Skip to content
☆☆☆☆☆ METAL & HARD ROCK 1986 ÓTA ☆☆☆☆☆

BODOM AFTER MIDNIGHT – “Nofene, itt egy fiatal srác, aki már most jobban gitározik, mint bárki Finnországban!”

Mindössze három koncertet tudott adni a tavaly december végén elhunyt Alexi Laiho az új zenekarával, és nem is született több felvétele a Bodom After Midnightnak, mint az a két saját dal és egy Dissection feldolgozás, amely nemrég jött ki a Paint The Sky With Blood című EP-n. AChildren Of Bodom 2019 novemberében jelentette be a feloszlását, Alexi és Daniel Freyberg gitáros pedig együtt maradva hozta össze az új zenekart, és óriási terveik voltak 2021-re is. Azév végére már szerettek volna elkészülni a Bodom After Midnight első nagylemezével…

Részlet a májusi HammerWorld magazinban megjelent interjúból.

www.facebook.com/einherjerofficial


Az EP borítóján a Kaszás nem látható, csupán a szerszáma. Ez volt az eredeti elképzelés is?

“Hú, ezt nem tudom, mert a borítóval kapcsolatos dolgokat Waltteri intézte. Ő tartotta a kapcsolatot Travis Smith-szel. De úgy rémlik, hogy a Kaszást egyikünk sem akarta szerepeltetni, mert az annyira kötődött a Children Of Bodomhoz. Aföldön heverő kaszával csak utalni akartunk rá. Akép mindenesetre már jóval Alexi halála előtt megvolt, ő is látta. Nagyon tetszett is neki. Utólag persze más jelentést hordoz a kép…”
Aszavaidból azt veszem ki, hogy 2021 végére terveztétek az első albumot. Születtek az EP két dalán kívül más nóták is?

“Nincs más felvételünk, sem riffek, sem dalkezdemények. Semmi. Amink megvolt novemberre, azt fel is vettük. Ezek Alexi utolsó dalai, és nagyon büszkék vagyunk rájuk. Ő is maximálisan elégedett volt velük. Ezek a hattyúdalai…”Egyben ez jelenti a Bodom After Midnight végét is?


“Ez nem is kétséges. Alexi nélkül szánalmas lenne folytatni egy olyan zenekart, amelynek nevében ott a Bodom szó. Egyelőre nem is beszéltünk arról, hogy közösen zenélnénk tovább. De a jövő még nagyon ködös. Ki tudja?”
Szerinted Alexi örökségéből mi marad meg most?

“Minden, az egész életműve! AChildren Of Bodommal egy egészen új stílust alakított ki, és ez örökké velünk marad. Rám is óriási hatást gyakoroltak a COB korai lemezei. Alexi egyszerre felbukkant a színtéren, én meg csak lestem. Nofene, itt egy fiatal srác, aki már most jobban játszik, mint bárki Finnországban! Tulajdonképpen a finn bandák közül csak a Sentenced és a Bodom tetszett igazán. Alexi rendesen felrakta a lécet a gitárosok számára. Engem is arra inspirált, hogy még többet gitározzak. Aharmóniaérzéke is egészen különleges volt. És remekül keverte a stílusokat. Death, black, klasszikus metal… Sőt, még a glam vonaltól is eltanult ezt-azt. Igaz, hogy hörgős volt az ének, mégis fülbemászó dalokat tudott írni. És mindezt úgy csinálta, mintha ez olyan pofonegyszerű lenne. Fantasztikusan jó zenész volt, és egy nagyon jó ember. Szerencsés vagyok, hogy ismerhettem, és hogy együtt zenélhettem vele. Rengeteget tanultam is tőle az utóbbi évek során.”
Alexi halála az egész metal színteret megrázta.

“Pótolhatatlan veszteség érte a metal világát. De még így is meglepett, hogy olyan zenészek gyászolták meg, akiket csakis legendáknak tudok nevezni. Zakk Wylde, Steve Vai, Dave Mustaine… Ezek az emberek Alexi számára is hősök voltak. Csodálatos megemlékezéseket olvastam mindenkitől. Erre még mi sem számítottunk. Tisztában voltunk a tehetségével, a nagyságával, ne érts félre, de ő számunkra Alexi volt, a zenésztársunk, a barátunk. Döbbenetes volt látni, hogy még a CNN is beszámolt a haláláról. Mi nem rocksztárnak láttuk őt, és ő sem tartotta annak magát. Egy zenész volt, egy őrülten jó gitáros. És mindig két lábbal állt a földön. Ugyanakkor az is igaz, hogy szenvedélyes volt, úgy is élt, nagyon intenzíven. El sem tudta képzelni az életét a zenekarozás, a turnézás nélkül.”


A teljes interjút megtalálod a májusi HammerWorld magazinban. Keresd az újságosoknál!


BODOM AFTER MIDNIGHT – Paint The Sky With Blood (a 2021-es Paint The Sky With Blood EP-hez)

BODOM AFTER MIDNIGHT – Payback’s a Bitch (a 2021-es Paint The Sky With Blood EP-ről)
BODOM AFTER MIDNIGHT – Where Dead Angels Lie (Dissection, a 2021-es EP-ről)BODOM AFTER MIDNIGHT – Paint The Sky With Blood EP
(04/23 – Napalm)

01. Paint The Sky With Blood
02. Payback’s A Bitch
03. Where Dead Angels Lie (Dissection)

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 345 – 2022/6
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
átmenetileg nem rendelhető : (
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. MICHAEL SCHENKER GROUP
  Universal
 2. MONUMENTS
  In Stasis
 3. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 4. STRONG DEFORMITY
  Inside Your Sun
 5. HALESTORM
  Back From The Dead
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. EVIL INVADERS
  Shattering Reflection
 2. HALESTORM
  Raise Your Horns (dal)
 3. AUDREY HORNE
  Devil's Bell
 4. WATAIN
  The Agony & Ecstasy...
 5. KILLSWITCH ENGAGE
  Live At Palladium
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 2. FAITH NO MORE
  The Real Thing
 3. WILLIAM DUVALL
  One Alone
 4. ALICe IN CHAINS
  Rainer Fog
 5. TOOL
  Fear Inoculum
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Hét év után új Stratovarius album érkezik szeptember 23-án. A 2015-ös Eternal lemezük utódja a Survive címet kapta, a címadó dal pedig már meg is hallgatható.
Put Your Back Into The Oar címmel még februárban tett közzé egy epikus videoklippel kísért új dalt az Amon Amarth, most pedig itt a szintén klippel kísért második új nótájuk, a Get In The Ring. Egyúttal az is kiderült, hogy a svéd metal vikingek új albuma, a 2019-es Berserker lemez utódja augusztus elején jön majd ki.
Az még év elején volt hír, hogy az Európa-turnéjának elhalasztására kényszerült a Måneskin, így a március 1-jére meghirdetett budapesti koncertjük is új időpontot kapott. Az Eurovízió-győztes olaszok a Covid-helyzet miatt napolták el a dátumaikat, az Európa-turnájuk jövő tavasszal lesz. Budapesten 2023. május 16-án játszanak majd a Budapest Arénában.