A home office csapatépítő: online szabadulószoba

A nyomozós történetek szinte borítékolhatóan hozzák a kasszasikert. Akár detektívregényről vagy tv sorozatról legyen szó, a néző / olvasó próbálja észrevenni az elejtett utalásokat, nyomokat, és maga is megpróbálja leleplezni a gyilkost.

A szabadulószobák esetében megelevenedik egy bűnügyi helyszín, ahol valóban interaktív módon be kell kapcsolódni a történetbe, és minden jelentéktelennek tűnő részletet meg kell vizsgálni. A szituáció már ad egy fajta izgalmat, ráadásul még az idővel is versenyt kell futni, hiszen még azelőtt el kell kapni az elkövetőt, mielőtt újabb áldozatot találna magának. Mit gondolsz, a kollégáiddal megtalálnátok a tettest egy óra alatt?

Online 

A járványügyi korlátozások a szabadulószobák életében is jelentős változásokat hoztak. Mivel a személyes játékra hónapokig nem volt lehetőség, ezért ki kellett találniuk egy hibrid megoldást, hogy ki tudják szolgálni az igényeket. Mivel a dolgozókat értelemszerűen nem érintette a kitiltás, így a játékmester a szobából bejelentkezve várja a csapatot. Kamerán keresztül láttatja a pályát a résztvevőkkel, és ő hajtja végre az utasításokat. Az ideiglenes nyomozók egymással privátban is tudnak kommunikálni írásban, ugyanúgy mehet az ötletelés, mint egy hétfő délelőtti megbeszélésen.

Kipróbálnátok, hogy milyen távolról egy szabadulószobás játék? Az Időcsapda CSI: Budapest pályája remek lehetőség, hogy megoldjatok egy rémes bűnügyet, ráadásul mindezt otthonotok kényelméből.

No para

A szoba berendezése igyekszik megeleveníteni egy (vagy több) bűntett helyszínét, de semmilyen horrorisztikus vagy külön a játékosok félelmére apelláló elem nem kapott szerepet. Maga a történet, a szerep és a szituáció az adott szobában bőven elég, hogy a játékosok bele tudják élni magukat egy valódi nyomozó helyzetébe. Éppen ezért, ha valaki családi programnak szánja, nem árt tudnia, hogy ezeket a pályákat 12 éven aluliaknak egyáltalán nem ajánljuk.

Kisebb vagy kicsit nagyobb társaságnak

Az online tér a fizikai jelenléttel szemben alkalmas egy időben jó sok ember együttes fogadására is. Nem kell kimaxolnotok a létszámot, mert elég széles a skála a résztvevők tekintetében. Az első verzió 2-10 fős csapat összeállítását foglalja magában, ezt még egy játékmester is elkoordinálja. Tíz résztvevő fölött azonban a zökkenőmentes játékélmény fenntartása elengedhetetlenné tesz még egy játékmestert. Összesen 25 játékos tud egyszerre nyomozni, így akár munkahelyi közösségek, osztályok, baráti társaságok próbálhatják ki magukat Columbo-ként vagy Poirot-ként. 

Ki férhet hozzá?

Az online játék csak előreutalással igényelhető. Ennek igen egyszerű és prózai oka van: az kapja meg a zárt felülethez a belépési tudnivalókat, aki a kapcsolattartója a csapatnak. Ő gondoskodik arról, hogy mindenki tudja a belépéshez szükséges információkat. Ez biztosítja, hogy mások még csak véletlenül sem tévedhetnek be és zavarhatják meg a ti játékotokat.

__

KERESÉS
AKTUÁLIS SZÁM
No. 344 – 2022/5
AKTUÁLIS GYŰJTŐI KIADÁS
No. 344 – 2022/5
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FOZZY
  Boombox
 2. BLACK SWAN
  Generation Mind
 3. DARE
  Road To Eden
 4. IBARAKI
  Rashomon
 5. RONNIE ATKINS
  Make It Count
Lénárd László
Lénárd László
LÉNÁRD LÁSZLÓ
főszerkesztő
 1. SLAYER
  South Of Heaven
 2. GHOST
  Impera
 3. RONNIE ATKINS
  Make It Count
 4. DESTRUCTION
  Diabolical
 5. DECAPITATED
  Cancel Culture
Pintér Miklós
Pintér Miklós
PINTÉR MIKLÓS
szerkesztő
 1. TOOL
  Lateralus
 2. MARK LANEGAN
  Phantom Radio
 3. AIRBAG
  Identity
 4. MALEVOLENCE
  Malicious Intent
 5. IGNITE
  Ignite
SPOTIFY – HANGPRÓBA
NO. 340 – 2021/12-2011/01
SPOTIFY – ZENÉSZFÜLLEL
NO. 340 – 2021/11-2022/01

HAMMER TV

Black And Gold címmel augusztus 19-én jelenik meg a dögös, metalos rock’n’rollt nyomató svéd Thundermother ötödik albuma, a 2020-as Heat Wave lemez utódja, második előzetesként pedig a klippel kísért I Don't Know You dallal lehet barátkozni.
Övergivenheten (kb. elhagyatottság) címmel augusztus 19-én jelenik meg az új Soilwork album, a 2019-es Verkligheten lemez utódja, első előzetesként pedig a klippel kísért címadó dallal lehet ismerkedni. A svédek legutóbbi kiadványa a 2020 végén megjelent A Whisp of the Atlantic EP volt.
Még 2018 végén vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki 2019 szeptemberében. Úgy volt, hogy a Sabaton vendégeként hozzánk is eljutnak majd, de a pandémia nem csupán ezt a tervüket tette tönkre.