Skip to content

GARDA – Megrázó, háborúellenes videóklippel debütált a magyar zenekar

Egy most debütáló magyar banda – amelyet az énekesnő után a Garda névre kereszteltek – mind az általuk játszott zenében, mind a most debütáló Breath Again című videóklip mondanivalójában, mind pedig a kivitelezésben egyedi látványosságra és igényességre törekedett.

A szomszédunkban dúló háború ihlette kisfilmet naturális megoldások jellemzik. A történet szerint egy édesanya a kislányával a bombázások elől egy pincébe menekül, ahol minden erejével megpróbálja eltorlaszolni a külvilágtól elválasztó ajtót. Miközben az anyuka küzdelmét, lelki összeomlását kísérhetjük figyelemmel, ezalatt a pince falain a kislány képzeletét elárasztó háborús jeleneteket látjuk, mindaddig, amíg egy hatalmas robbanás félbe nem szakítja a történetüket.

A lassított felvételen megjelenő detonáció nem számítógépes trükk, a légnyomás valóban a falhoz lökte az énekesnőt, aki igyekezett két kezével védeni az arcát a sérülések elől. A jelenet kapcsán Garda Zsuzsa megerősítette: a pirotechnikai felvételek valóban nem voltak veszélytelenek.

„Amikor a robbantást végző szakemberek vezetője rám nézett és annyit mondott, ’good luck’, végigfutott rajtam, hogy nem ez lesz életem legkönnyebb pillanata. Tudtam, nincs más választásom, csak bízni a profizmusában” – mondta az énekesnő.

A videót a közösségi médiában egy nap alatt több, mint 100 ezren nézték meg. A klipben, akárcsak a stúdiófelvételen, Alapi István játssza a gitárszólót.

Garda Zsuzsa, a zenekar névadója 1996 óta énekel – többek közt 16 évig volt a Janis Joplin Emlékzenekar énekesnője. Háttérénekesként koncerteken és felvételeken is neves előadók mellett szerepelt, pl. Kimnowak, Sziámi, Omega, Skorpió, illetve legutóbb Balázs Fecó utolsó koncert tunéján volt a vokálszekció vezetője. 13 éve a Keep Floyding állandó vokálosa. Bagdi Bella révén platinalemezes közreműködő.

Wirth Zoltánt többek közt Alapi István „Elmondod Alapinak” c. műsorából ismerhetjük. A műsor dobosaként több, mint 85 neves magyar sztárral játszott együtt, minden műfajban. Bár kevesen tudják, ő a műsor megalkotója és producere is. A nemrég bemutatott, Radics Béla életéről szóló filmben ő játszotta a dobost – természetesen a felvételeken is ő hallható. Akik a ’90-es évek rockzenéjének rajongói az Árnyak nevű bandából is ismerhetik a nevét.

Pad Richárd több, mint 20 éve zenél billentyűsként, többek közt a Szkítiában. Velük 4 lemezt, több klipet és koncert filmet készítettek, és általuk aranylemezes előadó. Az Érzés nevű formációban „bakancsos” Edda feldolgozásokat játszanak nagy sikerrel. Saját zenekara még az Álomút, feldolgozásokat pedig a Special Guesttel is játszik. Session zenészként több lemezen és koncerten is közreműködött az elmúlt 20 évben.

Velősy Márton Áron 8 évesen vette kezébe a gitárt. 15 éves kora óta folyamatosan zenél rockbandákban, klubokban – ez az ő igazi terepe. Jelenleg is négy zenekarban dolgozik a Gardával együtt, többek közt az ország legjobb Motörhead tribute bandájában, a Mürderhead-ban, valamint az After Chill, Birth, JamBarGo, Dr.Kotász legénységét is erősíti.

Tari Ádám basszusgitáros 16 éve zenél. A rockerkedés mellett egy igényes partyzenekarban is részt vett, ami sokat adott mind szakmailag, mind állóképességben. A basszus mellett hangtechnikusi tehetségét is maximálisan ki tudja használni a zenekarban.

Különböző tapasztalatokkal rendelkező zenészek találtak egymásra, de ez a kohézió igazán ütős végeredményt hozott, hiszen debütáló zenekarként rögtön Alapi István mellett találták magukat, illetve klipjüket a neves rendező, Klacsán Gábor és csapata jegyzi.

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw