CONCERTO MUSIC – “Ilyen áron inkább elmegyek kertésznek”

Az élő zenei iparágat a koronavírussal olyan csapás érte, amelynek rövid és hosszú távú hatásait csak felbecsülni lehet. 2020 nemcsak a zenészeknek és zeneipari háttérmunkásoknak okozott súlyos nehézségeket, hanem a koncertszervező irodáknak is, és még az idei év is rendkívül bizonytalan. Erről beszélgetett a recorderblog.hu az ország egyik legfontosabb rock/metal koncertszervező cége, a fennállása huszonötödik évfordulóját ünneplő Concerto Music egyik vezetőjével, Kosinszky Gáborral, aki elmesélte, miért lepte meg őket tavaly év végén a Nick Cave & The Bad Seeds turnéjának lefújása, mi a három legnagyobb kérdőjel az élő zene újraindulása kapcsán, és lehet-e Nightwish koncertet szervezni a szociális távolságtartás jegyében.

Mivel teltek az év első hetei a Concerto Music-nál? Mennyiben más a helyzet, mint tavaly ilyenkor?

Azzal telt el ez a pár hét, mint az előző tíz hónap: a 2021 első felére tervezett koncertek sorsáról való gondolkodással, illetve a kora tavasziak átszervezésével. Néhányat már be is jelentettünk, és van még egy-kettő, ami átszervezésre vár, hiszen március-áprilisban még biztosan nem tudunk koncerteket tartani…


…Az előző 10 hónaphoz képest tehát nincs nagy változás, a tavaly ilyenkorhoz képest viszont hatalmas. Akkor a 25 éves rutinunkkal tartottunk heti egy bulit, kisebb-nagyobb klubkoncerteket, és arra készültünk, hogy a Concerto Music fennállásának történetében először egy éven belül három Arénás nagykoncertet szervezzünk. Mindhárom elmaradt, kettő véglegesen: a Nick Cave-koncert külön fájdalom, a Parkway Drive áprilisi koncertjét is elsodorta a járvány. A Nightwish az egész turnéját elhalasztotta, a budapesti koncertet idén május utolsó napjára tartogatjuk, de persze ott is erősek a kétségeink, hogy kap-e még egy fél éves halasztást. Fontos, hogy mi csak nemzetközi bulikat szervezünk, ami lényeges különbség egy általános koncertszervező céghez képest, illeszkednünk kell a külföldi turnékba, ezeknek az átidőzítése pedig jóval hosszabb és bonyolultabb folyamat.

Könnyebb-e bármivel is tervezni erre az évre, mint a korábbi hónapokban?

Annyiból talán könnyebb, hogy a vakcina mégiscsak a kanyarban van, a társadalmunk egy százaléka már beoltásra is került. Ez némi hitet adhat nekünk és a koncertre járó közönségnek, hogy előbb-utóbb újraindulhatunk – módosításokkal. Bár nem hiszem, hogy túl sok módosítást elvisel a gyakori koncertlátogató réteg, szerintem leginkább s ‘mindent vissza, vagy sehogy’ elve fog érvényesülni. A jegyvásárlási kedv most került a legmélyebbre, de ez mindig is igaz volt januárra. A szaksajtót és az egészségügyi világ híreit olvasva az ember nem tehet mást, mint hisz abban, hogy esetleg nyárra, de még valószínűbb, hogy ősz közepére visszatérhet az élet. Ötven százalék esélyt látunk rá, hogy a nyári szabadtéri fellépéseinket meg lehet majd tartani, talán kevésbé esnek szigorúbb elbírálás alá, mint egy zárt teres buli. A nemzetközi koncertélet október-november előtt biztosan nem éled fel – ha a nyugati menedzsmentek is úgy ítélik meg, hogy mind a társadalmak beoltottsága, mind a határok átjárhatósága lehetővé teszi a turnézást, akkor fordulhat a célegyenesbe a dolog. Egységes átjárhatóság kell hozzá.
Mit gondolsz, mennyiben változhat a közönség koncertek iránti igénye?

Baráti körben szoktunk beszélni erről, ők szintén zeneszerető emberek, tudjuk, hogy szívesen látogatnának koncertet. De hogy valóban elmenne-e mondjuk egy családanya két-három gyerekkel vagy idős szülőkkel egy háztartásban, az nagy kérdés. Egy bizonyos réteg azonnal, hatalmas lelkesedéssel veti majd bele magát az élőzenés életbe, de ez mindössze 10-15 százalék. További 50 százalék az oltás után elmegy majd a fontosabb rendezvényekre. Ez viszont még mindig csak kétharmad, és az előző életünkben megsaccolható szám kétharmada nem lesz elég egy-egy rendezvényhez. A beoltottság mértéke és a határok átjárhatósága mellett a lélektan a harmadik, döntő kérdőjel. Hiába lesz minden szabad, ha a 17 éves kamasznak azt mondják a szülei, hogy kisfiam, nem mész sehova, vagy egy 40 éves felnőtt úgy érzi, még nem kockáztat idős szülőkkel otthon.
Tavaly volt több kísérlet a szociális távolságtartás jegyében tartott koncertekre. Ezeket mennyire látod reális opciónak?

Nekem az erről az első gondolatom, hogy ilyen áron inkább elmegyek kertésznek. Ilyen típusú rendezvényeket nem szívesen csinálnék, és magánemberként se mennék el rájuk. Valószínűleg nemcsak én vagyok ebben konzervatív, a hazai közönség nagy része is elutasítaná. Egy magas létszámú KISS vagy Nightwish koncert nem tud úgy megvalósulni, hogy minden harmadik széken ülnek emberek. Nem lehet úgy eloszlatni egymástól egy ekkora tömeget, hogy elférjenek az Arénában.
Arról mit gondolsz, hogy oltási igazoláshoz legyen köthető a koncertre való belépés?

E felé tartunk, csak így lehet kizárni a kockázati tényezőket. Oltáspárti vagyok, születésünk után is megkapunk jó néhányat, most kapunk még egyet. Különben még megközelítőleg sem fogjuk visszakapni a régi életünket. A közösségi élet gyakorlását igénylik annyira az emberek, hogy ez nem lehet nagy ár a visszaszerzéséért.

A teljes interjúhoz kattints ide!


www.facebook.com/concertoconcerts

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.