Skip to content

AORNOS: Pre Divine

A 2014-ben Algras révén alakult Aornos kivételes csapat a honi black metal egén, hozzátéve, hogy bármelyik neves külhoni kiadó palettáján díszeleghetnének a formáció lemezei. E cikk apropója, hogy tavaly novemberben megjelent az Aornos negyedik albuma, a Pre Divine. Beszédes a cím, arra a mitikus ködbe vesző világra utal, amikor az úgynevezett szervezett vallásokat megelőzően, de tán még az antik időszaknál is korábban (ez speciel nem szerepel a biográfiában, de vélelmezem, hogy így lehet) még nem fogalmazódott meg a jó és a rossz princípiuma, mint a későbbi „intézményesült” vallás és bölcselet időszakaiban. Nagyszabású koncepció.

Olyan értelemben mindenképpen sikerült megvalósítani ezt a szövegi ideát, hogy az Aornos zenéjében olyan kavargó őskáosz-szerű forgatag tapasztalható, ami bizonyos értelemben analóg lehet a fenti elképzeléssel. Mintha ez a szubsztancia (az ős-alap, amiből valamennyi létező kibomlik) mindvégig ott lenne egyfajta láthatatlan, épp csak érzékelhető bázisként az Aornos zenéjének talapzataként, s amit dalonként füllel is felfogható dallamokként, riffekként, konkretizálható témákként érzékelünk, azok a teremtés aktív aktusát követően emelődnek át a megvalósult létezésbe, ezzel együtt válnak „megfoghatóvá”, hallhatóvá.

Ez a „megfoghatóság” néha egészen kompakt szerzeményeket, vagy dalrészleteket eredményez, miként a vihart lecsendesítve megtestesítő Falling Into The Black Heavens be is mutatja. Algras a dal begyorsulás előtti szegmensében is tekergeti a témákat, de itt jól kivehetők a vonalak, amelyeket a magasabb sebességre való átváltás után is lehet érzékelni. Azonban a gitárok mellett a dob és a basszus játéka is igen komoly szintet üt meg. Név szerint is meg kell említeni Mester Róbertet és Kovács Attilát.

A zene összességében most is kellően cirkalmas, barokkos, tele idővel megmutatkozó részletekkel, de az erőteljes játékstílusnak köszönhetően az album soha nem válik önmagába forduló meddő művészkedéssé. Algras, mint a korábbi lemezeken, ezúttal is figyelmet fordított arra, hogy a monumentális black metal-építményeket kellő hangulati felhőkkel vegye körbe, amire a Meredély című instrumentális dalt hozhatnám fel példaként.

Lehet, hogy velem van probléma, de a keveréssel gondjaim vannak, legalábbis sokszor nehezemre esik meghallani, felismerni Drótos Gábor (Gutted) játékát, aki pedig csellót, brácsát, hegedűt szólaltat meg az Aornos lemezén. Erre nagyobb figyelmet kellett volna fordítani a stúdióban, de tény, hogy ez a zene nagyon összetette, ezer hang füzéréből áll össze, nem lehet könnyű megtalálni a helyes arányokat. A Pre Divine utolsó szerzeménye, az At That Time felteszi a pontot az „i”-re: drámai hangulatú, roppant komplex tételről van szó, amiben szinte minden benne foglaltatik, amiről az Aornos szól, ám olyan elemeket is hallhatunk, amelyekre előzőleg nem volt precedens a zenekar működése során.

Az Emperorra emlékeztető szélvész-tekervények mellett sok a váltás, dallamok születnek és halnak el, s ugyan fülelnem kell, mintha hallanám a csellót felcsendülni a háttérben mintegy a vihar felkorbácsolásának zenei kiteljesedéseként. Nehéz, energiabefektetést igénylő album a Pre Divine, de épp ettől különleges és igényes.

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw