Skip to content

DORO – Negyven év a színpadon

(Fotó: Jochen Rolfes)

Énekesi karrierje negyvenéves jubileumát ünnepli ez évben a metalkirálynő, Doro Pesch, aki a jeles évforduló kapcsán a Wacken Open Air fesztiválon adott zenekarával nagyszabású, számos vendéget felvonultató koncertet. Az ősz folyamán lesz egy további ünnepi koncert, és hamarosan megjelenik a Conqueress – Forever Strong and Proud című új nagylemez is. A fentiek elegendő okot szolgáltattak ahhoz, hogy alaposan kifaggassuk az énekesnőt.

Öt év telt el a legutóbbi stúdióalbumod, a Forever Warriors, Forever United óta. Miért kellett ennyit várni az új lemezre?
„Gondolhatod, nem így terveztük. Tőlünk független okok akadályozták a munkát. Például a Covid-járvány, ami Németországban szinte lehetetlenné tette a szabad mozgást. Nem tudom, Magyarországon volt-e ilyesmi, itt, Németországban nem járhattunk be a stúdióba, nem utazhattunk vagy repülhettünk el sehova. Egyedül Amerikába mehettem el elintézni néhány fontos ügyet, mert oda megvolt még a beutazási engedélyem. Szóval meg kellett várni, amíg lazítottak a korlátozásokon, és csak azt követően tudtunk nekiállni dalokat írni. Persze az öt év nem így telt, ez csak egy rövidebb időszak volt benne. A Forever Warriors, Forever United kiadása után például két évet megállás nélkül turnéztunk, továbbá voltak kiadványaink is. Készítettünk egy best of albumot, megjelentettünk egy koncertlemezt is, amit még a Triumph and Agony album 30 éves jubileumi turnéján vettünk fel, valamint kijött egy DVD-nk is. Az új album munkálatai körülbelül három évet vettek igénybe, hiszen már a Covid előtt megírtuk hozzá az első dalokat.”

Az első kislemezdal a Time for Justice. Miért ezt választottátok?
„Mert nagyon jó az üzenete. Szerintem most egy őrült világban élünk, igen nagy körülöttünk a káosz, sok az igazságtalanság. Ezért itt lenne már az ideje, hogy az igazság diadalmaskodjon. Az elmúlt év nagyon nehéz volt a háború miatt, szükségünk lenne arra, hogy jobb világ köszöntsön ránk. A Time for Justice pozitív üzenetet hordozó dal, ami némi biztatást ad ahhoz, hogy jobbá tegyük a világunkat. Szerintem a szíve mélyén minden ember tudja, hogy mi a jó, mi a helyes.”

A dal klipje egy kicsit olyan, mintha egy Mad Max jelenet lenne…
„Elég menő, igaz? Valóban van egy kis Mad Max kapcsolódása, amit imádok. Az emberek, akiket a klipben látsz, a Wasteland Warriors csapat tagjai. Tudod, ők azok, akik ezeket a posztapokaliptikus bemutatókat tartják Wackenben. Én is ott találkoztam velük, sok-sok évvel ezelőtt, és már akkor is szerettem volna valami közös produkciót. Szerintem nagyon menőn néznek ki, saját motorokat és autókat készítenek, és nagyon látványosak a bemutatóik. Azt gondoltam, ehhez a dalhoz tökéletes lenne, ha ők szerepelnének a videóban.”

Úgy tudom, a magyar Gróf Balázzsal is éppen együtt dologozol. Elárulnád, hogy melyik dalhoz, illetve milyen jellegű videó lesz?
„Nagyon sajnálom, de részleteket nem tudok erről mondani. A klipeket ugyanis általában a kiadóm intézi. Annyit tudok csak, hogy a Lean Mean Rock Machine-hez készül, és egy animált videó lesz, ami majd valamikor szeptember-október környékén jelenik meg.”

Az lesz az új albumról a harmadik videó?
„Nem hiszem, a következőt valószínűleg a Sammy Amarával közös dalhoz forgatjuk, de ez még nem biztos. Még nem döntöttünk róla. Eddig két klipem jelent meg, az első volt a Time for Justice, a második a Living After Midnight, amihez egy brazil hölgy készített szöveges videót. Ha rajtam múlna, a Children of the Dawn is kapna ilyen megjelenést. Ez az egyik kedvenc dalom az albumról. És persze Total Eclipse of the Heart is remek lenne. Szóval ezek a tervek.” (nevet)

(Az interjú további részeit a szeptember-októberi számunkban olvashatod!)

A 100 oldalas magazin 1990 Ft-os áron kapható országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

Hammerworld No.352 / 2023. szeptember-október

Címlapsztori: IRON MAIDEN
Interjúk: Baroness ★ Burning Sun ★ Casketgarden ★ Danko Jones ★ Don Gatto ★ Doro ★ Dødheimsgard ★ Dying Fetus ★ Eclipse ★ Fish! ★ Fortíð ★ Kataklysm ★ KK’s Priest ★ Kreator ★ Kukovecz Gábor ★ Master Lab Comics ★ Mirror ★ Monastery ★ Noble Victory ★ Primal Fear ★ Spirit Adrift ★ Stardust ★ Tyketto ★ Uada ★ U.D.O.

Rovatok: A jó, a rossz és a csúf ★ Élő Fém ★ Hangerőmű ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hatásokk ★ Médiaradar ★ Saját szavaikkal (Hydra) ★ Zenészfüllel

Ajándék CD-k: MONASTERY – From Blood / HYDRA – Láncra verve

Kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw352/
Ne felejtsd el a honlap Hangpróba rovatában pontozni a lapszám kiemelt albumait!

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal, a honlappal és a rádióműsorral kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh@hammerworld.hu e-mail címre!

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ!https://hammerworld.hu/elofizetes
TÁMOGATÓI CSOMAGOKhttps://hammerworld.hu/gyujtoi-kiadas/

nka
KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw