Skip to content

ALUN LOPPU – Főszerepben a halál

A Lahtiból származó Alun Loppu egy új kislemezt adott ki Hyvä päivä kuolla címmel, amelynek témája – akárcsak a készülőben lévő albumé – a halál.

„A saját gyermekünk haláláról szól, és arról, hogy ez milyen hatással lehet rád, milyen maradandó, kétségbeejtő nyomot hagyhat benned, és hogy végül mihez vezethet – tette hozzá a zenekar gitárosa, Esko Tikkala. – Nem a határtalan boldogságról szól, hanem a vigasztalhatatlanságról. De a maga csavaros módján a szépségről, a metalról is szól.”

Magáról a zenekarról a következőket tudhattuk meg:

„Az Alun Loppu a vég kezdetén indult be, amikor 2021 decemberében a zenész Juha Kautto egy hirtelen betegség következtében elhunyt. Egy tucatnyi dalt kellett befejezni egy jó barát utolsó felvonásaként. A háttér azonban sokkal messzebbre nyúlik. Juha és én több mint tíz éven át készítettünk és időnként adtunk ki zenét a saját örömünkre, azzal az igénnyel, hogy ismertessük az életben fellépő kudarc különböző formáit. A projektnek nem volt különösebb célja. Leginkább arról szólt, hogy időről időre kifáradjunk valamiben.”

Aztán mégis komolyabbra fordultak a dolgok:

„Valójában már bizonyos mértékig leálltunk, mivel egyéb zenei projektek más irányba vittek bennünket, egészen 2019 késő őszéig, amikor is bemutattam Juhának néhány új dalötletet a Hidariban (egy Hiidenkivi nevű italbolt Lahtiban), amelyek semmilyen módon nem illettek az akkori zenekaromhoz. Juha úgy gondolta, hogy egy kicsit túl brutálisak voltak, és hogy a hasonlóság már túl csekély a korábbi munkáinkhoz képest. De úgy döntöttünk, hogy eltekintünk ettől, és ugyanazzal a módszerrel folytattuk, mint korábban: én komponáltam a vázat, amire felépítettem a szöveges alapot. Ezt aztán közösen megszerkesztettük és hangszereltük. 2021 őszére 10 dalunk volt készen, és már az előzetes stúdióidőt terveztük 2022 tavaszára. Az öröm és a remixelés azonban véget ért, amikor Juha váratlanul elhunyt.”

A tragédiát követően nyilvánvalóan kellett Esko számára egy kis idő, amíg magához tért a sokkból:

„Csak 2022 márciusában tértem vissza újra a dalokhoz. Eleinte arra gondoltam, hogy lemondok róluk, de néhány hónapos érlelődés után úgy döntöttem, hogy a projektet végig fogom vinni. Juha is ezt tette volna. A dalokat egyetlen téma, a halál köré alakítottam. A projektből igazi zenekar lett, az Alun Loppu, és megszületett a dalgyűjtemény, a Lauluja kuolemasta. A lemez (amely 2023 végén készült el) teljes egészében Juha Kautónak készült és lett dedikálva, és 2024 folyamán fog megjelenni fizikai formátumban valamint a streaming szolgáltatásokon keresztül is. Az első kedvcsináló a Hyvä päivä kuolla című kislemez és annak szöveges videója lesz.”

KERESÉS
Hammer 354
megjelenés: március 5.
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPÍR OLDALÁN!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. HANABIE.
  Reborn Superstar!
 2. NEMOPHILA
  Evolve
 3. BAND-MAID
  Unseen World
 4. TRIDENT
  Advance Generation
 5. FATE GEAR
  The Sky Prison
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 2. SULDUSK
  Anthesis
 3. ALFAHANNE
  Vår tid är nu
 4. BORKNAGAR
  Fall
 5. ECCLESIA
  Ecclesia Militans
HAJÓGYÁR x hw