Skip to content

ASKING ALEXANDRIA – A mindenízű nagylemez

Nyolcadik albumának megjelenésére készül a modern metalos színtér egyik legmarkánsabb zenekara, a dalaiban metalcore és poszthardcore elemeket is felvonultató, ám alapvetően mégis dallamos zenét játszó Asking Alexandria. A brit ötösfogat énekese, Danny Worsnop nyilatkozott Gyuricza Ferencnek.

Az őszre ígért nyolcadik Asking Alexandria-nagylemez, a Where Do We Go From Here három dalát is bemutattátok már. Ezek jól jellemzik az új albumon uralkodó zenei irányt?
„Erre nem tudok egyértelműen igen választ adni, de azt sem mondhatom, hogy nem. Azt gondolom, a Where Do We Go From Here egy rendkívül sokszínű album lett, ezért az egyes dalok nem fedik le azt a változatos zenei palettát, ami magát az albumot jellemzi. Az Asking Alexandria rajongótábora nem alkot egységes halmazt, ez nem egy homogén kör, a rajongói vélemények nagyon különböznek egymástól. Az évek során megtapasztalhattuk, hogy ki ezért szereti a zenekart, ki pedig azért. Vannak olyan Asking Alexandria-rajongók, akik a súlyosabb témákat kedvelik, vagy a screamo éneket, másokat viszont az kevésbé érdekel, de az arénarock dalaink mégis bejönnek nekik. Szerintünk ez nagyon is jó dolog, de éppen emiatt egy-egy dallal nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. A Where Do We Go From Here albummal ezért egy olyan dalfüzért szerettünk volna elkészíteni, amivel mindenkinek adunk valamit, aki eddig kedvelte az Asking Alexandriát. Azzal próbálkoztunk tehát, hogy minden rajongónk találjon az albumon olyan dalt, amit biztosan bejön neki. A Where Do We Go From Here emiatt kifejezetten eklektikus album lett.”

Az elsőként kiadott dal, a Dark Void kiknek akart kedvezni?
„Ezt sem lehet egyértelműen megmondani. Szerintem mindig a zenefogyasztón múlik, hogy mit talál dallamosnak, és mi az, ami az szemében már súlyos téma. Aki korábban arénarockot vagy popzenét hallgatott és csak most talált rá az Asking Alexandriára, az bizonyára a Dark Void témáit is súlyosnak gondolja majd. Aki a metalcore vagy a hardcore hatásaink miatt kedvel bennünket, az valószínűleg másként vélekedik ugyanerről a dalról.”

A második videóklipes dal, a Psycho kapcsán is ugyanezt gondolod?
„Igen, bár abban még kevesebb a screamo ének, és ezért az talán jobban bejön majd az arénarock rajongóinak. Szerintem ez egy mókás rockdal, aminek nagyon jó a tempója, s abban is bízom, hogy nagyon jól fogadják majd a rajongóink a koncerteken. Az, hogy ki milyen zenét szeret, egyéni ízlés kérdése, s mivel az emberek szerencsére sokfélék, ezért az ízlésük is különböző. Számomra például az a fontos, hogy a zene dallamos legyen, és ez a Dark Void esetében éppúgy érvényesül, mint a Psychónál. Én nem tudok jó melódia nélkül elképzelni zenét. Ez talán azért is van, mert a nyolcvanas-kilencvenes évek dallamos rockzenéjén nőttem fel, ennek a zenei generációnak a dalait hallgattam. Számomra ők nyitották meg a kaput a zene világába, és ez olyan hatás, amit az ember nem tud elfelejteni.”

(A teljes interjú a 351. lapszámunkban olvasható.)

-x-

A 100 oldalas lapszám 1990 Ft-os áron kapható országosan a hipermarketekben, a benzinkutakon és az újságárusoknál, valamint digitális formában a Dimag és a Laptapír rendszerében.

HAMMERWORLD No.351 / 2023. július-augusztus
Címlapon: SLASH
Interjúk: Angertea ★ Asking Alexandria ★ Atomic ★ Before The Dawn ★ Blind Myself ★ Deep Purple ★ Kovács Antal / Fezen ★ Fifth Angel ★ Gorod ★ Görögh Attila ★ Guns N’ Roses ★ Mournful Congregation ★ Nattehimmel ★ Rammstein ★ Ray Alder ★ Royal Hunt ★ Rubcsics Richárd ★ Saturnus ★ Scar Symmetry ★ Slowmesh ★ Storm The Studio ★ Tenhi ★ Thy Catafalque ★ Vexed ★ While She Sleeps
Rovatok: Élő Fém ★ Gyűjtő vagyok ★ Hangpróba/Sokkoló Korongok/Sokkoló Extra ★ Hatásokk ★ Saját szavaikkal (Kukovecz Gábor és Mirror)
Ajándék: MIRROR – Lépés, lélegzet CD

Kapcsolódó bejegyzések/interjúrészletek: https://hammerworld.hu/tag/hw351/
Ne felejtsd el a honlap Hangpróba rovatában pontozni a lapszám kiemelt albumait!

SÚGD MEG NEKÜNK! – A magazinnal, a honlappal és a rádióműsorral kapcsolatos véleményedet írd meg az mhh [kukac] hammerworld [pont] hu e-mail címre!

KERESÉS
Hammerworld No. 352
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
minden kedden 22 órától!
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. ANY GIVEN SIN
  War Within
 2. ASKING ALEXANDRIA
  Where Do We Go From Here
 3. VANDENBERG
  Sin
 4. BLACK STONE CHERRY
  Screamin' At The Sky
 5. KK'S PRIEST
  The Sinner Rides Again
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. KATAKLYSM
  Goliath
 2. CATTLE DECAPITATION
  Terrasite
 3. SPIRIT ADRIFT
  Ghost At The Gallows
 4. VOMITORY
  All Heads Are Gonna Roll
 5. IMMORTAL
  War Against All
Posta Janos 22 - 300p
Posta Janos 22 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. TO KILL ACHILLES
  Recovery (dal)
 2. IMPOSTER SOCIETY
  Dorian Gray (dal)
 3. THERE WILL BE FIREWORKS
  Classic Movies (dal)
 4. DIE TOTEN HOSEN
  Reisefieber (dal)
 5. MANESKIN
  Honey (dal)
HAJÓGYÁR x hw