Miben rejlik a nicaraguai kávé varázsa?

Nicaragua talán egy sokunk számára ismeretlen ország, azonban mégis rengeteg kinccsel rendelkezik. Egyik ilyen a kávéjuk, melyben masszívan a világ élvonalába tartoznak. Mai írásunkban e különleges vidék titokzatos feketéjét ismertetjük meg veled. Tarts velünk!

Kiváló természeti adottságok

A nicaraguai kávétermesztés elsősorban azért tudott világhírű lenni, mert tökéletes környezeti adottsággal rendelkeznek ezen növényhez. Az itteni klíma mindent meg tud adni, amiről egy kávécserje csak álmodhat növekedés közben. 

Nem véletlen, hogy kimagasló minőségű termések származnak erről a vidékről. A vulkanikus eredetű talaj, valamint a trópusi hőmérséklet kombinációja elengedhetetlen a tökéletes kávétermesztéshez. Ezek a viszonyok Nicaraguában mind adottak a gazdálkodóknak.

Történelmi szempontból viszont érdekes, hogy mindennek ellenére is csak a XIX. századtól beszélhetünk nicaraguai kávéról. Eleinte a kormány is igyekezett támogatni a termelést, így az ezzel foglalkozó embereknek jutalmat adott. Ez a rendelkezés olyan nagy siker aratott, hogy az 1990-es évek elején már több kávé termett az ország területén, mint más haszonnövény. Ennek hatására tudott eljutni a nicaraguai kávé a világ élvonalába, és ezért válhatott széles körben ismertté.

Természeti katasztrófák, válságok

Az ide vezető út azonban nem volt mindig zökkenőmentes. A területet számos természeti katasztrófa sújtotta, illetve a történelem során nem kímélte a gazdasági illetve a politikai válság sem. Mindennek ellenére mára gyümölcsöző kávébirodalom tudott kiépülni az országban. 

Nicaraguában kizárólag arabica fajtájú kávébab termesztésére kerül sor, hiszen a tengerszint feletti 600-1500 méteres magasságban ez a növény érzi a leginkább otthonosan magát.

Ezen körülményeknek köszönhetően elsőosztályú, gyümölcsös aromájú kávét lehet termelni. Ezt az ízvilágot pedig a világ számos táján kedvelik, így exportcikként sem elhanyagolható gazdasági lehetőségeket nyújt. 

Természetesen ez az árucikk rendkívül nagymértékben hozzájárult az országban bekövetkező gazdasági fellendüléshez, amit sok esetben politikai rendszerek, illetve földrengések is ellehetetlenítették. A CafeNash arabica kínálatában te is kipróbálhatod e különleges vidék által kínált ízeket.

További történelmi betekintés

Sajnos nem sok híja volt, hogy a kávétermesztés teljesen bedőljön a környezeti viszonyok közepette. 1998-ban például hurrikán vágtatott végig az országon, mely rengeteg kárt okozott. Az úthálózat jelentősen megrongálódott, így több tízezer farmer munkája lehetetlenült el.

Ezt az időszakot kávéválság, illetve jelentős aszályok követték, melyek szintén nem jelentettek sok jót a kávéültetvények világára. Emiatt a kávéárak leestek, így a farmerek megélhetése veszélybe került, sok esetben az ültetvények fenntartásával kapcsolatos kiadásokat sem tudták tovább finanszírozni. 

Szerencsére mára megmenekült az ágazat, és jobbnál jobb kávékkal látják el a világot. Próbáld ki te is Nicaragua ízét!

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Ahogy tavasszal már beszámoltunk róla, Iconic néven egy új hard rock banda született, többek között Joel Hoekstra gitárossal és Tommy Aldridge dobossal a Whitesnake-ből.
Már három lemezelőzetes dalt is bemutatott az Arch Enemy az utóbbi hónapokban, a Deceivers című új albumuk pedig július 29-én jelenik meg. Most pedig már itt a negyedik új dal is, a Sunset Over The Empire - hivatalos videóklippel együtt.