Skip to content

A kerítés tervezésének és építésének 3 legfontosabb lépése

Egy új kerítés építése vagy a meglévő cseréje nem sokkal kisebb horderejű feladat, mint például egy belső felújítás. Ennek megfelelően érdemes rászánni az időt az előzetes tervezésre, nehogy később megbánjuk majd, hogy elkapkodtuk a dolgot. 

Az igények és a telek adottságainak felmérése

Mielőtt letennénk a voksunkat egy konkrét típusú kerítés mellett, vegyünk számításba minden fontos körülményt. 

Először is azt, hogy anyagilag mennyit tudunk rászánni a projektre. Meglehetősen kellemetlen ugyanis, ha már az alapanyagok beszerzése kimeríti a költségkeretet, és a kerítés felépítését csak házilag, “okosban” tudjuk megoldani, aminek a minőség és a tartósság látja majd a kárát. Ne feledjük a régi bölcsességet: addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér!

Ezenkívül lényegesek a telek adottságai (egyenes vagy meredek emelkedő, lejtő van benne), az elhelyezkedése az utcaszinthez képest (ez a kerítés magasságának meghatározása során lehet döntő), és természetesen a helyi építési szabályok felett sem szabad elsiklani.

Ugyanígy az sem mindegy, hogy teljesen a nulláról kezdjük az építkezést, vagy esetleg a lábazat és az oszlopok már adottak, és csak a kerítéselemeket cseréljük le. Amelyik háztartásban pedig kutya vagy kisgyermek is él, ott szintén alaposan át kell gondolni a biztonságos kerítés kérdését.

A kerítés típusának kiválasztása

Az előbbi szempontok mentén remélhetőleg már van legalább egy halovány elképzelésünk arról, hogy milyen típusú kerítést szeretnénk. Ha például a klasszikus faléces megoldásban gondolkodunk, akkor ennek a fajtának járjunk utána részletesebben.

A böngészés során viszont biztosan belefutunk majd a gondozásmentes fém kerítéselemekbe, amilyeneket a magyar Nívó vállalat is gyárt, és forgalmaz. Az alumínium és acél elemek élethű fahatású festéssel rendelkeznek, ezáltal nagyon hasonlítanak a falécekre, viszont sokkal időtállóbbak, hisz nem korhadnak, fakulnak vagy deformálódnak.

Az igazi fából készült kerítés ellenben rendszeres karbantartással jár, ami 2-3 évente biztosan elvesz majd jó pár órát a szabadidőnkből. Hogyha szeretünk csiszolással, festegetéssel bíbelődni, akkor természetesen nincs ezzel semmi gond, de ha időtállóbb megoldásra vágyunk, akkor sokkal jobban járunk a fém kerítéselemekkel, amik semmiféle utógondozást nem igényelnek. 

A kerítés felépítése

Az utolsó lépés maga a kivitelezés, vagyis a kerítés felhúzása a telek köré. A választott típustól függően ezt lehet, hogy szakemberekre kell bízni, de akár saját kezűleg is megoldhatjuk. Ha a lábazat és az oszlopok adottak, akkor a Nívó elemeket például magunk is könnyen felszerelhetjük, hisz a lécek nem nehezek és igazán egyszerű őket felrögzíteni a hozzájuk készült keretrendszerre.

Az elemeket ráadásul mind függőlegen, mind vízszintesen, illetve hézagosan vagy zártan is elhelyezhetjük – amelyik megoldás nekünk szimpatikusabb. Egy biztos: új kerítésük nemcsak remekül mutat majd, hanem tartós is lesz.

KERESÉS
Hammerworld no. 355
keresd az újságosoknál!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. DVNE
  Voidkind
 2. JUDAS PRIEST
  Invincible Shield
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. DAATH
  The Deceivers
 5. MUDFIELD
  Fehér Zászló
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. BORKNAGAR
  Fall
 2. VLTIMAS
  Epic
 3. MADDER MORTEM
  Old Eyes, New Heart
 4. SOVEREIGN
  Altered Realities
 5. JOB FOR A COWBOY
  Moon Healer
331NorbiHP2021
331NorbiHP2021
Uzseka Norbert
munkatárs
 1. MIND’S MIRRORS
  Forever Is Not Nearly Long Enough
 2. AUTOPILOT
  It Might Be Gone Forever
 3. BRUCE DICKINSON
  The Mandrake Project
 4. MAGMA RISE
  Neither Land Nor Sea
 5. DVNE
  Voidkind
HAJÓGYÁR x hw