Skip to content

NYGMALION – Mágikus death metal

Néha előfordul, hogy felbukkan egy zenekar a semmiből és olyan zenét villant, amire oda kell figyelni. A nyíregyházi Nygmalion úgy bújt ki a tojásból, hogy a bandának határozott, erős saját karaktere van, a dalok egytől egyig stílusosak, kerek, szép kompozíciók. A sound bivalyerős, modern és a produkció vizuális megjelenése is ütős. A Hammerworld magazin aktuális ajándék CD-je az együttes első albumának újrakiadása egy friss szerzeménnyel kiegészítve. Gazdag Gergő, a csapat dobosa, szövegírója és társ/dalszerzője avatott be minket a banda történetének és a Deluminate lemez születésének titkaiba.

Szerintem a dalaitok kifezetten ’slágeresek’, már ami az arányokat, a megjegyezhetőséget illeti.
„Ez is volt a cél. Hiszem azt, hogy tudtunk és a jövőben is fogunk tudni úgy virtuóz, technikás muzsikát írni, hogy közben ne felejtsük el: dalokat írunk. Lehet kemény, húzós, akár technikás, de legyen mindenképp dallamos is, hogy megragadjon az emberek fejében.”

Sok, szinte filmzenés, líraibb instrumentális betét van a nótákban. Ez kinek köszönhető?
„Az első pillanattól komplett lemezben gondolkodtam. Próbáltam elérni, hogy elejétől a végéig legyen íve az anyagnak. Próbáltuk színesebbé tenni a korongot szellősebb részekkel. Mindig is nagy instrumentális zene rajongó voltam. Szerencsére Dávid sok stílusban otthon érzi magát, többek között filmzene szerzéshez is remek érzéke van. Meg amúgy is, szóló projektjében, a Fuge-ban instumentális zenéket szerez. A két ének nélküli tételben is témahalmozás és indokolatlan virgázás helyett próbáltunk a dalközpontúságra és a hangulatra ügyelni és úgy megírni őket, hogy szerves részét képezzék az anyagnak.”

Angol nyelven írjátok a dalszövegeket. Miért?
„Meg sem próbáltuk a magyar verziót. Bármennyire is szép nyelv a magyar, a metal angolul szól és működik igazán. Ez nem nagyképűség vagy tiszteletlenség az egyébként mindannyiunk által szeretett magyar nyelv iránt. Egyszerűen a metal nyelve az angol számunkra és kész.”

A szövegvilág tekintetében mi a csapásirány?
„Jómagam csak egészen személyes jellegű témákról tudok írni. Nekem mindig is hiteltelenek voltak azok a bandák, amelyek a tagjai a legnagyobb jólét közepette élnek, de háborúról, vérről, szenvedésről énekelnek. Olyan dolgokról írok, amelyeket személyesen éltem meg, átküzdöttem magam rajtuk, esetleg álmodtam róluk.”

(A teljes interjú a Hammerworld magazin július-augusztusi számában olvasható.)

A tartalomból: Andy Wood / Mother Love Bone ★ Billy Gould / Faith No More (exkluzív interjú!) ★ Civil War ★ Decapitated ★ Def Leppard ★ Downfall of Gaia ★ Esperfall ★ Gene Simmons / KISS (exkluzív interjú!) ★ Khold ★ Nest of Plagues ★ Nygmalion ★ Paksi Endre / Ossian ★ Rise Against ★ Saor ★ Strong Deformity ★ Symphonity ★ Szekeres András / Junkies ★ Zorall

Élő Fém: Black Veil Brides ★ Bornholm ★ Deftones ★ Iron Maiden ★ Ghost ★ Graspop Fesztivál ★ Korn ★ Red Hot Chili Peppers ★ Scorpions ★ Therapy? ★ Tool
Forró Drót | Hangpróba | Hatásokk | Kulcsdalok | Sokkoló Extra | Sokkoló Korongok | Szóljon a Rock!

Ajándék CD: Nygmalion – Deluminate (bonus track: Helldive)

Kapható a megszokott lemezboltokban, hipermarketekben, benzinkutakon és újságárusoknál!

nka
KERESÉS
Hammerworld no. 354
országosan kapható!
A DIGITÁLIS KIADÁST
KERESD A LAPTAPIR.HU-n!
FACEBOOK
NÉPSZERŰ
PETŐFI X HAMMER
az adások archívuma
SZERKESZTŐSÉGI KEDVENCEK
Cselőtei László
Cselőtei László
CSELŐTEI LÁSZLÓ
vezető szerkesztő
 1. FIREHOUSE
  Firehouse
 2. XYZ
  XYZ
 3. RATT
  Invasion Of Your Privacy
 4. DOKKEN
  Under Lock And Key
 5. HURRICANE
  Over The Edge
Zubor Olly - 300p
Zubor Olly - 300p
Zubor OLLY
online szerkesztő
 1. SUFFOCATION
  Hymns From The Apocrypha
 2. NIGHT IN GALES
  The Black Stream
 3. BJØRKØ
  Heartrot
 4. ASINHELL
  Impii Hora
 5. ROTTEN CASKET
  Zombicron
Posta Janos 24 - 300p
Posta Janos 24 - 300p
Posta János
szerkesztő
 1. THE PINEAPPLE THIEF
  Your Wilderness
 2. SEPULTURA
  Beneath The Remains
 3. HALF GRAMME OF SOMA
  Slip Through The Cracks
 4. THE VISION BLEAK
  Weird Tales
 5. ROTTING CHRIST
  Pro Xristou
HAJÓGYÁR x hw