Skip to content

FEUERSCHWANZ – Jön a Memento Mori album, klippel az első dal: Untot Im Drachenboot

15 éven keresztül a bajor Feuerschwanz inkább bulizós poéncsapatnak számított a német folk/középkori rock színtéren, 2020-ban azonban mindez megváltozott, miután a Napalmhoz szerződve kiadták a Das elfte Gebot (Atizenegyedik parancsolat) című kilencedik albumukat.

December 31-én azonban már az új album érkezik majd, a Memento Mori, annak első előzetese pedig a klippel kísért Untot Im Drachenboot dal.


www.facebook.com/feuerschwanzFEUERSCHWANZ – Untot Im Drachenboot (a 2021-es Memento Mori albumhoz)
FEUERSCHWANZ – Memento Mori
(12/31 – Napalm)


Arról, hogy miért és hogyan vált egy komolyan veendő ‘középkori metal’ bandává a Feuerschwanz, Fejes Árpád beszélgetett Peter Henrici frontemberrel, azaz Hauptmann Feuerschwanz-cal.

Az interjú eredetileg a 2020. decemberi – 2021. januári HammerWorld magazinban jelent meg


A metalos közönség előtt leginkább az utóbbi lemezeitekkel váltatok ismertté. Mesélj egy kicsit arról, hogy hogyan is lett egy eredetileg paródiának indult csapatból vérbeli folk rock, majd power/folk metal banda!


„Nehéz időkhöz súlyos zene jár ám! Számomra mindig is a dalaink üzenete volt az elsődleges. Nagyon szívből jövő szövegekről van szó, akár a szórakozás, akár valami komoly téma van előtérben. Ez számomra a legfontosabb része a zenének, ezért is válogatom meg nagyon gondosan, hogy milyen szavakat, kifejezéseket, és hogyan használok. Nem csak úgy dobálom ezeket, hanem egy nagyon direkt módon akarok elérni velük egy bizonyos hatást. Természetesen az efféle szövegekhez szükség van a megfelelő hangzásra, zenei környezetre, azaz mindig azt tartjuk szem előtt, hogy mi passzol hozzájuk.

Mostanra már nagy színpadokon szoktunk játszani, és azt szeretnénk, hogy még a hátsó sorokban is tisztán hallható legyen minden. Tudod, csatába sem rohanhatsz alsógatyában! (nevet) És hát zeneileg sem maradtunk nyugton az évek során, a középkori piás bagázsunk zenészei a 15 év alatt remek muzsikusokká váltak. Igazi versenylovakat fogtunk a hangszerek mögé! Értékes versenylovakkal meg nem a mezőn szántasz, igaz? Mondhatjuk úgy is, hogy a sárkány kikelt a tojásból, mára meg teljesen kifejlődött. Tény, hogy kezdetben inkább gúnyt űztünk az egész középkori folk színtérből, amit unalmasnak, túl komolynak, túl humortalannak tartottunk. De aztán a zenénkkel együtt a szövegeink is változtak. Valamelyest…”FEUERSCHWANZ – Kampfzwerg (a 2020-as Das elfte Gebot albumhoz)


Az egyik legfontosabb jellemzőtök talán a frappáns, szórakoztató szövegvilág. Adalaitok közül neked melyik a személyes kedvenced?

„Na, máris rátapintottál Feuerschwanz kedvenc témájára! Az egyik kedvencem a Latte (a 2011-es Wunsch ist Wunsch lemezről), amelynek amúgy egy remek koncertverziója is született azon a streamelt bulin, amit az új album megjelenésekor csináltunk. ALatte szövege egy egész utazást mutat be, tudod, amit bejár az ember, kezdve azzal, hogy serdülőként még sátrat állít reggel az ágyban, kőkeményen, majd idővel megtalálja az igaz szerelmet. És ez az út tele van próbatétellel, lelki megpróbáltatással… De én azért ezt is inkább mulatságosnak találom. Egyébként a mókás, játékos hangulatú zenénk legfőbb hatásait valahol a Tenacious D és az Iron Maiden között érdemes keresni. Sajnálatos módon az általunk képviselt szatíra legnagyobb korlátja a német nyelv. Ha veszünk egy random amerikai fickót, aki csak úgy fapofával teszi egymás után az angol szavakat, azzal semmi gond, de ha ezt németre szinkronizálnád, az olyan durván hangzana, hogy valószínűleg megrémítené a közönséget.”
AFeuerschwanz (Tüzesfarok) név mögött is rejlik valami pajzán gondolat?


„Hauptmann Feuerschwanz a következő történettel szereti magyarázni a névválasztást: egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy félszemű öregember, kinek társa két holló. Egyszer ez az öregember meglátogatta a Hauptmannt, aki meghívta őt egy kupa mézsörre. Egy kis iszogatás után az öreg megkérdezte Hauptmann Feuerschwanztól, hogy mi élete legnagyobb vágya. Ő erre azt felelte, hogy mindössze egy zenekart szeretne. »Vágyad könnyen teljesülhet« – mondá az öregember – »ám van ennek egy feltétele! Azenekarodat Feuerschwanznak kell elnevezned, és állandóan a mézsörvedelésről kell énekelned.« Nem sok banda mondhatja el magáról, hogy személyesen Odintól kapta a nevét. Számomra ez a név a Freudtól is ismert örömelv követését jelenti az életben. Erre utal amúgy az új lemezünk címe is. Minket nem érdekel a tíz parancsolat, csakis a tizenegyedik számít! Vagyis az, hogy élvezd az életet! Minden napod legyen olyan, mintha az lenne az utolsó!”ADas elfte Gebot limitált verziójának bónusz-CD-je hét feldolgozást rejt, többek között Powerwolf, Rammstein, Ed Sheeran nótákat, és ami talán a leginkább váratlanul ért, az a hip hop, dancehall vonalas berlini Seeed dala volt, a Ding. Hogyan zajlott a számok kiválogatása?


„Nos, nem ok nélkül hívjuk ám ezt a kis feldolgozáslemezt Hét halálos bűnnek! Össze kellett ülnünk, hogy közös nevezőre jussunk a ’halálos bűnöket’ illetően, mivel nagyon más a zenei ízlésünk. Ez persze azt is jelenti, hogy ami az egyikünk számára egy személyes kedvenc, az a másiknak inkább ’halálos bűn’… Arészletekbe most inkább nem mennék bele, de a lényeg, hogy a válogatás folyamata meglehetősen feszült volt. Mindnyájunknak annyira ki kellett lépnie a komfortzónájából, hogy ez már önmagában különlegessé tette ezeket a dalokat számunkra. Azt pedig külön ki is emelném a Ding kapcsán, hogy Melissa Bonny (Ad Infinitum, Rage Of Light énekesnő) vendégszereplésére nagyon büszkék vagyunk. Rendesen fel is dobta a Dinget, ami így az egyik legpokolibban sikerült feldolgozásunk lett. Nem csoda, hogy így felfigyelt rá mindenki. Ez a nóta annak idején nagy sláger volt német nyelvterületen, és Melissával egy teljesen váratlan változat született belőle.”
Szép számmal készültek videók is a friss dalokhoz, és kettő ezek közül nagyon hasonló lett. Ennek mi a magyarázata?


„Keményvonalas fantasy rajongók vagyunk, és imádjuk az olyan helyszíneket, ahol szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Amikor a Ding klipjéhez megfelelő helyszínt kerestünk, ráakadtunk egy tökéletes területre, egy önerőből felépített LARP (Live Action Role Play, azaz élő szerepjáték – szerk.) falura. Egyszerűen csodálatos az egész! Imádtuk. Azt persze el kellett döntenünk, hogyan is használjuk fel az anyagi forrásainkat, így végül másnap ugyanott forgattuk le a Meister der Minne klipjét is. Nyilván tisztában voltunk azzal, hogy egy csöppet túlhasználjuk ezt a varázslatos helyszínt, de komoly döntést kellett hoznunk. Vagy elkészítünk egy újabb mókás videót a Meister der Minnéhez is, vagy több speciális effektet használunk a Dinghez, viszont akkor második videó nélkül maradunk. Végeredményben nem is volt olyan nehéz a döntés: hadd lásson a világ még egy klipet!”
Azt mondod, keményvonalas fantasy rajongók vagytok. Mi a legnagyobb kedvencetek?

„Ateljes zenekar odavan a Tolkien által megteremtett világért, ez nem titok. De nagyon szeretjük a Witcher videójátékokat, könyveket, és a tévésorozatot is. És azt is szeretjük, amikor az emberek megteremtik a saját fantáziavilágukat, amiben aztán el is tudnak merülni. Mi is ezt tesszük. AFeuerschwanz multiverzumában mi a középkorról fantáziálunk a magunk sajátos módján, ez a Lords Of Powermet és az Unter dem Drachenbanner dalokban jelenik meg legvilágosabban. Hallgassátok, olvassátok, éljétek!”


FEUERSCHWANZ – Hier kommt Alex (a 2020-as Das elfte Gebot albumhoz)


Aszínpadon rengeteg egyéni show-elemet használtok, de számodra mi teszi igazán különlegessé a koncertjeiteket?


„Kétségkívül a legjobb módja annak, hogy megtudd, milyen mókásak a bulijaink, és hogy mekkora erejük van, az az, hogy eljössz és megnézel minket! Mivel ez most sajnos nem lehetséges, a második legjobb módot tudom javasolni, a YouTube-ot. Keress rá az új albumunk megjelenése alkalmából adott online koncertre! Komolyan, azt látni kell! Feleslegesek is a szavak… Aszínpadon is elsődleges számunkra, hogy szórakoztatni akarunk, ki akarjuk zökkenteni az embereket a hétköznapokból. És fel is villanyozni őket. Zenekarként minden olyan emberhez szólni szeretnénk, akit lázba hoz, ha olyanokat lát a színpadon, akik valósággal lángolnak attól, amit csinálnak. Sokan tudják, milyen az, amikor kiröhögnek az elképzeléseid, a vágyaid, a tetteid miatt, de mégsem adod fel, folytatod, és végül célba is érsz velük. Szerintem egy ilyesfajta érzést adunk át a színpadon.”Számtalan népi hangszert is megszólaltattok a dalaitokban. Van egyáltalán olyan hangszer, amit még sosem használtatok, de szeretnétek?


„Igaz ami igaz, elég szép számmal akad nálunk mindenféle hangszer, igen figyelemreméltó a gyűjteményünk, a tekerőlanttól a hegedűig. És van pár igazi különlegességünk is, ilyen például az úgynevezett keselyű líra, de van schalmeink is, meg skót és ír dudánk, sőt, német piaci dudánk is. Használni szoktunk pásztorsípot és furulyát is, többen játszunk mandolinon, középkori lanton és hárfán. Hiányzik viszont egy bendzsó és egy svéd nyckelharpa… Szóval igen, még mindig szeretnénk bővíteni az arzenált!” (nevet)
FEUERSCHWANZ – Im Bauch Des Wals (a 2020-as Das elfte Gebot albumhoz)


Ajárványhelyzettől függően vannak már terveitek a 2021-es évre?

„Természetesen minket is súlyosan érint és rendkívül elszomorít ez a mostani helyzet, a sok korlátozás. ADas elfte Gebot lemezhez kapcsolódó turnét persze nekünk is le kellett mondanunk. Jelenleg egy online projekten dolgozunk, hogy túllendüljünk ezen a most uralkodó búskomor hangulaton. És amint győzedelmeskedünk a vírus felett, természetesen mi is szeretnénk bejárni Európát az új dalokkal, de konkrét, végleges tervek ez ügyben nincsenek.”
Lesz friss merch-kínálat is? Mert több nem éppen hétköznapi terméketek volt már, például ruházat kisbabák számára. Készül ezúttal is valami egyedi újdonság?

„Ezen is dolgozunk, szeretnénk teljesen felfrissíteni a merch-készletünket, és igen, dolgozunk vadiúj cuccokon is. Lesz pár innovatív megoldás most is, az biztos! Például úgy látjuk, eljött az ideje, hogy legyen Feuerschwanz laposüveg is a kínálatban. De az alsógatyánk is ideális ajándék lehet minden férfi számára. Minden nemes hölgynek melegen ajánljuk, hogy szerezzen be egyet személyes Hősének!”


FEUERSCHWANZ – Malleus Maleficarum (a 2020-as Das elfte Gebot albumhoz)

Nem tudom megállni, hogy meg ne kérdezzem: aludni is páncélban szoktál? Vagy van azért olyan kivételes alkalom, amikor hajlandó vagy megválni tőle?


„Ó, tudod, a Hauptmann mára annyira hozzászokott a páncélhoz, hogy észre sem veszi. Mintha a része lenne. Ám egy dolog még is van, ami olyannyira megdobogtatja e vitéz lovag szívét, hogy ezen hajlandó legyen ideiglenesen változtatni: egy hatalmas fürdő, csurig töltve forró vízzel… és legyenek benne csodás hajadonok is! Ez egy olyan kivételes, ritka eset, amikor még a Hauptmann is hajlandó levetni páncélzatát.”

FEUERSCHWANZ – Meister der Minne (a 2020-as Das elfte Gebot albumhoz)
KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw