Skip to content

ESA HOLOPAINEN – „Engem is nagyon megrázott Alexi váratlan halála”

Esa Holopainen nem csupán vezéralakja a finn Amorphisnak, hanem gitárosként az egyik meghatározó zeneszerzője is, ezúttal azonban nem az anyazenekaráról, hanem az első szólólemezéről faggattuk ki. A Silver Lake elnevezésű projekt lemeze május legvégén jelent meg, és Esa különleges hangulatú dalaiban olyan énekesek szerepelnek, mint Jonas Renske a Katatoniából, Einar a Leprousből, Tomi az Amorphisból, Björn ‘Speed’ a Soilworkből vagy Anneke Van Giersbergen. És mindez nem jöhetett volna létre, ha nincs a pandémia…

Részlet a júniusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.Több, mint harminc éve annak, hogy a thrasher Violent Solution feloszlása után megalakítottátok az Amorphist, azóta pedig a csupán pár évig létező Chaostar mellett nem igazán projekteztél. Miért döntöttél úgy, hogy most jött el az ideje egy szólólemeznek?


„Ez részben összefügg a világjárvánnyal, noha már jó pár éve foglalkoztatott egy szólólemez elkészítésének a gondolata. És itt meg kell említenem Nino Laurenne nevét, aki nagyon jó barátom. Őt sokan ismerhetik a Thunderstone és a Hevisaurus gitárosaként, annak idején pedig a thrash/speed vonalas Antidote frontembere volt. Az ősidők óta jóban vagyunk, a zenélés mellett pedig ismert stúdiós szakember és producer, a Sonic Pump stúdió tulajdonosa. Többek között az Amorphis 2006-os Eclipse lemezén is dolgozott. Ez a Silver Lake album nélküle meg sem született volna. Közös sörözéseink alkalmával többször is beszéltem neki a tervemről, amikor pedig tavaly márciusban a világ bezárkózott, Nino felhívott, hogy ő is ráér, én is ráérek, talán itt lenne az ideje elkészíteni ezt a szólólemezt. Ezzel indult minden.”Voltak ekkor már kész dalaid is?


„Igen. Korábban három olyan dalom is született, amelyekről nem gondoltam, hogy jól állnának az Amorphisnak. Demós verzióban tehát megvolt már a Sentiment, a Ray Of Light és a Promising Sun, és ezek nagyon tetszettek Ninónak. AStorm nóta alapötlete is megvolt egyébként, de még nagyon kezdetleges formában, lényegében ez csak pár akkordot és néhány dobtémát jelentett. Atöbbi nótának akkor álltam neki, amikor Ninóval fejest ugrottunk a projektbe. Egyébként maximálisan igaza volt, mármint olyan szempontból, hogy ha nincs ez a projekt, akkor nem tudtam volna mit kezdeni magammal. Így viszont nem pocsékoltam el a tavalyi évet, lényegében végig ezen a lemezen dolgoztam. Márciusban indítottuk el a projektet, a felvételeket pedig decemberben fejeztük be.”
Az első három dal demóját még te énekelted fel?

„Jaj, dehogy! (nevet) Olyan tervem sosem volt, hogy énekeljek. Ettől megmenteném az emberiséget! (nevet) Életem során eddig egyetlen alkalommal énekeltem mások előtt, egy karaoke­bárban, de mentségemre szolgáljon, hogy csúnyán be voltam rúgva… (nevet) Ademókon nem volt ének, Ninónak az is volt az első kérdése, hogy instrumentális lemezt tervezek-e. Nem volt konkrét válaszom erre, mert magam sem tudtam, Nino azonban határozottan azon a véleményen volt, hogy énekesre szükség lenne, sőt, az lenne a legjobb, ha minden egyes dalhoz a zene karaktere alapján találnék egy énekest. Végül egyetlen instrumentális dal született, a Silver Lake, azzal indul az album.”Ez a Silver Lake elnevezés honnan jött?


„Úgy éreztem, hogy nem lenne igazságos, ha az én nevem alatt jönne ki a lemez, hiszen megannyi nagyszerű énekes és zenész is hozzátette a magáét. ASilver Lake egyszerre utal a Silver Bride című Amorphis dalra és a Tales from the Thousand Lakes lemezünkre. Ugyanakkor arra is utal, hogy mennyire tisztelem a természetet, azt a környezetet, ahol felnőttem, ahol élek. De amúgy ez nem egy konceptalbum, a dalok témái is nagyon eltérőek. ARay Of Light a depresszióról szól, a Storm a személyes gyökereimről, az In Her Solitude szövegét pedig a Kalevala inspirálta, ahogy számos Amorphis dalét is.”
Említetted a nagyszerű zenészeket. Kik játszanak a lemezen?

„Az először megszületett három dalban Gas Lipstick dobolt, aki korábban a HIM tagja volt. Ő szintén nagyon régi barátom. Atöbbi nótát viszont Sampo Haapaniemi dobolta fel, aki Ninóval együtt dolgozik a Sonic Pump stúdióban, egyrészt stúdiódobosként, másrészt producerként. Egész más zenei közegben mozog, nem annyira a rock világában, de zseniálisan dobol. Basszusgitáron Pasi Heikkilä játszott a Hevisaurusból, a billentyűs pedig egy fiatalabb srác volt, Vili Itäpelto, aki zongoratanár, de több zenekarban is játszik. Nagyon jó érzéke van az organikus, vintage hangzásokhoz, a Hammondhoz, a mellotronhoz, a Rhodesként is ismert elektro­mos zongorához, a 80-as évek analóg billentyűs hangszereihez.”
Vili játszott a Bodom After Midnight EP-jén is, Alexi Laiho utolsó felvételein, nem?

„Igen, róla van szó.”Alexivel milyen kapcsolatban voltál?


„Abarátom volt, és engem is nagyon megrázott a váratlan halála. Úgy két héttel korábban még beszéltünk egymással. Átküldtem neki néhány Silver Lake dalt, tőle pedig megkaptam a Bodom After Midnight dalait. Mondtam is neki, hogy sikerült továbbfejlesztenie a Bodom világát. Hihetetlen, ami történt. Még annyi mindent adhatott volna a világnak. Ma sem tudom elhinni, hogy hiába is hívnám a számát, már nem tudnánk beszélgetni. De ugyanígy szíven ütött L-G Petrov halála is. Már az első Entombed lemez megjelenése előtt is hallgattuk a demójukat, hatással is voltak ránk az Amorphis korai időszakában, aztán a pályánk párhuzamosan futott. Ha nem jön ez a pandémia, akkor tavaly ősszel együtt is turnéztunk volna Észak-Amerikában L-G-ékkel. A30 éves jubileum alkalmából a teljes Tales from the Thousand Lakes lemezt elő akartuk adni a turnén. Tragikus, hogy L-G-től is örök búcsút kellett vennünk. Asvéd death metal színteret is óriási veszteség érte.”A teljes interjút megtalálod a júniusi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!
Az első oldalpár a lapbanSILVER LAKE By ESA HOLOPAINEN feat. Vesa-Matti Loiri – Alkusointu (a 2021-es albumhoz)

SILVER LAKE By ESA HOLOPAINEN – Silver Lake (a 2021-es album)
01. Silver Lake (instrumental)
02. Sentiment (feat. Jonas Renkse – KATATONIA)
03. Storm (feat. Håkan Hemlin – NORDMAN)
04. Ray Of Light (feat. Einar Solberg – LEPROUS)
05. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)
06. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen – AMORPHIS)
07. Promising Sun (feat. Björn ‘Speed’ Strid – SOILWORK/THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA)
08. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)
09. Apprentice (feat. Jonas Renkse – KATATONIA)


Esa:Elsőként ez a Ray Of Light című dal született meg a lemezhez. Egyetlen énekes jutott eszembe, amikor elkészült a zene, mégpedig Einar Solberg. Volt szerencsém együtt turnézni vele korábban. Einar egy igazi úriember, egyben az egyik legkülönlegesebb énekes, akit csak ismerek. Remélem, hogy a dalt és a klipjét is annyira élvezitek majd, mint én.”


ESA HOLOPAINEN feat. Einar Solberg – Ray Of Light (a 2021-es Silver Lake albumhoz)


ESA HOLOPAINEN feat. Håkan Hemlin – Storm (a 2021-es Silver Lake albumhoz)
ESA HOLOPAINEN – Silver Lake
(05/28 – Nuclear Blast)

01. Silver Lake (instrumental)
02. Sentiment (feat. Jonas Renkse – KATATONIA)
03. Storm (feat. Håkan Hemlin – NORDMAN)
04. Ray Of Light (feat. Einar Solberg – LEPROUS)
05. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)
06. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen – AMORPHIS)
07. Promising Sun (feat. Björn ‘Speed’ Strid – SOILWORK/THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA)
08. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)
09. Apprentice (feat. Jonas Renkse – KATATONIA)


KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw