Skip to content

GIBSON BAND – Serj Tankian és Tony Iommi egy dalban

Serj Tankian, a System of a Down frontembere és Tony Iommi, a Black Sabbath gitárosa a 2000-ben rögzített Patterns című dal után újra összeálltak egy szerzemény erejéig, hogy a rászoruló örmények számára pénzt gyűjtsenek.

A szám ötlete Cesar Gueikiannak, a Gibson Brands vezérigazgatójának köszönhető, aki az örmény diaszpóra argentin tagja. Cesar Gueikian Serj Tankiannal és Tony Iommival közösen dolgozott a Deconstruction címet viselő dalon, amely Gibson Band név alatt, jótékonysági kislemezként jelent meg, a Gibson Records gondozásában. A hatperces pszichedelikus doom kompozícióban Serj Tankian az ’emberi elme dekonstrukciójáról’ énekel, Cesar Gueikian masszív riffeket hoz, Tony Iommi pedig egy wah-wah-val átitatott, bluesos szólóval szeli át az egészet. A dalból befolyt összeg száz százalékát az Armenia Fund Artsakh Refugee Initiative alapítvány kapja, amely az Azerbajdzsán 2020-as inváziója után kitelepített örményeknek nyújt segítséget.

„Azt kérdeztük magunktól, hogyan használhatnánk ezt a dalt arra, hogy felhívjuk a figyelmet Örményországra és az örmény helyzetre, és pénzt gyűjtsünk az ország számára – mondta Cesar Gueikian. – A zenélés mellett Serj egy Örményországot képviselő aktivista, Tony pedig azért kötődik az országhoz, mert sok-sok évvel ezelőtt tagja volt egy ottani zeneiskolát finanszírozó csoportnak. Így mindhárman felajánlottuk, hogy a dalból származó bevételeket az Örmény Alapon keresztül eljuttatjuk Örményország számára.”

A Gibson egy egyedi Les Paul Specialt is készített, amelyen Serj Tankian Our Mountains című festménye látható. A Julien’s Auctions árverésén keresztül eladásra kínált festmény Örményország közkedvelt Ararát-hegyét ábrázolja. A Corporación América, amely az örmény diaszpóra tagjának, az argentin milliárdos Eduardo Eurnekiannak a tulajdonában van, valamint az Eurnekian család kiegészítik az összegyűjtött összeget.

„Mivel az Örmény Alapról van szó, úgy gondoltam, helyénvaló az Our Mountains festményt felajánlani adományként, amely az Ararát-hegy két azon hegyére utal, ahol Noé bárkája partra szállt – mondta Serj Tankian. – Ez Örményországnak, a kultúránknak és a történelmünknek az egyik szimbóluma. Az Örmény Alap az egyik kedvezményezettje a System of a Down adományainak is abból a két szerzeményből, amit 2020-ban, az Azerbajdzsánnal vívott háború idején készítettünk. Segítenek a veteránok rehabilitációjában.”

Cesar Gueikian megírta a dalt, de aggódott amiatt, hogy ő lesz az egyetlen ember, akit érdekelni fog. Mivel közel áll Serj Tankianhoz, úgy döntött, mindenképpen megmutatja neki, és bízott benne, ha a System of a Down frontembere ráharap, talán fel is fogja énekelni. Az instrumentális szólamokat Greg Gordon hangmérnökkel vette fel a Buenos Aires-i La Roca Power stúdióban, ahol ő gitározott, az argentin Cristian Iapolla és Jota Moerlli pedig a basszusgitárt és a dobokat kezelte. A végeredményt közel egy évvel ezelőtt elküldte Serj Tankiannak, és izgatottan várta a visszajelzéseket.

„Azt mondtam neki: ’Ha nem tetszik a dal, kérlek, mondd meg nekem!’ – emlékezett vissza Cesar Gueikian. – Meghallgatta a számot, és perceken belül válaszolt: ’Imádom a dalt! Meg akarom írni a szöveget!’.”

„Arra gondoltam, hogy ez nagyon király – folytatta Serj Tankian. – Úgy hangzott, mint egy nagyon Sabbath-szerű dal, egyfajta old school, klasszikus rock hangulatban. Amikor Cesar azt mondta, hogy ’azt szeretném, hogy énekelj benne’, és azt feleltem, hogy ’oké, benne vagyok’. A vicces az volt, hogy ahogy énekeltem, Layne Staley-hangulatot éreztem, mint az Alice in Chainsnél, ezt az igazán mély, sötét dolgot, Jerry Cantrell-féle harmóniákkal. Ahogy megcsináltam, van egy bizonyos aspektusa, ami Layne-re emlékeztet. Már-már olyan, mintha tisztelegnék előtte, ugyanis lassú, de kemény. Aztán a második rész már trippesebb volt, majdhogynem költői. De Cesarnak tetszett.”

Serj Tankian kölcsönzött néhány szövegrészt a Cool Gardens című verseskötetéből, mint például a merengő „no time to die, nor kill, nor structures of a pyramid” etapot.

„Állandóan kölcsönzök magamtól, hiszen megtehetem” – tette mindehhez hozzá nevetve.

A dalban felteszi magának a kérdést: „What is life, if today I die?”

„Olyan, mintha azt kérdezném, hogy miért vagyok itt? – magyarázta Serj Tankian. – Mit keresek én itt? Olyan, mintha dekonstruálnám a saját életemet, és feltenném az egyetemes kérdést: ’Miért vagyok én itt?’. Nem csak, hogy miért vagyok itt, hanem azt is, hogy mi a sarkalatos szerepem ebben a drámában, amit életnek hívnak.”

A dal absztrakt módon a világ ökológiájával is foglalkozik.

„Amikor a virág anyjáról, a katona apjáról, a farmer feleségéről beszélek – a Földről, a földekről beszélek. Szóval a bolygóról szól, valamint a mi sarkalatos szerepünkről benne, bármi is legyen az.”

Miután Serj Tankian már a fedélzeten volt, Cesar Gueikian megkereste azt az embert, akit „fogadott keresztapjának” tart: Tony Iommit, aki szintén gyorsan igent mondott.

„24 órán belül megkaptam Tonytól a szólót” – mondta Cesar Gueikian boldogan.

„Nagyszerű volt újra összeállni Serjjel, és Cesarral is csinálni egy számot. Azt hiszem, megpróbálja lenyúlni a munkámat! – nevette el magát Tony Iommi. – Az örmények igazán kedves emberek, és ez egy nagy élmény, egy nagyszerű ügy, és nagyon örülök, hogy részt vehetek benne.”

Cesar Gueikian úgy tartja, hogy két kedvenc művészével ugyanabban a számban szerepelni egy „megcsípős pillanatot” jelentett számára. Egyben bízik benne, sikerül rávennie a Gibson többi emberét is arra, hogy a jövőbeni Gibson Band kiadványok esetében működjenek együtt a márka művészeivel. Azt szeretné, ha a Gibson Band – akárcsak a Gibson Records, a cég könyvkiadói ága, amely az év elején adott ki egy könyvet Slashről és a videósorozat, amely mind támogatja a hozzá tartozó művészeket – a kreativitás korlátlan reprezentációjává válna.

„A daltól függően lehet, hogy mindig jótékonysági projekt lenne, de az is lehet, hogy nem – mondta. – Úgy gondolok a Gibson Bandre, mint egy platformra, de ami még fontosabb, mint egy kollektívára. Lesz egy kollektív művészekből álló csapat, akik dalokat fognak írni, és ezeket a Gibson Recordson keresztül a Gibson Band zászlaja alatt adhatjuk ki. Végső soron minden a zenéről szól.”

Serj Tankian hálás amiatt, hogy ez a szám az ő és Cesar Gueikian szülőföldjének javát fogja szolgálni. Korábban a Hegyi-Karabah, más néven Artsakh nevű területen élő örményeket az azeri megszállók elűzték otthonaikból, miután 2020-ban betörtek a térségbe.

„Etnikai tisztogatásnak és népirtásnak számít, amikor valaki támadása miatt kénytelen vagy elhagyni több ezer éves őshazádat – mondta Serj Tankian. – És mindez kilenc hónapos éhínség után történt, amelyet Azerbajdzsán kényszerített ki a hegyi-karabahiakra.”

Az énekes reméli, hogy az örmények nemzetközi bíróság elé vihetik az igazságtalanságot, amely még a szovjet időkre nyúlik vissza.

„Ám jelenleg nagyon sok humanitárius segítségre van szükség a Hegyi-Karabahból kitelepített 120 ezer örmény számára. Így ezek az adományok segíteni fognak abban a bizonyos menekültválságban, amellyel az Örmény Alap már foglalkozik.”

A System of a Down énekese annak is örül, hogy egy menő dalban is szerepet kapott. Amikor meghallotta a szerzemény kevert változatát az ő énekével és Tony Iommi szólójával, azt mondta: „Ütősen szól!”

„Nagyon örültem neki, hogy a részese lehettem! Ez valami más, és jó, hogy egy jó célt szolgál.”

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw