csőcselék kommentelő, aki, ha véleményt nyilvánítasz, kettő másodperc alatt megfejti, hogy az életednek miről is kellene szólnia. Aki felháborodik, ha egy művésznek van mondanivalója. Pedig ez mindig is így volt, a festőtől kezdve a költőn és a trubadúron át a metal és hardcore punk zenészekig. Hiába érzékeny valaki a világ dolgai iránt, hiába lép művészi pályára és választja az önkifejezésnek ezt a formáját, soha nem fogja tudni ráhúzni az álláspontját a teljes hallgatóságára. Mindig lesz, aki majd azt mondja: »Kussolj és zenélj, nem érdekel, mit mondasz!« Sokan nem is mernek megnyilvánulni a megfelelési kényszer miatt. Tényleg létezik egy olyan világ, ahol elvárás, hogy fogja be a zenekar a pofáját és gyártsa a terméket. Három éve én is kiabáltam volna emiatt, de rájöttem, hogy nem engem minősít más silánysága!”

Te is metalbandákat hallgattál, mielőtt rátaláltál volna a hardcore punkra. Mivel mindig is nyitott voltál a társadalmi kérdésekre, a szociális problémákra, a sokszínűségre, nekem úgy tűnik, hogy nem a hardcore punk változtatott meg téged, hanem egyszerűen csak találtál valamit, ami rezonált veled. Így volt ez?
„Nagyjából így. A mai napig is nagyon szeretem a metalt. A zene tetszett, de egy idő után nem érdekelt, hogy »a viking a baltával megy a csatába«. Én mindig is a tartalmat kerestem. Valamit, ami kicsit hozzám tesz és amibe én is tudok adni magamból. Megfogott az, amikor 1994-ben lementem a Total Carba és mindenki nyitottan fogadta a másikat. A mai napig is élő barátságok és kapcsolatok köttettek. A metal sokkal elitebb dolog volt, egy jóval nagyobb léptékű közösség. Az apró hardcore punk közeg ezzel szemben mindössze jó, ha 2-300 embert mozgatott meg ebben az országban. Egy elérhető dolog volt, ami egy mai napig is jól működő networköt működtet világszerte. Figyeltük az olyan fanzine-eket, mint az Inside Front és a HeartattaCk, nyílt az olló, és kiderült, hogy nem csak barátságról és a nagybetűs UNITY-ről van szó, hanem itt komoly politikai, társadalmi mondanivaló és szerepvállalás is van. Így egyben, az egész csomag jött be nekem.”

(Az interjú folytatódik! A márciusi lapszámot keresd az újságosoknál!)

Hammerworld No. 342 (2022. március)
A tartalomból: Amorphis ★ Archaic ★ Avatar ★ Cult Of Luna ★ Fit For An Autopsy ★ Ghost Toast ★ Hypocrisy ★ Iron Maiden ★ Jakab Zoltán / Bridge To Solace, Ghostchant ★ Jon Zazula ★ Kalapács József ★ Kissin’ Dynamite ★ Korn ★ Memory Garden ★ Meristem ★ Monastery ★ Platon Karataev ★ Saxon ★ Shawn Smith ★ Sonata Arctica ★ Steve Vai ★ Sunleft ★ Tulpa ★ Venom Prison ★ Voivod
Demonstráció | Élő Fém | Forró Drót | Gasztrometal | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Médiaradar | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok
CD mellékletek: Archaic – The Endgame Protocol / Tulpa – How to Create… / V2 Raiders – Forog a világ
Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál, valamint az Álomgyár könyvesboltokban!

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.