Skip to content

CYAN KICKS – Popos öltözetben, metalos szívvel

2022-ben a Cyan Kicks nevezetű zenekar a Hurricane című dalával részt vett a finn zenei versenyen, az UMK-n, és a döntőben a második helyen végzett. Ezt a sikert számos európai fellépés követte, egy headline turné Németországban, legutóbb pedig a Smash Into Pieces rockbandával közös koncertkörút az Egyesült Királyságban és a kontinensünkön.

A banda tagságát Susanna Alexandra énekes, Niila Perkkiö gitáros, Leevi Erkkilä basszusgitáros és Pietari Reijonen dobos alkotják. A Cyan Kicks egy nagyon is egyedi, könnyen felismerhető hangzással rendelkezik, ez pedig javarészt Niilának köszönhető, aki a gitározás mellett a produceri teendőket is ellátja. A végleges hangzásvilág, amit „elektronikusnak” szoktak nevezni, 2017 folyamán alakult ki.

„Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a zenénk rendelkezik egy popos ruhába öltöztetett metalos szívvel” – írta le a csapat stílusát Niila.

A gitáros ezen felül azt is elmagyarázta, hogy a Cyan Kicksről úgy tartják, egyszerre pop, rock és metal zenekar. A hangzás definiálásának nehézsége időnként problémákat is szokott okozni egy olyan iparágban, amely gyakran megköveteli a kategorizálást és a pontos határokat.

„A finnországi rádióállomások azt a visszajelzést adták nekünk, hogy bár a dalaink jók, a zenénket nehéz kategorizálni a rádiós lejátszási listákon.”

A 2016-ban alakult zenekar I don’t Love You című debütáló albuma 2019-ben jelent meg, és azonnal Emma-jelölést kapott az „év legjobb rockalbuma” kategóriában. A 2023-ban kiadott második, I Never Said 4ever nagylemez pedig szintén jelöltést kapott a 2024 februárjában megrendezésre kerülő seregszemlére.

A siker áldozatokat is követelt, hiszen a munka gyakran intenzív, a szabadidő pedig kevés. Susanna úgy tartja, hogy a zenében való túlzott mértékű elmélyülés arra késztette, hogy elgondolkodjon a saját identitásán.

„Mindent odaadtam magamból ennek a zenekarnak, és ennek következtében sok mindent kihagytam az életemből – mondta Susanna. – Nagyrészt a Cyan Kicksen keresztül határozom meg magam, és csak mostanában kezdtem feltenni magamnak a kérdést, hogy ki is vagyok ezen kívül.”

A 2022-es UMK-n való részvétel örökre megváltoztatta a zenekart. A tagok azt mondják, hogy nőtt az önbizalmuk, és erősebbé váltak attól, amit csinálnak. A verseny Susanna fellépéstől való félelmét is enyhítette.

Minden tagot összeköt a rajongótáboruk iránti szeretet, amely széles korosztályt ölel fel. A fiatalabb közönség különösen a 2022-es UMK után kezdett el érdeklődni a zenekar iránt. A zenei verseny színpadára való visszatérés pedig természetesnek tűnik a banda számára.

A most nevezett Dancing With Demons című versenydal rengeteg kemény munka eredménye, és Londonban, a legendás RAK stúdióban nyerte el a végső formáját, Dan Lancaster brit dalszerző segítségével. A szám arról szól, hogy az ember a belső árnyait képes erőforrásként hasznosítani.

„Mindenkinek megvannak a saját gyengeségei és árnyoldalai, amelyeket szégyellni szoktunk, és nem akarjuk, hogy mások lássák – magyarázta a dal mondanivalóját Susanna. – Felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha képesek lennénk a saját belső démonainkat a magunk oldalára állítani? Vajon akkor mi történne?”

A Cyan Kicks látványos élő fellépéseiről ismert. A 2022-es UMK-előadás is vizuálisan kifinomult és koreografált volt.

„Mi csak a legjobbat akarjuk nyújtani, amikor ott állunk a színpadon – mondta ezzel kapcsolatban Niila. – Az élő előadásainknak mindig van egy gondosan átgondolt dramaturgiai íve és technikai felépítése. A vizualitás és az energikus színpadi show számunkra a legfontosabb.”

A zenekar tagjai ezúttal nem akarnak megelégedni azzal, hogy ők a „második legjobbak”. A cél a döntőt illetően egyértelmű:

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a finnek minket válasszanak ki, hogy a hazánkat képviseljük az Eurovíziós Dalfesztiválon!”

KERESÉS
Hammer 354
megjelenik március elején!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw