Skip to content

DEVILDRIVER – „Vettem két évre elegendő élelmiszert, vizet, fegyvereket és lőszert is”

Dealing With Demons Vol 1 címmel egy hónapja jelent meg az ex-Coal Chamber énekes, Dez Fafara vezette DevilDriver új albuma, egy dupla lemez első része.

A DevilDriver legutóbbi lemeze a 2018-ban kiadott Outlaws ‘Til The End volt, csupa country feldolgozással, a legutóbbi hagyományos stúdiólemezüket pedig 2016-ban adták ki Trust No One címmel.

A Motörhead címlapos, aktuális HammerWorld magazinban Dez Fafarával is találsz egy alapos interjút.www.facebook.com/devildriverDEVILDRIVER – Nest Of Vipers (a 2020-as Dealing With Demons Vol. 1 albumhoz)
Részlet a Hammer-interjúból:


Amikor elkezdtetek dolgozni ezen a lemezen, már tudtad, hogy dupla album lesz belőle?


„Igen, kezdettől az volt az elképzelés, hogy ezúttal ne fogjuk vissza magunkat. Írjunk olyan dalokat, mint még soha, mondjunk el olyan személyes dolgokat, mint még soha. ADevilDriver lassan húsz éve létezik, és sok bandánál azt látom, hogy szinte ugyanazt a lemezt adják ki újra meg újra. Biztonsági játékosok. Az én felfogásom egészen más. Ezért is született meg a rádiósabb Coal Chamber után ez a keménykötésű, súlyosabb banda, ezért is adtam ki a country metal albumot, és ha végigveszed a DevilDriver lemezeket, azt is láthatod, hogy mindnek saját karaktere van. APray For Villains egészen más, mint az elődje, a The Last Kind Words, a Winter Kills meg mindkettőtől nagyon különbözik. Tök jó az is, ahogy a Guns N’ Roses berobbant az Appetite-tal, de nem szeretném, ha csupán egyetlen lemezt emlegetnének a zenekarunkkal kapcsolatban. Én fejlődni akarok, új dolgokat kipróbálni, új utakat feltérképezni. Ezúttal az összes hatásunkat belevittük a dalokba, a második rész pedig még ennél is változatosabb, színesebb lesz. Összesen vagy 30 dalunk született, és azokat kiválogatva raktunk össze két nagyon erős lemezt.”Aszövegeket mi inspirálta ezúttal?


„Egy másfajta megközelítéssel írtam most a szövegeket. Ez egy nagyon személyes anyag, mert az összes problémámmal szembesíteni akartam magam. Emberi dolgokról szólnak a szövegek, csupa olyasmiről, amit az utóbbi 30 évben átéltem. És most ki is írtam magamból mindent, úgyhogy legközelebb megint valami egészen más szemszögből fogok szövegeket írni. De kellett is két lemez ahhoz, hogy a problémáimat, a démonjaimat mind sorra vegyem.”

Afeleséged tavaly rákos lett, de azóta már szerencsére gyógyultnak tekinthető. Ez a súlyos tapasztalat is megjelenik a lemezen?

„Az egy kegyetlenül nehéz időszakunk volt. Rettegtem, hogy el fogom veszíteni életem szerelmét, de hála a sorsnak és az orvosoknak, minden jól alakult. Ezt gyorsan le is kopogom valahol. Az album anyaga azonban akkor már szinte teljesen készen volt, az azóta füstbe ment turnékat szerveztem akkoriban. De volt egy csomó más probléma is az utóbbi időszakban. Akaliforniai tűzvészek miatt el kellett menekülnünk otthonról, a házunk csaknem odaveszett. Csakis a kőkeményen dolgozó tűzoltóknak köszönhetjük, hogy van hol laknunk. Aztán jöttek ezek az utcai tiltakozások, a balhék, a fosztogatások. És még a tetejébe a világjárvány is…

Őrült egy világban élünk, és ennek még messze nincs vége. Sőt, én még ennél is nagyobb káoszra számítok. Például egy második hullámra. Én már tavaly december végén mondogattam a barátaimnak, a családomnak, hogy ebből a kínai járványból globális probléma lesz, de mindenki hülyének nézett. Sokan azt sem értették, hogy miről beszélek. És most meg úgy érzem, hogy a novemberi elnökválasztás után még nagyobb káosz köszönt majd be, bárki is lesz az elnök. Ajárvány itt van velünk, közben meg egy polgárháború küszöbén vagyunk.

De én felkészültem mindenre, meg tudjuk védeni magunkat. Már az év legelején vettem két évre elegendő élelmiszert, vizet, vettem fegyvereket és lőszert is. Az otthonunk egy védett menedék lett, egy erőd. És nagyon óvatosak vagyunk, különösen a feleségem rákja után. Nem mozdulunk ki itthonról, csak ha igazán szükséges, és mindenhol hordom a maszkot. Vannak térfigyelő kameráink is, van riasztási tervünk. Szükség esetén meg tudjuk védeni magunkat. Az ismerőseim persze ezt is furcsállják, de a járvánnyal kapcsolatban is nekem lett igazam. Olyan időket élünk, amikor még az elképzelhetetlen is megtörténhet. Azsigereimben érzem, hogy valami súlyos baj közeleg. Az amerikai embereket egymásnak uszították, a feketéket és a fehéreket, a gazdagokat és a szegényeket. Remélem, hogy van még visszaút, de erre nem vennék mérget. Jobb az óvatosság…”


A teljes interjút megtalálod az aktuális HammerWorld magazinban.


DEVILDRIVER – Dealing With Demons Vol. 1 (a 2020-as album)
A Wishing az első DevilDriver dal, amelyben Dez Fafara a tiszta hangját használja, az énektémáit pedig olyan darkos csapatok inspirálták, mint a Bauhaus vagy a The Sisters Of Mercy. A nóta szövege még azelőtt született, hogy Dez feleségénél, Anahstasia Fafaránál tavaly bőrrákot diagnosztizáltak. Azóta sikerrel meg is műtötték.

Dez Fafara: „A Wishingben azt fogalmaztam meg, hogy milyen lenne a feleségem nélkül… Nagyon régóta vagyunk együtt, három gyermeket neveltünk fel, és ő a menedzserem is. Miután befejeztem a nótát, kiderült, hogy bőrrákja van, szóval valahogy előre megéreztem, mi is a helyzet. Ez tehát itt a magány démona…”DEVILDRIVER – Wishing (a 2020-as Dealing With Demons albumhoz)Dez Fafara: „Az Iona nem hasonlít egyik DevilDriver dalra sem, egy újabb lépés előre, a hangzásunk egy újabb szintje. Iona egy rég halott szellem, aki a halál megszállottja, ezt jelképezik a kezében tartott fekete rózsák. Minden egyes rózsa egy olyan személy szellemét jelöli, akit elvett ettől az élettől. Ez a téma kapcsolódik hozzám, de a Dealing With Demons dalhoz is, ugyanis az emberek gyakran igen nehezen ‘engednek el’ bizonyos dolgokat. Ez vonatkozhat kapcsolatokra, a halálra és így tovább. A múlt valóban nem más, mint a múlt, fontos, hogy elengedjük és ne ragadjunk bele egy olyan helyzetbe, amikor folyamatosan újraéljük…”DEVILDRIVER – Iona (a 2020-as Dealing With Demons albumhoz)DEVILDRIVER – Keep Away From Me (szöveges videó a 2020-as Dealing With Demons albumhoz)
DEVILDRIVER – Dealing With Demons Vol. 1
(10/02 – Napalm)

01. Keep Away From Me
02. Vengeance Is Clear
03. Nest Of Vipers
04. Iona
05. Wishing
06. You Give Me A Reason To Drink (feat. Simon Blade Fafara)
07. Witches
08. Dealing With Demons
09. The Damned Don’t Cry
10. Scars Me Forever

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw