Skip to content

DÅÅTH – Jeff Loomis egy zenei remekműben

Az atlantai székhelyű progresszív death metal csapat, a Dååth tizennégy év után először új albummal jelentkezett: a The Deceivers címet viselő hanghordozó május 3-án látta meg a napvilágot a Metal Blade gondozásában. A lemez Deserving of the Grave című számához kijött egy friss videóklip, amit újfent Gaui H Pi rendezett. A számban Jeff Loomis (ex-Arch Enemy/Nevermore) vendégszólóját is hallhatjuk.

„A Deserving of the Grave egy olyan szám volt, aminek a keletkezése a fejemben kitalált zenével indult, miközben valahonnan épp repültem hazafelé – tette hozzá a kompozícióval kapcsolatban a nagyzenekari részekért is felelős gitáros, Jesse Zuretti. – Amikor hazaértem, azonnal lejegyeztem az ötletet, és elküldtem Eyalnak, aki egy komplett dalt csinált belőle. A vicces az, hogy Eyal annyira ráérez a zenei észjárásomra, hogy az összes Danny Elfman/Gothic-korszakbeli hatást kihozta egyetlen ötletemből, és egy egész eposzt keltett életre. És ami még őrületesebb, hogy Danny Elfman 1989-ben szó szerint ugyanígy írta meg Tim Burton Batmanjének témáját is: egy repülőn. Ebben a számban minden benne van, amit Eyal és én szeretünk a sötét és hangulatos klasszikus/filmes zenében, és amit a Dååth hangzása olvaszt össze. A szám megkoronázásaként Jeff Loomis barátunktól az egyik kedvenc szólómat hallhatjuk, amit az elmúlt bő egy évtizedben csak hallottam.”

„A Deserving of the Grave egy nagyon sötét helyről származik – vette át a szót az alapító/gitáros Eyal Levi. – Aznap, amikor a dal megszületett, Jesse épp repült valahová, és egy isteni ihletet kapott, megírta az eredeti ötletet a repülőn, és elküldte nekem. Ezzel párhuzamosan én hazafelé repültem, miután szemtanúja voltam egy szerettem halálának, és akkor kaptam meg ezt a nagyszerű ötletet az e-mail címemre, miközben nagyon rossz lelki állapotban voltam. Miután visszatértem, azonnal munkához láttam, és amit most hallani lehet, az abból a szörnyű állapotból született meg. Szerintem ez a legsötétebb dal az albumon, és a hangulata nagyon is valóságos. Emellett ez a dal különleges helyet foglal el a szívemben, mert régi haverunk, Jeff Loomis megtisztelt minket az egyik legjobb gitárszólóval, amit életemben hallottam. És ez már régóta váratott magára. Érdekes tény, de Jeff és a Dååth a szünet előtt már majdnem együtt dolgoztak. Annyira közel álltunk hozzá, hogy mindez megtörténjen, így ez volt az egyik legnagyobb zenei csalódásom. Csak annyit mondhatok, hogy megérte várni. Az ő szólója ebben a dalban legendákba illő.”

„Nagyon jól éreztem magam, amikor felvettem a Deserving of the Grave szólóját a Dååth új, The Deceivers című albumára – vallotta be Jeff Loomis. – Eyal egy nagyon sötét alappal állt elő, ami igazából megkönnyítette a dolgomat, amikor a festéket kellett a vászonra vinnem a megfelelő szóló érdekében. Még egyszer köszönöm, hogy részese lehettem egy ilyen zenei remekműnek!”

DÅÅTH – The Deceivers
(05/03 – Metal Blade Records)

1. No Rest No End
2. Hex Unending
3. Ascension
4. With Ill Desire
5. The Silent Foray
6. Unwelcome Return
7. Purified by Vengeance
8. Deserving of the Grave
9. Into Forgotten Dirt

Ne feledjétek, hogy többek között a Dååth albumát is értékelhetitek az Olvasói Hangpróbán!
https://hammerworld.hu/HP

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
régi lapszámainkat
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
NÉPSZERŰ
FACEBOOK
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
posta jános
szerkesztő
 1. BLOODRED HOURGLASS
  The Sun Still In Me (dal)
 2. CAVALERA
  Escape To The Void (dal)
 3. MINISTRY
  Goddamn White Trash (dal)
 4. BAD OMENS x POPPY
  VAN (Live) (dal)
 5. SOFT PLAY
  Act Violently (dal)
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
HAJÓGYÁR x hw