DRAGONY – Konceptlemez, Ferenc József, Sissi, alternatív történelem… új dal és videó: Legends Never Die

Viribus Unitis címmel január 15-én, azaz pár nap múlva jelenik meg a Napalm kiadóhoz szerződött Dragony negyedik albuma, az osztrák szimfonikus power metal bandától pedig már lehet is barátkozni a harmadik előzetes dallal, a videóval kísért kísért Legends Never Die tétellel.

Siegfried Samer énekes (ex-Visions Of Atlantis):A Viribus Unitis egyszerre visszatérés a zenei gyökereinkhez, ugyanakkor a következő lépés a jövő felé. Visszatérünk tehát ahhoz a ‘rock opera koncepcióhoz’, amely a debütáló Legend albumunkkal hozható párhuzamba, ugyanakkor zeneileg sokat fejlődtünk, ezt a lemezt pedig az eddigi legsúlyosabb és legváltozatosabb Dragony anyagnak tartjuk. Az album koncepciója szorosan kapcsolódik a Habsburg monarchia végéhez, amelyet Ausztriában gyakran romantikus módon festenek le, így is maradt meg a kollektív tudatunkban.

Az elsőként bemutatott Gods Of War tétel megírásában két svéd külső szerző is részt vett: Tommy Johansson (Sabaton, Majestica) és Tomas Svedin (aki Tommy partnere volt a Symphony Of Tragedy-ben).


www.facebook.com/officialdragony
A Gods Of War egyben az albumunk nyitótétele is, amely felvázolja a sztorink hátterét. 1867-ben járunk, amikor Ferenc József császár a szárd–francia–osztrák és a porosz–osztrák–olasz háború miatt rendkívül súlyos helyzetbe kerül, birodalma az összeomlás és a csőd szélén táncol, így kénytelen rendezni az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság között fennálló politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat. Ez volt az osztrák-magyar kiegyezés, amelynek nyomán kialakult a duális monarchia, az Osztrák-Magyar Monarchia, amit szokás ‘k.u.k. monarchiának’ is nevezni.

A lemezünk tehát erről az időszakról szól, Ferenc Józsefről, a feleségéről, Sissiről, valamint egyetlen fiukról, Rudolf koronahercegről. A mi történetünk szerint Rudolf nem lett öngyilkos 1889-ben, sőt, miután az édesanyja, Sissi 1898-ban egy gyilkos merénylet áldozatává vált, a fekete mágia és a démonológia felhasználásával szeretne újra együtt lenni vele. Zombik és cyberpunkok egyaránt felbukkannak a sztorinkban…”


A Golden Dawn dalról:


Zeneileg ez egy klasszikus Dragony szám, fülbemászó refrénnel és szimfonikus középrésszel, így érdekes ellentétet képez az elsőként bemutatott Gods Of War nóta direktebb power metaljával.

Ami a szöveget illeti, itt Rudolf főhercegről van szó, és arról, hogy sötét mágiával foglalkozik, elmélyül az Ars Goetia tanításaiban, rituáléiban, így próbálja meg visszahozni a halálból anyját, Erzsébet császárnét, azaz Sissit. Ez a vállalkozás természetesen szörnyű eredménnyel jár, Erzsébet visszatér ugyan, de egy démon szállja meg, lényegében egy élő halott, az Elátkozottak Császárnéja, aki aztán az élőhalottak egész seregét vezeti csatába az emberiség ellen.


DRAGONY – Legends Never Die (a 2021-es Viribus Unitis albumhoz)

DRAGONY – Golden Dawn (szöveges videó a 2021-es Viribus Unitis albumhoz)
DRAGONY – Gods Of War (a 2021-es Viribus Unitis albumhoz)
DRAGONY – Viribus Unitis
(2021/01/15 – Napalm Records)

01. On The Blue Danube
02. Gods Of War
03. Love You To Death
04. Magic
05. Darkness Within
06. A.E.I.O.U.
07. Viribus Unitis
08. Golden Dawn
09. Made Of Metal (Cyberpunk Joseph)
10. Battle Royale
11. Legends Never Die
12. Haben Sie Wien Schon Bei Nacht Geseh’n


KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Ahogy tavasszal már beszámoltunk róla, Iconic néven egy új hard rock banda született, többek között Joel Hoekstra gitárossal és Tommy Aldridge dobossal a Whitesnake-ből.
Már három lemezelőzetes dalt is bemutatott az Arch Enemy az utóbbi hónapokban, a Deceivers című új albumuk pedig július 29-én jelenik meg. Most pedig már itt a negyedik új dal is, a Sunset Over The Empire - hivatalos videóklippel együtt.