Skip to content

DEF LEPPARD – Az örök optimisták

A brit legendák már éppen turnézni indultak volna, de jött a Covid és két hosszú esztendőre otthon ragadtak. Elővették hát a fiókban lapuló ötleteket és újakat is írtak. Ezekből a témákból állt össze a Diamond Star Halos lemez, egy tipikus, mégis sok, finom, új részletet tartalmazó Leppard anyag. A dalok születéséről, az elmúlt két év történéseiről, de a régi, nagy időkről is beszélt Joe Elliott énekes.

Egy sötét, komor időszakban született ez a lemez, a világ tele volt feszültséggel, szorongással, ez azonban nem érződik a dalokban. Áruld el ennek titkát, kérlek! Honnan jött ez az optimizmus?

„Az én felfogásom szerint a rock’n’roll mindig is a menekülésről szólt. Összedőlhet a világ is, de a zene segít abban, hogy a valóság előtt bezárd az ajtót. Igaz, hogy a Def Leppard dalaiban is megjelenik a valóság, de az emberi kapcsolatok szintjén, az egyének szemszögéből. Sosem akartunk tanítani, ’megmondani a tutit’, értelmezni a világ problémáit, erre van egy csomó másik zenekar. És hát Phillel eleve megállapodtunk abban, hogy az egész járványtémát hanyagolni fogjuk.

Ezek a dolgok, a vírus, a politika meg az összes többi elavul pár év alatt. Nem akartunk arról írni, hogy 2020 és 2021 milyen szar évek voltak, hiszen ezt mindenki tudja, átélte. Ha öt-tíz év múlva valaki felteszi ezt a lemezünket, semmiképpen sem szeretnénk a dalokkal visszahozni az összes kellemetlen emléket, a betegségét vagy mondjuk a szerettei elvesztését. Egyszerűen csak egy jó lemezt akartunk, egy klasszikus anyagot, tele nagyszerű dalokkal.”

Egy klasszikus anyag volt a cél, vagy egy klasszikus Def Leppard-anyag?

„Ez egy jó kérdés. Talán ez az első alkalom, hogy tudatosan nem a saját zenénket tekintettük referenciapontnak. Másfél éven át szinte minden nap beszéltem Phillel, folyamatosan fejtegettük, hogy mi jó, mi nem annyira jó még. Maga az album hét-nyolc hónap alatt összeállt, tehát már 2021-ben simán kihozhattuk volna, de a turné akkor is elmaradt, így aztán nem sok értelme lett volna.

Az alapvető célunk persze az volt, hogy a lemeznek ne legyen olyan érzete, hogy sok ezernyi kilométer választott el minket egymástól. Úgy kellet szólnia, mintha együtt vettük volna fel. Ebből a szempontból óriási iskola volt számunkra, hogy négy lemezt is készítettünk annak idején John Mutt Lange producerrel, aki zseni volt az aktuális technológiák alkalmazása terén. Tudtuk, hogy a mi esetünkben a távmunka is működik.”

A legnagyobb sikereitek a 80-as és 90-es években születtek, de most sokkal inkább érezni a 70-es évek zenéinek hatását. Gondolom, ez tudatos volt.

„Ja igen, erre akartam kitérni, amikor azt mondtam, hogy nem a saját zenénk volt most a referenciapont. Sokkal inkább azok a zenék, azok a dalok, amelyekkel felnőttünk, amelyeknek köszönhetően elkezdtük a Def Leppardot 1977-ben. Rolling Stones, The Eagles, Beatles, Fleetwood Mac, vagy a Queentől az A Day At The Races, az A Night At The Opera vagy mondjuk a Sheer Heart Attack. Így aztán születtek mindenféle dalaink.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin július-augusztusi számában olvasható.)

A tartalomból: Andy Wood / Mother Love Bone ★ Billy Gould / Faith No More (exkluzív interjú!) ★ Civil War ★ Decapitated ★ Def Leppard ★ Downfall of Gaia ★ Esperfall ★ Gene Simmons / KISS (exkluzív interjú!) ★ Khold ★ Nest of Plagues ★ Nygmalion ★ Paksi Endre / Ossian ★ Rise Against ★ Saor ★ Strong Deformity ★ Symphonity ★ Szekeres András / Junkies ★ Zorall

Élő Fém: Black Veil Brides ★ Bornholm ★ Deftones ★ Iron Maiden ★ Ghost ★ Graspop Fesztivál ★ Korn ★ Red Hot Chili Peppers ★ Scorpions ★ Therapy? ★ Tool
Forró Drót | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok | Szóljon a Rock!

Ajándék CD: Nygmalion – Deluminate (bonus track: Helldive)

Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!

Előfizetési információk: www.hammerworld.hu/elofizetes

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw