Skip to content

DWAAL: Never Enough

A Dwaal ugyan Norvégiából, a fővárosból érkezett, nem azzal a műfajjal jegyezték el magukat, amelyről leginkább ismert a skandináv ország. Vagyis nem black metalról van szó, ám a súlyt ez a csoport is szereti, csak másképp. E hatosfogat hatásai között olyan nevek vannak, mint a Neurosis, a Cult Of Luna, vagy az Amenra, vagyis a Dwaal doomos alapokra hordja fel a várát, mely amilyen morózus és barátságtalan, annyira hangulatos is képes lenni.

2014 a kiindulási időpont. Egy demó és egy EP után 2020-ra készül el a Dwaal a debütalbummal – Gospel Of The Vile -, de nem sejtik, ahogyan más sem, hogy hamarosan fenekestül felforgatják a szálak mozgatói a világ folyását. Értelmetlen intézkedések sora, lezárások, egyebek, nem is sorolom, mert agybajt kap tőle az ember. A norvégokat is érintette mindez, de végül, idén őszre, kihozhatták a folytatást Never Enough címmel. Hogy miből nem elég soha, nem tudom, mindenesetre az atmoszferikus, koncepciózus, epikus sludge/doom-irány egy újabb komoly anyaggal lett gazdagabb.

A fentiekből kiderülhetett, hogy a Dwaal nem lépett vissza a kezdetekig, vagyis nem pőre sludge-riffekre ődöng, hanem azt a szinte progresszívnak ható zeneszerzési metódust követi, ami a műfaj tán legnagyobb alakját, a Cult Of Luna legénységét jellemzi, de az egykori Isis nevének felelevenítése is indokolt. Ami a mázsás súlyok zenei emelgetését, átmozgatását illeti, a műfaj egyik kortárs húzóneve, az Amenra is követendő példa lehet. A Dwaal nemcsak a Sabbath/Neurosis-féle doom-témákat döngeti, de, miként ez sem újdonság már, a kontrollált zajfolyamba blackes témák is beáramlanak, hosszasan hömpölyögnek a post-metal-gitárok. Ezeket akusztikus pengetések tarkítják, kondul a basszusgitár, hogy újabb rétegek adódjanak a zenéhez – például finoman adagolt billentyűsök (hang)képében.

Bjørnar Kristiansen a műfajhoz illő módon üvölt és hörög; aki itt dallamokra vágyna, legfeljebb az akusztikus részekben találhat némi megnyugvást. Van ötlet, átgondoltság, komponálás a Dwaal albuma mögött – nem csupán egy újabb stíluskreálmány született. Többrétegű sludge-monstrum.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw