Skip to content

Elhunyt Alasdair Mackie „Algy” Ward

A közösségi médiát ma elárasztotta a szomorú hír, hogy elhunyt Alasdair Mackie „Algy” Ward, a Tank nevű NWOBHM zenekar alapító tagja, aki rövid ideig a legendás The Damned és The Saints együttesek basszusgitárosa is volt. A hírt többek között Paul „Evo” Evans, a Warfare énekese és Lee Dorrian, a Cathedral frontembere is közzétette.

Ward 1977-ben csatlakozott a punk pionírokhoz, a The Saintshez, Kym Bradshaw helyére, aki egy évvel korábban játszott a zenekar debütáló albumán. Ward szerepelt a formáció második, Eternally Yours című stúdiólemezén és a harmadik, Prehistoric Sounds című albumon, mindkettő 1978-ban jelent meg. Röviddel a Prehistoric… megjelenését követően a The Saints ideiglenesen feloszlott, Ward pedig csatlakozott egy másik punk úttörőegyütteshez, a The Damnedhez. Ward szerepelt a zenekar megreformált felállásának első albumán, az 1979-es Machine Gun Etiquette-en. Ward munkássága a The Damnednél azonban rövid életűnek bizonyult, hiszen 1980-ban leváltották őt.

A Motörhead által inspirálva Ward 1980-ban megalapította a Tank nevű zenekart. A csapat 1982-es bemutatkozó albumát, a Filth Hounds of Hadest, amelynek producere a Motörhead gitárosa, Eddie Clarke volt, a brit heavy metal új hullámának egyik klasszikus alkotásaként tartják számon. A formáció összesen öt nagylemezt adott ki a ’80-as években, mielőtt 1989-ben feloszlott volna. Ward 1997-ben reaktiválta a zenekart, 2002-ben pedig megjelent a Still At War című lemezük. Azonban a felállásban bekövetkező folyamatos változások és egyéb problémák 2006-ban ismét az együttes megszűnéséhez vezettek.

2008-ban a két gitáros, Mick Tucker és Cliff Evans egy „új Tank” zenekart alapított – Ward nélkül. Ward erre úgy reagált, hogy egyetlen teljes jogú tagként reaktiválta a Tankot. A Ward vezette Tank 2013-ban kiadta a Breath of The Pitet, majd 2018-ban a Sturmpanzert, a Damned Unto Death EP-t pedig a Warfare-os Paul Evansszel készítette el, Evo/Algy név alatt.

Alasdair Mackie „Algy” Ward 63 éves volt… Nyugodjon békében…

KERESÉS
Hammerworld No. 350
kapható országszerte!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. SUMO CYCO
  Bystander (dal)
 2. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 3. SET IT OFF
  Punching Bag (dal)
 4. FIFTH ANGEL
  When Angels Kill (dal)
 5. SHALLOW SIDE
  The Worst Kind (dal)
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THY ART IS MURDER
  Join Me In Armageddon (dal)
 2. FUTURE PALACE
  Malphas (dal)
 3. KALLIAS (feat. OLE BØRUD)
  Mouthless Embassy (dal)
 4. HEART OF A COWARD
  Decay (dal)
 5. THE 69 EYES (feat. KAT VON D)
  This Murder Takes Two (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Pushit (dal)
 2. LAST IN LINE
  Ghost Town (dal)
 3. METALLICA
  Too Far Gone? (dal)
 4. BLESSED BY A BROKEN HEART
  Shots Fired (dal)
 5. C.O.C.
  On The Hunt (Lynyrd Skynyrd cover) (dal)
HAJÓGYÁR x hw