Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

EXODUS – Zetro sztorizik… Lemmytől vettek drogot Argentínában

Az Exodus énekesének van egy Youtube-csatornája, a Zetro’s Toxic Vault, nemrég pedig Zetro az egykori Machine Head dobossal, Chris Kontosszal felidézte azt a rövid időszakot, amikor Chris az Exodusban dobolt, még 1993-ban, amikor a Motörhead előtt játszottak Argentínában.

És persze Zetro-nak volt is egy sztorija Lemmyről…

Zetro:Én és Rick (Rick Hunolt, az akkori Exodus gitáros) cranket (metamfetamin) vettünk Lemmytől… A buli helyszínén voltunk a soundcheck miatt, ti meg már visszamentetek a szállásra, de Rick és én ott maradtunk, Lemmy pedig az öltözőjében volt. Tudtuk, hogy van nála cucc. Rick azt mondta: ‘Kérjünk Lemmytől egy kicsit. Zetro, menj és kérj tőle!’, ‘Kérj te!’, ‘Inkább te’… Végül én mentem oda hozzá: ‘Lemmy, szia tesó, eladnál nekem és Ricknek egy kis whizzt?’ Mert whizznek is nevezik. Erre ő: ‘Nem is tudtam, hogy toltok ilyet. Azt hittem, azt a kokain-szart toljátok. Erre én: ‘Nem, a cranket bírjuk. Szeretünk beindulni…’ Erre Lemmy elővette, bakker… A dzsekijében volt, egy felvarróban. Ott volt ez a felvarró, ő meg benyúlt mögé, és ott volt… Én meg: ‘Te hoztad be?’ Mert akkoriban ez nem volt bölcs dolog… Rohadtul nem volt jó, ha volt nálad ilyen szar. Ha elkaptak valamivel, bajba kerültél, különösen Dél-Amerikában. Szóval odaadta nekünk. És Lemmy azt is mondta nekem, hogy ‘Tudod, amikor speedet nyomsz, 80 százalékkal okosabb leszel, de aztán meg 80 százalékkal hülyébb, amikor jössz lefelé a cuccról’…


…Szóval csak ültünk ott és Jacket ittunk, Rickkel meg felszippantottuk a cuccot. Lemmy egy kanálnyit vett magának és a szájába tette. Én meg majdnem hányni kezdtem… És ott ültünk öt órán keresztül a Motörhead öltözőjében, Rick, Lemmy és én, Jacket ittunk és crankeztünk… Nem ez volt a turné első napja, ez már a második volt. És mindenkinek azt mondtam: ‘Ezt a kib…ott történetet a sírig fogom mesélni az unokáimnak. És látod, most is ezt a kib…ott történetet mesélem. Lemmy meg elment. És még azt is mondtam, hogy ‘Erről még akkor is sztorizni fogok, amikor Lemmy már nem lesz köztünk’. És látod, pontosan ez van. Ó, ember, azok voltak az idők…


Egy 2009-es interjúban Lemmy azt mondta a Kerrang Radio-nak, hogy számára a drogok sosem jelentettek problémát.

Mindig kézben tartottam a dolgokat. Nem hagyhatod, hogy uralkodjanak rajtad. Nem hagyhatod, hogy átvegye feletted az irányítást, és amikor eljutsz oda, hogy azt érzed: ‘egyetlen izmomat sem tudom megmozdítani, ha nincs bennem valami’, akkor az már rossz, akkor már nála az irányítás. Az egyetlen dolog, amitől láttam valakit meghalni, az a heroin volt, és a downerek, amit a heroin utáni vágyakozás miatt szednek. Én sosem használtam heroint. Mindig volt annyi eszem, hogy távol tartsam magam tőle, mert megölte a nőmet, ahogy sok barátomat is megölte, és csúnyán végzett velük. Először tolvajjá tesz, aztán megöl. Az egy nyomorúságos drog – bárcsak rájönnének erre az emberek. Most megint divatba jött, nem igaz? Ez menekülés. De csak egy adott pontig lehet menekülni. Amikor utána magadhoz térsz, a probléma még mindig ott van, szóval minden csak rosszabb…

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy az emberek elvonókúrára járnak, Lemmy így felelt:Szerintem az emberek úgy tesznek, mintha sosem drogoztak volna. ‘Most már tiszta vagyok’, mert ez olyan pozitívan hangzik. Ez az egész a személyes öröm kérdése. Sokan meghaltak és sokan nem; sokan elvonóra mentek és sokan nem. Ez egy személyes kérdés, és rajtad múlik.

Lemmy 2015. december 28-án hunyt el, 70 éves korában, nem sokkal azután, hogy megtudta, rákot diagnosztizáltak nála.


KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.