Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

DEE SNIDER – “Ha kiderülne, hogy Michelangelo pedofil volt, akkor nem mennénk többé a Sixtus-kápolnába?”

A The MetalSucks Podcastben a Twisted Sister frontembere, a pénteken egy új szólóalbummal jelentkező Dee Snider többek között a Megdethből kitett David Ellefsonról is beszélt, valamint a művészek esendőségéről, és tágabb összefüggésekben az eltörlés kultúrájáról (cancel culture). Dee Snider szerint az embereknek fel kell ismerniük, hogy a hírességek is emberek, vannak hibáik, képesek rossz dolgokat tenni.

A kreatív alkotók alapból sérült áruk. Azért választjuk a színészi, előadói, írói, művészi, festői, komikus pályát, mindezeket… mert sérültek vagyunk. És ez késztet minket arra, hogy így fejezzük ki magunkat. Nem tudom, hogy miért döbbennek meg az emberek annyira, amikor ennek a sérülésnek megmutatkoznak a bizonyítékai. Amikor Dave Ellefsont a Megadethből rajtakapják, hogy maszturbál egy videón, nos… Először is, tudod, sokan közületek ugyanezt csinálják. Másodszor, ő egy zenész. Nem egy pap. Nem várhatod el tőle, hogy papként viselkedjen; a pokolba is, még egy paptól sem várhatod el, hogy papként viselkedjen. Az emberek mégis annyira megdöbbentek……És azt nem értem, hogy miért dobják ki a művészetet is a művésszel együtt. Ha mondjuk kiderülne, hogy Michelangelo pedofil volt, akkor nem mennénk többé a Sixtus-kápolnába? Átfestenénk a mennyezetfreskót? Többé már nem jó művészet, mert a festőről kiderült, hogy pedofil? Ezt csak elméletileg mondom…

Minden művésznek és alkotónak van néhány elrejtett csontváza a szekrényben, és ha hirtelen meglátnánk a csontvázat, akkor azt mondjuk: ‘Hát, ő már többé nem is olyan vicces’, ‘Már nem jó színész’. ‘Kevin Spacey, az ő filmjeit többé már képtelenek vagyunk megnézni.’ Ő a korának egyik legnagyobb színésze, de számunkra meghalt, mert… És nem azt mondom, hogy igaza volt. De egy sérült, megtört emberről van szó – mindig is az volt. Ez tette őt ilyen nagyszerű művésszé. Csak azt nem értem, hogy a fürdővízzel együtt miért dobjuk ki a gyereket is, ahogy a mondás tartja.

És nem magyarázatot, mentséget vagy ilyesmit keresek bárki számára. Csak arról beszélek, hogy valakinek a művészetét pusztán azért utasítják el, dobják ki, értékelik és minősítik le, mert a művészről kiderült, hogy esendő emberi lény. Az embereknek nagyon óvatosnak kéne lenniük. A legtöbben üvegházakban élünk.

Amikor a ’80-as években a szenátus előtt tanúskodtam (azon javaslat ellen, hogy a hallgatók számára ‘sértőnek’ ítélt albumokra figyelmeztető matricákat kelljen tenni), úgy beszéltek velem, mintha a világ söpredéke lennék. Nos, ennyi évvel később, én még mindig házas ember vagyok, Gore-ék (Al Gore szenátor és a javaslatot tevő felesége, Tipper Gore) pedig elváltak. Az egyik gyereküket elkapták kábítószer birtoklásáért. Egyik gyerekemet sem kapták el. Talán csak szerencséjük volt. De a lényeg: ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!https://www.youtube.com/watch?v=?powerpress_embed=293434-podcast&powerpress_player=mediaelement-audio
” scrolling=”no” width=”600″ height=”30″ frameborder=”0″>
KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 346 – 2022/7-8
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 346 / Kiss
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ICONIC
  Second Skin
 2. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 3. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 4. SOILWORK
  Overgivenheten
 5. COHEED AND CAMBRIA
  Vaxis II
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. CAVE IN
  Heavy Pendulum
 2. THE HALO EFFECT
  Days Of The Lost
 3. SAFFIRE
  Taming The Hurricane
 4. FIVE FINGER DEATH PUNCH
  AfterLife
 5. DEF LEPPARD
  Diamond Star Halos
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Fear Inoculum
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. PEARL JAM
  Vs.
 4. MEMPHIS MAY FIRE
  Remade in Misery
 5. IGNITE
  Our Darkest Days
PETŐFI X HAMMER
minden vasárnap 19 órától!
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV