Skip to content

DØDHEIMSGARD – Nyolc év után jön az új albumuk

A Dødheimsgard nyolc év után visszatér, Black Medium Current című új nagylemeze április 14-én fog megjelenni, a Peaceville Records gondozásában. A korong több mint tíz perces Abyss Perihelion Transit tételéhez egy videóklip készült, Costin Chioreanu segítségével.

„Az egész album szubjektíven az érzékelés, a tapasztalat, a pszichológia, az objektív/szubjektív valóság vs. külső nyomás, trópusok, tabuk, a mozgás/kauzalitás törvényei körül forog, ami befolyásolja az ember életét – mondta Vicotnik, a Dødheimsgard alapító tagja. – A valóság szubjektív érzékelése vs. a valóság objektív okozati hatásai, és hogy ezek hogyan vannak kölcsönösen egymáshoz kötve. Episztemológiai dualizmus. Azt hiszem, a mentális egészség, vagy inkább egészség helyett nevezzük mentális állapotnak, egy fontos téma ezen a lemezen. Nem panaszkodó módon, vagy mint jó vagy rossz fogalom, hanem inkább mint a mindent elviselő alany saját pszichológiájának tanulmányozása. Mint a Lét kétértelműsége. Mi a Lét? Szubjektív érzelmileg táplált fogalmak metafizikai rétege, vagy a Lét csak egy fizikai tárgyat magyaráz, ami van, tehát létező. Episztemológiai szempontból úgy gondolom, ezek a dalszövegek sokat foglalkoznak a naiv realizmus kontra reprezentációs realizmus kérdésével. Kognitivizmus vs. behaviorizmus, majd mindez nyilvánvalóan egy művészi kontextusba van helyezve. Szóval, ez egy tapasztalati ábrázolás, és nem megoldásvezérelt.”

Az extrém metal színtéren rendkívül elismertnek számító vizuális művész, Costin Chioreanu így vélekedett az együttműködésről:

„Már 20 éve figyelem a Dødheimsgardot, és Vicotnik zsenialitása mindig is a legmagasabb fókuszt tartotta fenn bennem, egyúttal hatalmas inspirációt jelentett, mind zeneileg, mind esztétikailag. A Dødheimsgardot mindig is inkább művészeti mozgalomként, mint black metal zenekarként fogtam fel, ami egy másik aspektus, amely gerjeszti a kreativitásomat, és beteljesedésnek érzem, hogy mindezt a szenvedélyt az Abyss Perihelion Transit művészeti videóján és a kislemez borítóján keresztül fejezhettem ki.”

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw