FORHIST – Forhist (lemezkritika)

FORHIST
Forhist
(DEBEMUR MORTI)


A Blut aus Nord vezetője, Vindsval korábban rengeteg (más) egyszemélyes projektet üzemeltetett,
ám az utóbbi években fő bandájára irányította a figyelmet. De úgy látszik, a korlátok közé szorított élet új inspirációkkal látta el őt, aminek egy új csapat, illetve egy gyorsan elkészített lemez a legfőbb bizonyítéka.

Vindsval nem titkolt célja a Forhist projekttel, hogy kiszabadítsa a hallgatót ebből a bezárt világból, és sétára hívja egy sötét erdőbe, megidézve a múlt hangjait, szellemiségét. Ehhez pedig a ’90-es évek norvég black metaljából merít erőt, egészen kellemes módon.
A nyolc számos albumot az instrumentális, középtempós témák uralják, a tipikusan blackes károgások itt epizódszerepre vannak kárhoztatva. A változatos dallamok persze közel sem a könnyed befogadhatóság jegyében csendülnek fel, sőt, néhol mintha csak egy szónikus labirintusba cibálnának bennünket. Így különösen találó a lemez borítója is, amelyen az erdőt is egy spirál-labirintus képében jeleníti meg a muzsikus. De mivel ez a szimbólum a harcosok ősi varázslatainak föld alatti központját jelképezi, ennek megfelelően a zene is mágikus módon bűvölhet el bennünket, még a megfoghatatlansága ellenére is.

Én már kedvet is kaptam tőle egy mélysötét erdő bebarangolásához.

Z. O. 8

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.