Skip to content

DYING WISH – Saját szavaikkal mutatják be az Üvöltő sötét album dalait

Három évvel a Tükörország album megjelenése után októberben egy új nagylemezzel jelentkezett a melodikus death / modern metal vonalas Dying Wish, az idei első koncertjük pedig holnap (február 7.) lesz Gödöllőn, ahol a Moby Dickkel lépnek majd színpadra.

Az első körben a HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként, majd önálló, limitált példányszámú digipak kiadványként is napvilágot látott CD dalait Ács Sándor gitáros (ÁS) és Dömötör Balázs énekes (DB) mutatja be.


A februári HammerWorld magazinban egy interjút is találsz a csapattal.


www.facebook.com/dyingwishhungary

INTRO

ÁS: „Maci (Papp Lajos gitáros/hörgős) ötleteiből született. Jól felvezeti az Árnyékvilág dalt. Sok vendégmuzsikussal dolgoztunk a lemezen. Itt Hocza ‘Igor’ Róbert barátunk (Mytra) kezeli a billentyűket.”

ÁRNYÉKVILÁG

ÁS: „Az utolsóként elkészült szám. Talán ez is közrejátszott, hogy felépítésében, hangulatában progresszívebb a többinél. Egy hétköznap este született a kezdőtéma. Hónapokig a fiókban hevert. Nagyon sokat agyaltunk a lehetséges folytatásokon, majd egyszer csak kipattant ez az egyszerű, letisztult verze téma. A többi riff már jött magától. Közösen gyúrtuk végső formára a próbateremben. A billentyűket itt is Igor kezelte, Boros Béla hangmérnök úr pedig egy tök jó basszusszólót pengetett fel a dalban.”

DB: „Van pár mániám, amelyek többször visszaköszönnek a szövegekben, és egyelőre nem eresztenek. Ilyen ez a ‘tegnap, ma, holnap’ kérdéskör is, vagy a közhelyesnek ható; honnan jövünk, mit csinálunk most, hova és miért arra megyünk. És miközben azon lamentálok, hogy beleveszünk abba, ami volt, és nem rágjuk eleget inkább, hogy mi lesz, valójában a legkényelmesebbnek tűnő, és egyben menekülő utat, a mába való belefeledkezést választom, mert az biztos, nem kell annyira összetörjük magunkat az elemzéssel, tervezgetéssel. Mindez persze önámítás, menekülés, és nagyjából kivitelezhetetlen.”DYING WISH – Árnyékvilág (szöveges videó a 2019-es Üvöltő sötét albumhoz)


POKOLBÓL A MENNYBE


ÁS: „A Tükörország lemez után elég nehéz volt nekiállni újra a dalírásnak, ezért, hogy egymástól inspirációt kapjunk, Csabival kettesben jártunk le a terembe témákon agyalni. A kezdő riff már korábban megvolt. A többi thrashes téma pedig a próbateremben született egy üveg pezsgő segítségével… (nevet) A szinti témákat itt is Igor hozta, amik adtak egy nagyon különleges atmoszférát a dalnak.”

DB: „Ma istenem nevével a számon szúrok nyakon egy ártatlant; holnap megáldok egy csecsemőt és utána a hátsó szobámban, ugyanazzal a kézzel simogatok egy fiatalt; harmadnap a kiválasztottságom süvöltöm, de eltaposok egy másik embercsoportot. Miközben mindhárom nap azt hirdetem; én vagyok, aki a lelki üdvödért harcolok. A Rózsa neve film változatában volt egy mondat: ‘…a vallási révületet csak egy hajszál választja el a tébolytól’. Sokszor egyszerűen azt érzem, hogy mára ez a hajszál is eltűnt. Elképesztően aktuális téma, mert valójában maga a hit és a bizalom üresedik ki ezáltal, az a két dolog, amelyek a létezésünk fundamentumai.”

SZILÁNKOK

ÁS: „Ez egy tipikus Maci-sláger! (nevet) Málházós, súlyos riffek után egy ütős, azonnal énekelhető, fülbemászó refrén. A dalok összepróbálásakor egyből kiderült, hogy állandó koncert dal lesz belőle, mert hatalmasat üt élőben.”

DB: „Ez az én lázadástörténetem. Mintha magammal kiabálnék, persze a fotelból, sörrel a kezemben… (nevet) De mégis, mintha ott lenne az a mindent borítani akaró, kételyekkel küzdő énem, aki szilánkká tud válni, akit az egyébként konszolidált énem meg egy legyintéssel elintéz, hogy aztán a refrénből jöjjön egy kis ‘asztalcsapkodás’ kettőnk között.”DYING WISH – Szilánkok (koncertvideó a 2019-es Üvöltő sötét albumhoz)
ÜVÖLTŐ SÖTÉT

ÁS: „Címadó dalhoz illően totálisan arcba vág! (nevet) Maci brutálisat énekel rajta. Az összes verze az övé lett, Balázs refrén dallamai meg azonnal beleköltöznek az ember fejébe. Egyszerű felépítésű, sodró lendületű dal. Semmi okoskodás. Slágergyanús szerzemény. Igazi koncertdal.”

DB: „Fene sem tudja, hogy jó e az, amikor az ember másokat traktál a belül megélt dolgaival, de valahogy ezen a lemezen ez többször megjelenik. Ez a dal foglalja össze mindazt, amit egyszóval úgy lehetne leírni, hogy a félelmeim. Ugyanakkor felnőttként mitől kellene, féljek? Megvan mindenem, de mégis; félelem a jelentől, a jövőtől az ismerttől, az ismeretlentől. Ha picit magunkba nézünk, akkor ezek ott vannak bennünk, csak nem beszélünk róla, mert valahol megfoghatatlan, olyan, mint a Sötét maga, pláne, ha üvölt is.”
SZÖVETSÉGBEN AZ ÉGGEL

ÁS: „MaciThrash! (nevet) A leggyorsabb dal a lemezen. Tika-tika hegyek… Érdekessége hogy nincs benne billentyűs hangszer. A gyors kezdőtémák után a verzék alatti riffek is nagyon húznak. Nekem kicsit Never-ending Road hangulata van. A tempója a Yearningére hasonlít. A szövegeket itt nem analizálnám. Rábízom a hallgatókra a megfejtést…” (nevet)
KETTÉSZAKÍTOM


ÁS: „Ennek a dalnak a témái születtek meg legkorábban a lemezhez, viszont itt kínlódtunk a legtöbbet az énektémák véglegesítésével. Ez egy középtempós, riffelős dal, amelynek a hangulatát Perge Adrián barátunk szintitémái totálisan átformálták. Gyakorlatilag az ő játéka volt a hiányzó láncszem, hogy a dal végleges formát öltsön. Éjen a Hammond!” (nevet)

DB: „A Szilánkok ellenpárja. Végül ez az, amit teszek; magamba fojtom mindazt a dühöt, amit a felett érzek, hogy felülkerekedik rajtam/rajtunk valami végtelenül leegyszerűsített gondolkodásmód. Visszahúzódva a csigaházba, ami itt az álmokba írt vágyakban jelenik meg, végülis érdemi tettek nélkül hagyom alakulni a dolgokat, miközben magamban tombolok. A környezetemben pedig azt látom, hogy ezt tesszük a legtöbben.”DYING WISH – Kettészakítom (szöveges videó a 2019-es Üvöltő sötét albumhoz)
WISHTRUMETAL

ÁS: „Ez egy instrumentális dal. Innen jött a címe egy kis szójátékkal fűszerezve. Maci témáira épül, és ahogy készült, úgy pattant ki a fejéből hogy mi lenne ha a verze témákra nem énekdallamokat, szöveget írnánk hanem meghívnánk 3 vendégszólóst akik ének helyett szénné tekernék a részeiket. haha. Így történhetett meg hogy Szíjártó Zsolti, Cserfalvi ‘Töfi’ Zoli, és Kemencei Balu is meghívást kapott egy-egy szólóra. Hallgassátok meg! A végeredmény önmagáért beszél. Fantasztikus munkát végeztek az urak! (nevet) A billentyűket ebben a számban is Adrián kezelte. Nagyon érzi ezt a klasszikus Jon Lord féle-világot, ami kifejezetten jól áll a dalnak.”
ÁLARC

ÁS: „A dal teljes váza a próbateremben született. Utána már csak színesíteni kellett egy kicsit. Emlékszem Csabival “leköltöztünk” a próbaterembe május 1-jén 8-10 sör társaságában. Csak a nyitó ritmustéma volt meg abban a pillanatban, amihez baromira illik ez a tamos felvezető. A verse rész pedig úgy született, hogy arra kértem Csabit, hogy a nyitóriff után dobolja azt, ami szerinte a legjobban illik oda, és erre már csak meg kellett írni a riffet és kész is volt a verze. Az pedig már adta magát, hogy egy szellősebb refrénre lesz szükség a dalban. A keleties nyitódallamot Maci hozta, ami szépen meg is adta a dal alaphangulatát. A szintiket itt is Igor barátunk kezeli.”

DB: „Ha már azzal indítottam az elején, hogy van pár mániám… Itt egy újabb; a közélet, politika, ami úgy borzalmas ahogy van, ezt már sokan megénekelték. Ugyanakkor, ebben a dalban most akár a józan gondolkodást is feladó emberekről szólunk, akik szinte rajongással figyelik ezeknek a ‘politikusoknak’ ténykedését. Azokét, akik éppen olyan sebességgel fordítanak a véleményükön, meggyőződésükön, mint, ahogy a szélirány fordul. Ráadásul a nagy rajongásban, szinte mindent képesek feladni, még akár önmagukat is, csak ott legyenek, hallják, lássák, megérintsék. Lehangoló.”OUTRO


ÁS: „Az Intro és Outro gyakorlatilag keretbe foglalja a köztük elhelyezkedő 8 dalt, egységes képet adva a teljes lemeznek. A billentyűs témák első felét Maci, a másodikat Igor írta.”
Dying Wish – Üvöltő sötét rendelés:
bit.ly/dyingwish_uvoltosotet


Dying Wish – Üvöltő sötét online streaming:
songwhip.com/album/dying-wish/uvolt-sotetInterjú a februári HammerWorld magazinban


A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.
;

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw