Skip to content

A kutyák segíthetnek a betegségek előrejelzésében

A kutyák már tízezer éve társai az embereknek. Ez a kapcsolat mindkét fél számára előnyös, ezért nem csoda, hogy emberek milliói tartanak kutyát és osztják meg otthonukat négylábú társaikkal.

Azonban ez az állat nem csupán otthoni kedvenc, hanem számtalan területen segíti az emberek munkáját, életét. Erre azért is képesek, mert vannak olyan tulajdonságaik, melyek fejlettebbek az embereknél, ezt használva pedig olyan dolgokat is meg tudnak tenni, amelyeket mi, emberek nem.

Milyen területeken tudjuk igénybe venni a munkakutyákat?

Már őseink is használták a kutyákat a vadászatok során, később állatok terelésére, illetve éberségük miatt éjszakai őrzésre is kiválóan alkalmasak. Ezenkívül azonban a Kutyabarát Magazin érdekes hírei között azt is olvashatjuk, hogy akár betegségek esetén is bevethetők, hiszen rendkívüli képességük miatt olyan dolgokat is kiszagolnak, melyek előrejeleznek bizonyos problémákat.

A kutyák szaglása

Ezek az előrejelzések az eb szaglásán alapulnak. A munkakutyák romok alá temetett emberek keresésén, kábítószer kutatásán is dolgoznak, ehhez pedig rendkívül fejlett szaglószervüket használják. Míg az ember csupán 5-6 millió szaglósejttel rendelkezik, addig a kutyáknak ebből 300 millió van. Így aztán teljesen másképp érzik a szagokat, mint mi, illetve rendkívül alacsony koncentrációt is megéreznek. Ez a fejlett szaglás arra is alkalmas, hogy kiszagoljanak olyan kémiai folyamatokat, melyek bizonyos betegségek esetén az emberben zajlanak.

A rák azonosítása

Egy erre kiképzett kutya a lehelet vagy a vizelet szagából jelzi a mellrákot, a petefészekrákot vagy a tüdőrákot.

Vércukorszint leesése vagy megemelkedése

A cukorbetegek esetében előfordul a vércukorszint olyan szintű ingadozása, hogy a beteg akár az eszméletét is elveszítheti. A kutya a lehelet vagy az izzadság szagából jelzi a gazda számára, hogy a vércukorszint kritikus állapotba került, ezáltal pedig a gazdi ellenőrizheti az értéket és korrigálhatja az eltérést.

Migrén jelzése

A migrénesek sokszor saját maguk is érzik a betegség közeledtét, azonban a testszagból a kiképzett kutyák még bármilyen tünet jelentkezése esetén érzékelik a problémát, így a beteg időben be tudja venni a gyógyszereit.

Epilepsziás roham előrejelzése

Az epilepsziás nagyroham eszméletvesztéssel jár, ezalatt a beteg könnyen megsérülhet. A kutya azonban a testszagból és a viselkedésváltozásból már a roham megjelenése előtt érzékeli a közelgő rohamot, így a beteg biztonságba tudja helyezni magát, így megóvhatja a saját testi épségét.

COVID-19 vírus jelenléte

Már a COVID-19 vírus kiszagolására is képeztek ki kutyákat, akik a PCR teszt pozitivitása előtt jelzik a vírus jelenlétét.

Parkinson-kór kimutatása

A Parkinson-kór diagnosztizálásának folyamatában nagy segítséget jelentenek az erre kiképzett ebek.

A kutyák különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért számtalan területen bevethetők. Egy speciálisan kiképzett állat akár a betegségek diagnosztizálásában is segíthet az orvosoknak.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw