Skip to content

FRAGDA – Hazai deathcore blackes elemekkel, új dal és klip: Black Sun

Black Sun címmel egy klippel kísért új lemezelőzetes dallal jelentkezett a blackes deathcore vonalon mozgó budapesti Fragda. Az első album Damnation is Inevitable címmel érkezik majd, ez már a második előzetes.

Elkészült az első klipünk, amelyben a Fekete Napról szövegelünk, egészen sok bibliai utalásba ágyazva – fogalmazott a csapat a nuskullnak a premier kapcsán. – A forgatás még a nyár elején kezdődött Lányi Kristóf úrral és stábjával. Az első nap rögtön olyan izgalmassá is vált, hogy én corpse paintben vittem Kristófot a Honvédkórház ügyeletére, mondhatni szó szerint vérét adta az anyagért. Pedig reggel még olyan tévképzetbe ringattuk magunkat, hogy legrosszabb esetben nyomunk egy 26 órás napot és le is tudjuk az összes felvételt. Ezt követte egy kellemes nyári monszun az este folyamán, amitől nem csak lehetetlenné, de életveszélyessé is vált volna a forgatás a Teve-sziklánál, így el kellett napolnunk a folytatást…

www.facebook.com/FragdaOfficial
…Nagyjából egy hónapra az első forgatási napra sikerült időpontot egyeztetnünk és folytatni a munkálatokat, ami három helyszínes móka volt. Fóton kezdtük a homokbányában, majd Macska-barlang és végül eljutottunk a Teve-sziklához is. Itt szerencsére személyi sérülés már nem történt, viszont basszusgitárosunk autója másnapra kilehelte lelkét. Kristóf szerencsés annyira, hogy hihetetlen sok munkája volt idén nyáron, így a vágás és a leválogatás viszonylag hosszú időbe telt, ezért jutottunk csak most el a megjelenésig.

A sztoriról és a szövegről egy kicsit: alapvető jelentése a szimbólumnak az a pillanat, amikor a világ véget ér, de kicsit behatóbb tanulmányozással hamar eljuthatunk ahhoz az információhoz is, miszerint a vitalitás nyer teret, az életek fénye sugárzik az anyagból. Ezt mi megfogtuk, elővettük Mózes ötödik könyvét és becsomagoltuk egy teljesen másik köntösbe. Történetünkben, mikor a zsidókhoz szólna Isten a sivatagi vándorlás után, mégsem szól hozzájuk, és valaki egészen mással kötnek szövetséget. A fényhozó, életek fénye, tudjátok… Ha valaki szeretné tovább fejtegetni a szöveget, akkor megtalálható a videó leírásában, Biblia-értelmező erősen ajánlott!FRAGDA – Black Sun (lemezelőzetes 2021)FRAGDA – Cult (lemezelőzetes 2021)Ferenczi Márton gitáros/énekes:

A Fragda egy olyan formáció, ahol régi barátok találtak újra egymásra zeneileg. Éveken át kerestük magunkat és a megfelelő közegünket, ahol kényelmesen tudunk mozogni, és közel 10 év után újra egymás mellett kötöttünk ki. A csapat pedig egy zsenge dobos srác belépésével teljesedett ki, aki nagyon hamar beilleszkedett a légkörbe.

Eredetileg a Fragda az én magánprojektemként indult és az első EP kiadása után csatlakoztak a többiek, akik meglátták benne a saját kivetülésüket is. Ezt a mai napig tartjuk.

Alapvetően én írom a számokat, a többiek átjönnek és átnézzük, mit lehet még hozzáadni. Dobosunk kicsit humanizálja a témákat, sampleres kolléga hoz ötleteket, ahol ki tudná egészíteni a hatásokat, a másik gitáros srác pedig ad hozzá egy kis thallt, ha nem elég. A szövegírás pedig teljesen össznépi foglalkozás. Hétvégén begubózódunk a barlangunkba és keresünk olyan hatásokat, amik kiváltanak belőlünk érzéseket és képeket, amit utána összeírunk. Általában még aznap fel is vesszük az énekeket, ahogy megírtuk a szöveget, mert ilyenkor még friss az élmény, sokkal jobban át lehet adni.

A stílus kérdésében mindenki nagyon fancy szeretne lenni. Mi szerintem deathcore-t játszunk black metal elemekkel. De ezt majd ti, a közönség eldöntitek. Zenei inspirációink leginkább az északi világból érkeznek, élen kedves Buster Odeholm kollégánk projektjeivel. De mellette rengeteg black, drone és egyéb zene is hat ránk. Igazából hangulatot akarunk teremteni és azt átadni, nem stílusjegyeket lopkodni.

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw