Skip to content

11 év után visszatér az Of The Wand And The Moon

Az előrejelzések szerint ritkán tapasztalt időjárás várható június 23-án az Instant-Fogas Komplexumban. Minden égtáj felől zord és hideg szelek fújnak, egyedül keleten szakadozik a felhőzet és süt ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Az északi melankóliát az Of The Wand And The Moon (DK) hozza, skandináv szomszédja. a Trepaneringsritualen (SWE) a rituális-himnikus fogcsikorgatást képviseli, a legkisebb kontinensről pedig – sztereotípiákkal ellentétben – csonttörő ipari zakatolással érkezik a Kollaps (AUS). A legyőzhetetlen Napot az idén 30 éves Scivias (HUN) csalogatja csak elő.

A Kim Larsen vezette Of The Wand And The Moon utoljára 2011-ben, a legendás első Focus Abyssi keretén zenélt Budapesten. A koncert előtt nem sokkal jelent meg a „Lone Descent” lemez, amely erősen eltért a korábbi neo-folk elemekben gazdag zenei vonaltól. Az aktuális album, a 10 év után, 2021-ben megjelent „Your Love Can’t Hold This Wreath Of Sorrow”, ez utóbbi korong világának folytatása. Melankólikus, filmzeneszerű elemek uralják a dalokat, ugyanakkor messze nem háttérzenéről van szó. Kim Larsen magánmitológiája ez, amelyre Hollywood aranykorának hangzása, valamint a 60-as és 70-es évek költői, művészei és lázadói hatottak, mint pl. Serge Gainsbourg vagy éppen Leonard Cohen. A műfaji kategóriákat nehezen tűrő zenét egy interjúban „lone folk”-nak nevezte a dalszerző és igen, a magány az egyik alapmotívuma ennek a zenei világnak. Rendkívül komplex, sok hangszert és hangszínt felvonultató súlyosan lírai dalok várják a finomhangolásra érzékeny közönséget, amelyet teljes zenekari előadásban hallgathatnak meg az este folyamán.

A Trepaneringsritualen is egy belső utat jár be, hasonlóan mélybe ránt, de nem finom költői képekkel és utalásokkal, hanem ősi szimbólumokkal. Így invitálja a hallgatókat ritmikusatavisztikus, zaklatott mélyálom-szerű utazásra. Komor és szigorú poszt-apokaliptikus világ ez, kiszolgált igények és könnyű elvárások helyett, lassan kibomló műélvezetre kényszerít. Élő fellépései során rituális elemek felhasználásával teremti meg sajátos, sötét légkörét, amit a magyar közönség 2018-ban már átélhetetett egyszer az A38 fedélzetén.

Zajkeltő hangszerekben a Kollaps sem szűkölködik, kegyetlen, csontig hatoló, minden ízében rideg horizontot rajzol fel. Az összes talált tárgy, legyen az digitális hangfoszlány, vagy nagyon is analóg fémhulladék hozzájárul a nem éppen vidám összképhez. A hazánkban már többször megfordult trió egy szónikus tömegbaleset képét vetíti elénk, amelyre a befogadónak kénytelen minden idegszálával figyelnie. Legújabb lemezük ‘Until The Day I Die’ címmel, júniusban jelenik meg a Cold Springs Recordsnál. Gyenge idegzetűek receptre is felírathatják.

A magyar Scivias a neo-folk színtér egyik nemzetközileg is magasan jegyzett csoportja. Rájuk jellemző módon erre az estére is megújulnak, mind tagságban, mind pedig zeneileg; korábban sem volt és ezután sem lesz két egyforma koncertjük. Zeneiségük az est többi fellépőjétől eltérően keleti hatásokból építkezik, de itt nem a konyhakész miszticizmusra és a lakossági fogyaszthatóságig hígitott “keleti bölcsességekre” kell gondolni, hanem egy szilárd fundamentumra, amelynek mély ismerete magabiztossá teszi az alkotókat. A Scivias legutóbb 2015-ben lépett színpadra.

KERESÉS
Hammerworld No. 353
kapható országszerte!
DIGITÁLIS KIADÁSOK
a laptapír kínálatában!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. TEMIC
  Terror Management Theory
 2. TESSERACT
  War Of Being
 3. OF MICE & MEN
  Tether
 4. GRAND MEXICAN WARLOCK
  Eulogy
 5. ANGELUS APATRIDA
  Aftermath
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. DYING FETUS
  Make Them Beg For Death
 2. CANNIBAL CORPSE
  Chaos Horrific
 3. SVALBARD
  The Weight Of The Mask
 4. CRYPTOPSY
  As Gomorrah Burns
 5. BLACKBRIAR
  A Dark Euphory
Milan Peter - 300p
Milan Peter - 300p
Milán Péter
munkatárs
 1. WOLVENNEST
  The Dark Path To The Light
 2. SICUT GLACIES
  Kalde Minner Fra Fortiden
 3. MYRKUR
  Spine
 4. RIVERS ABLAZE
  Omnipresence
 5. DREAM UNENDING/WORM
  Starpath
HAJÓGYÁR x hw