Skip to content

DØDHEIMSGARD – Nyolc év után jön az új albumuk

A Dødheimsgard nyolc év után visszatér, Black Medium Current című új nagylemeze április 14-én fog megjelenni, a Peaceville Records gondozásában. A korong több mint tíz perces Abyss Perihelion Transit tételéhez egy videóklip készült, Costin Chioreanu segítségével.

„Az egész album szubjektíven az érzékelés, a tapasztalat, a pszichológia, az objektív/szubjektív valóság vs. külső nyomás, trópusok, tabuk, a mozgás/kauzalitás törvényei körül forog, ami befolyásolja az ember életét – mondta Vicotnik, a Dødheimsgard alapító tagja. – A valóság szubjektív érzékelése vs. a valóság objektív okozati hatásai, és hogy ezek hogyan vannak kölcsönösen egymáshoz kötve. Episztemológiai dualizmus. Azt hiszem, a mentális egészség, vagy inkább egészség helyett nevezzük mentális állapotnak, egy fontos téma ezen a lemezen. Nem panaszkodó módon, vagy mint jó vagy rossz fogalom, hanem inkább mint a mindent elviselő alany saját pszichológiájának tanulmányozása. Mint a Lét kétértelműsége. Mi a Lét? Szubjektív érzelmileg táplált fogalmak metafizikai rétege, vagy a Lét csak egy fizikai tárgyat magyaráz, ami van, tehát létező. Episztemológiai szempontból úgy gondolom, ezek a dalszövegek sokat foglalkoznak a naiv realizmus kontra reprezentációs realizmus kérdésével. Kognitivizmus vs. behaviorizmus, majd mindez nyilvánvalóan egy művészi kontextusba van helyezve. Szóval, ez egy tapasztalati ábrázolás, és nem megoldásvezérelt.”

Az extrém metal színtéren rendkívül elismertnek számító vizuális művész, Costin Chioreanu így vélekedett az együttműködésről:

„Már 20 éve figyelem a Dødheimsgardot, és Vicotnik zsenialitása mindig is a legmagasabb fókuszt tartotta fenn bennem, egyúttal hatalmas inspirációt jelentett, mind zeneileg, mind esztétikailag. A Dødheimsgardot mindig is inkább művészeti mozgalomként, mint black metal zenekarként fogtam fel, ami egy másik aspektus, amely gerjeszti a kreativitásomat, és beteljesedésnek érzem, hogy mindezt a szenvedélyt az Abyss Perihelion Transit művészeti videóján és a kislemez borítóján keresztül fejezhettem ki.”

KERESÉS
Hammerworld No. 349
keresd az újságosoknál!
GYŰJTŐI KIADÁSOK
korábbi lapszámainkból
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. IRON ALLIES
  Blood In Blood Out
 2. LEATHER
  We Are The Chosen
 3. STRYPER
  The Final Battle
 4. CITIZEN SOLDIER
  Scarecrow
 5. ICON FOR HIRE
  The Reckoning
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. THE AMITY AFFLICTION feat. LOUIE KNUXX
  I See Dead People (dal)
 2. INFECTED RAIN
  The Earth Mantra (dal)
 3. CATTLE DECAPITATION
  We Eat Our Young (dal)
 4. ROTTEN SOUND
  Nothingness (dal)
 5. THE DAY WE LEFT EARTH / DEAD BY APRIL
  Wasteland (dal)
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. PEARL JAM
  No Code
 2. END IT
  Unpleasant Living (EP)
 3. WHEEL
  Rumination
 4. SPIRITWORLD
  Deathwestern
 5. FISH!
  Csipsz és kóla (dal)
HAJÓGYÁR x hw