Skip to content

DEATH ANGEL – A közönség energiája

Az idei FEZEN fesztivál egyik fellépője a Death Angel volt, amely sokak véleménye szerint a világ egyik legerősebb koncertzenekara, és amely 2001-es újjáalakulása óta már rendszeresen visszatérő vendég Magyarországon. A csapat háza tájáról korábban olyan hírek szivárogtak ki, miszerint új albumon dolgoznak, ezért igyekeztünk minden aktualitásra rákérdezni náluk. A beszélgetőpartnerünk Ted Agilar gitáros volt.

Márciusban megjelent egy új kislemezetek, de számomra rendkívül meglepő módon nem új dallal, hanem a River Of Rapture és az Opponents At Sides révén két olyan szerzeménnyel, amelyek 2010-ből valók. Mi volt a szándékotok ezzel a kiadvánnyal?

„Semmi, és nem is tudtunk róla. Nekem nincs is meg az a lemez. Hidd el, hogy így van, ezt teljesen őszintén mondom. Amikor láttam, hogy van egy ilyen kislemezünk, kérdeztem is a többieket, hogy ezt meg mikor adtuk ki. Ők sem tudtak róla semmit, és az okát sem ismerjük. Valószínűleg a kiadónk ötlete volt, hogy legyen egy ilyen különleges kiadvány az igazi rajongóinknak, vagy a gyűjtőknek. Ez a kislemez ugyanis csak vinylen jelent meg, s mindössze 350 példányban. Azt, hogy miért éppen az a két dal került fel rá, szintén nem tudom. Csak tippelni tudok, szerintem azért, mert mindkettő nagyon jó nóta. Az Opponents At Sides az egyik személyes kedvencem a Relentless Retribution albumról.”

Érdekes, amit mondasz, én azt gondoltam volna, hogy a River Of Rapture a kezdő sorai miatt került újra elő. „You build up your walls, and burn a bridge with every fight” – mintha napjaink történéseiről szólnának ezek a szavak.

„Nos, 2010-ben mi sem gondoltuk volna, hogy tizenkét évvel később ennyi szarsággal kell szembenéznünk. A Relentless Retribution album tele van utalásokkal, s ebből a River Of Rapture szövege sem maradt ki. Ez a dal konkrétan arról szól, hogy miken mentünk keresztül akkoriban. Az előző album, a Killing Season megjelenését követően elveszítettünk két alapító tagot, és ez nagyon megrázott bennünket. Ez eleve egy sokk volt, de kaptunk még mellé egy csomó hátbatámadást is olyanok részéről, akiket a barátaink­nak gondoltunk. Miután a basszus­gitáros Dennis Pepa és a dobos Andy Galeon kivált, ezek az emberek annak drukkoltak, hogy legyen vége a Death Angelnek. Ezzel óriási csalódást okoztak nekünk.

Talán érted, miről beszélek, vannak emberek, akikről azt gondolod, hogy a barátaid, s aztán kiderül, hogy mégsem azok. Mi azonban nem adtuk fel, ezért a Relentress Retribution egy visszatérő album. Egy olyan lemez, ami azt mutatta meg, hogy a Death Angel nem állt bele a földbe, még mindig itt vagyunk. Szóval ezért van a dalszövegek­ben egy csomó utalás bizonyos emberekre, a zeneipar hiénáira, mindenre, amit akkor éreztünk. A sok kavarás miatt voltak emberek, akik tényleg azt hitték, hogy nekünk annyi. Mi viszont ezzel az albummal megmutattuk, hogy bassza meg mindenki, akkor is megyünk tovább!”

(A teljes interjút – valamint egy beszámolót a székesfehérvári koncertről – a Hammerworld magazin 2022. szeptember-októberi számában olvashatod.)

THE DEAD DAISIES ★ BLIND GUARDIAN ★ BLOODBATH ★ DEATH ANGEL ★ MEGADETH ★ NERVOSA ★ Bakó Csaba ★ Beerzebub ★ Besnyő László ★ Brymir ★ Félperc ★ Gaerea ★ Meteora ★ Moments Of Madness ★ Molnár Róbert Band ★ Shandmaul ★ Shiraz Lane ★ Valborg ★ Venus Principle ★ Visions Of Atlantis ★ Wolfheart

Élő Fém: Alestorm ★ Five Finger Death Punch ★ Judas Priest ★ Kiss ★ Lamb Of God/Kreator ★ Mercyful Fate ★ Saxon ★ Testament/Sepultura/Exodus ★ Wardruna/Kalandra

További rovatok: Zenészfüllel (Kreator) ★ Hatásokk ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hangerőmű (Ibanez LB1) ★ Kulcsdalok (Tribe After Tribe) ★ Gasztrometal ★ Médiaradar ★ Saját szavaikkal (Nygmalion, Zorall)

Ajándék CD: METEORA – …Of Shades And Colours

Gyűjtői kiadás: https://www.hammerband.hu/hammerworld

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw