Skip to content

A statikus ablakfólia helyes felrakása

Vannak olyan ablakaink, ajtóink, ahol nem szeretnénk, ha belátnának hozzánk, illetve az is előfordul, hogy egy adott ablakunk olyan kilátást nyújt számunkra, amit nem igazán akarunk folyamatosan nézni, például egy tűzfalat. Ezekben az esetekben pillanatok alatt orvosolhatjuk a problémát, egy belátás elleni fóliával.

Az is lehet, hogy egyszerűen csak a díszítés, a szoba vagy az iroda, fürdőszoba feldobása érdekében szeretnénk fóliázni. Ahhoz, hogy szépen sikerüljön a megrendelt termék felrakása, adunk néhány tanácsot, illetve a leggyakrabban elkövetett hibát is bemutatjuk.

Öntapadós vagy statikus?

Amikor eldöntötted, hogy egy ablakodra vagy ajtódra belátás elleni fóliát teszel, akkor kétféle termékkel fogsz találkozni. Fóliás Jucinál ragasztó nélküli ablakfóliát és öntapadós ablakfóliát találsz, így el kell döntened, hogy melyiket válaszd: az öntapadóst vagy a ragasztó nélküli statikus változatot.

Az öntapadós változat

Nagy előnye a tapadás. Ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen felületen megtapad, nem fog leválni. A felrakás során még nyugodtan korrigálhatsz, akár vissza is szedheted. A felrakás után opálosodást fogsz tapasztalni, ez azért van, mert a ragasztó reakcióba lép a vízzel, de ez az opálosodás el fog tűnni.

Ha meguntad a fóliát, vagy egy másik mintát szeretnél, akkor egyszerűen húzd le. Maradhatnak ragasztónyomok, ezt acetonmentes körömlakklemosóval el tudod távolítani és jöhet is az újabb választásod.

A statikus változat

Nagy előnye, hogy nincs rajta ragasztó, így könnyen fel tudod tenni. Ha nem sikerült egyenesre akkor szépen visszaszeded annyiszor ahányszor csak akarod. Hátránya azonban, hogy csak sima felületen tapad meg, valamint a gyártók csak 1,5 méteres hosszúságban gyártják.

A statikus fóliát prémium és standard minőségben árusítják. A prémium ablakfólia sokkal vastagabb és sokféle érdekes mintázattal kapható. További előnye, hogy nyom nélkül eltávolítható az ablakról.

A belátás elleni ablakfóliák helyes felrakása

Az ablakot, ajtót először alaposan takarítsd meg, hogy az üvegen ne maradjon szennyeződés, majd töröld tisztára, szárazra. Ezután nagyon fontos, hogy akár öntapadós, akár pedig statikus terméket használsz, húzd le a védőréteget. Sokan itt követik el azt a hibát, hogy a statikus fóliáról nem távolítják el a védőréteget, azt gondolva, hogy nincs rajta. De van!

Spricceld be az ablakot vízzel, majd szépen lassan, felülről haladva és fokozatosan dolgozva a simítóval tedd fel a fóliát. Úgy méretezd, hogy az ablak mind a négy oldalán hagyj körülbelül fél centiméteres rést, itt fog tudni a víz távozni a fólia alól. A simítóval tudod eltávolítani a buborékokat és kiszorítani a vizet alóla.

Ha a statikus fólia védőrétegét nem húztad le, akkor hiába a tökéletes felrakás, néhány óra múlva le fog esni az ablakról! Tedd fel a fóliát szabályosan, és élvezd a megújult ablakodat, amin ezután már nem fognak belátni, és gyönyörűen díszíti lakásod helyiségeit. Ha pedig változást akarsz, válassz egy másik mintát és cseréld ki bármikor!

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw