Skip to content

Demonstráció No. 1 (1989)

UNDERTAKING – 1989

Az év első magyar demója – és micsoda indítás! Az eddigi legjobb magyar thrash anyag került ki a három srác – Killan György gitáros, Esztári Imre dobos és Jakab Viktor bőgős – keze alól! Bárcsak ilyenek következnének egész évben, s egy zokszót sem lehetne tőlem hallani!

Eme lelkendezés nem a titokzatos S. I. D. stúdióban készült anyag minőségére vonatkozik, mert a ritmusszekció hangzásán lett volna még mit csiszolni – a zene azonban képes feledtetni ezeket a hiányosságokat.

Ha nem ismerném meg Killan Gyuri játékát, nem biztos, hogy ki tudnám találni a produkció származási helyét. Saját hangzás, saját dallamvilág, körítve precíz pengetéssel – ezt nyújtja az Undertaking trió.

A Killan demóról már ismert Victim of the night és a The runner – mindkettő alaposan átdolgozva – bizonyítja, hogy mennyire élőbbé válhat egy felvétel, ha azon nemcsak az egyik hangszer játéka “süt”, hanem igazi zenekar játssza el. Komplex riffeléseket pihenhetünk ki egy kis klasszicizmus, a Badinerie alatt, ami már most az Undertaking koncertek egyik fénypontja. Az ezt követő Mösh?! szintén a koncertlátogatók arcára csalhat kis mosolyt, hiszen ez a bulik zárószáma, amit a közönség jelentős százaléka a színpadon táncol-tombol végig.

Politikai témájú a következő tempósabb dal, Gyuri szövegének középpontjában a hírhedt Conducator áll. Nem vesz vissza a sebességből az Undertaking ezután sem. Hűtve fogyasztandó – olvasható a vodkásüvegeken, nem nehéz kitalálni, hogy miről is szólhat a hasonló című tétel. A stúdióvételek sorát egy újabb közéleti témájú dal zárja a négyes számú reaktor robbanásáról. Az angol szövegek olyan tömörek, gyorsak, hogy inkább érezni lehet, mint érteni őket. A reaktor felrobbanása után az én kazettámon 3 koncertfelvétel is található, valószínűleg a demóval együtt ez is megszerezhető.

— Lénárd László

***

BEYOND – 1988

A gyöngyösi thrasherek második demószalagja készült el, öt új felvétel. Kidolgozottabbak, jobban felépítettebbek az új nóták, azonban a felvételtől nem estem hanyatt. A gitárok hihetetlenül vékonyak, a dob brummog, Rolland basszusjátékát pedig nem is hallom. Azonban, ha a minőségi hibákon túljutva elmerültem az anyagban, meglepő dolgokat fedeztem fel. A With crazy eyes szólója például már első hallgatásra feltűnt másságával, furcsaságával. Roppant jó dolog, hogy Beyondék próbálják kiterjeszteni a thrash stílus adta kereteket, remélem ezen az úton maradnak továbbra is. Az erőteljesen metallicás Behind the gratings által szabott irány azzal a veszéllyel fenyeget, hogy túlságosan közel kerülnek egy bizonyos roppant népszerű quartett zenei vonalához. S ugyanezt éreztem a Without leg meghallgatása közben is.

Parajdi Tamás éneke viszont a szokásos magas szintet üti meg. Angol szövegét érteni lehet, s ezt még a német zenekarok többsége sem mondhatja el magáról emellett pedig előadása is kifejező.

Kísérletezgető anyagnak érzem a Beyond új szalagját, de ez nem is csoda, ha arra gondolunk, hogy jószerivel még rendesen próbálni sem tudnak a srácok a katonaság miatt. Remélem lelkesedésük nem vész el.

— Lénárd László

***

DANCE ’89

A DANCE majdnem „beleállt a földbe” nemrégen. Ami magyarul azt jelenti, az utóbbi időben a színpadon nem nyújtottak semmi újat, a letargia kerítette hatalmába a bandát.

De aztán a Rock ‘n’ Roll Angyala úgy akarta, ezek a jópofa fickók mégse hulljanak a süllyesztőbe. Ezért elküldte hozzájuk Vértes Attilát… Na?… Naa??… Hát ez az. Tudtam, hogy az idősebbje kitalálja kiről is van szó! Bizony a HARDTOP, a STRESS majd a FÁRAÓ egykori énekese.

A DANCE-szel való egyesülés érdekes, s szerintem egészen biztató eredményt hozott.

A demó egyetlen nótájából kiderül: a DANCE ugyan elvesztett valamit a korábbi slampos r ‘n’ r hangzásból, de nyert egy kis heavy metalosabb ízt.

Ez Révi Józsi egykori énekes új gitárosi posztjának is köszönhető. Agresszívabb, töményebb lett a hangzás, zakatolósabbak a gitárok, keményebb a dob.

Vértes Attila hangja mit sem romlott azóta. Bár a Don’t Turn Your Back-ben nemigen villogtat- hatta pengeéles torkát, azt hiszem az új DANCE nóták már nemcsak a parti rock ‘n’ rollereknek, hanem a súlyosabb témákat kedvelőknek is nyújtanak érdekeset Attila hangorkánja folytán.

Ezzel a demóval új DANCE-t köszönthetünk tehát. Hogy milyen lesz az összhatás? Ez még a jövő zenéje. De a kezdés biztató!

— Cselőtei László

***

CLASSICA ’88

Nem tagadom, jólesik dicsérni magyar zenekart. Már csak azért is, mert nem nagyon volt eddig mivel dicsekedni, egy-két kivételt leszámítva. Csoda hát, ha a CLASSICA-nak sikerült másodszor is megdöbbentenie?

Egyetlen szám, a Fém Gyermekei a demó tartalma. Igen, ilyen minőséget kapunk néha Los Angelesből, New Yorkból, de Magyarországból soha! Abszolút kidolgozott, minden tekintetben átgondolt és érett munkáról van szó.

A banda lelkét Szutorisz Károly kellemesen magas, erőteljes hangja, a magyar átlagból messze kiemelkedő ének-dallamvilága és Fejes Zoltán elképesztő gitárjátéka adja. Hogyan sikerült, nem tudom, de megtalálták a megfelelő dobost – Weitner Feri kétlábdob-technikáját tanítani lehet – a stílusra kiválóan ráérző billentyűst: Szalai Tamást és a mindezt egyszerűen, de súlyosan alátámasztó basszert: Hertel Tibort.

A nótáról csak annyit, kétségtelenül kissé MALMSTEEN-ízű, de ez ma már egy irányzat, játék- technika, amit bandák tucatjai művelnek. Ilyen gitár alaptémákat itthon legfeljebb csak Ángyán Tamás (SÁMÁN) kezéből hallottam. Külön említést érdemel a hibátlan szöveg, s annak jó interpretálása is.

Meggyőződésem, ha turnézhatna ez a csapat, nemsokára összejöhetne egy lemez megtámogatására elegendő rajongó tábor!

— Cselőtei László

***

Kedves Olvasónk! Az utóbbi években már találkozhattál a magazinunkban az Old School rovattal, amelyben a harminc éve megjelent lapszámok tartalmából szemezgetünk érdekességeket. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával most elkezdtük feldolgozni az első (még Metal Hammer Hunga­rica, majd Új Metal Hammer H néven kiadott) évfolyamokat, amelyek ma már szinte kivétel nélkül elérhetetlenek papír formátumban. Terveink szerint ezek a régi lapszámok havi rendszerességgel kerülnek fel a digitális terjesztésbe. Akár nosztalgiából olvasod, akár információgyűjtés céljából, reméljük neked is legalább annyi örömet okoznak ezek az archív anyagok, mint nekünk. Jó szórakozást! 

METAL HAMMER HUNGARICA No. 1 (1989/1) – TARTALOM
HAVI METAL – Szerkesztői gondolatok
ANTHRAX – Miért maradt el az Európa-turné? Ian és Frank mentegetőzik
SKID ROW – New Jersey-ből jöttünk
MAGYAR HÍREK – Langyos drót
HÍREK
ÉLŐ FÉM – Koncertek és tapasztalatok
DORO – Miről is szól a szőke énekesnő szólóalbuma
EDDIE TÖRTÉNETE – Hogyan változott át a külvárosi csavargó robotrendőrré?
OSSIAN – Metal-kezelés alatt a sörivók
GARY MOORE – Egy háborús veterán emlékezik
DON DOKKEN – Don túlélési receptjei énekeseknek
VIVALDI – Egy olasz zeneszerző reinkarnációja
GITÁRMÁNIA – Hogyan fejlesszük gitárjátékunkat? Mindezt és még többet elárul Szekeres Tamás
SOKKOLÓ KORONGOK – Miért jó, ami szerinted rossz
DEMO
UDO – A smirglihangú törpe visszatér
BADLANDS – A Jake E. Lee Blues Band
EXODUS – A Zetrodus visszavág
JUDAS PRIEST – A Metal Istenek is halandókként kezdték


Régi lapszámaink digitális kiadását keresd a laptapir.hu rendszerében!
https://laptapir.hu/magazinok/hammerworld

A honlapon ezen a címkén keresztül éred el a kapcsolódó bejegyzéseket:
http://hammerworld.hu/tag/hw001/

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw