Utolsó üvöltés

2009. február 11. (szerda) 10:48 | utoljára módosítva: 2009. november 14. (szombat) 15:48
Az F.O. System máig a magyar dark rock alapvető bandája, noha csak 1986 és 1991 között létezett, és mindössze egyetlen lemezt adott ki. Az underground mentalitás és a kultusz zenekar fogalmak tökéletes megtestesítői 2006-ban újra összeálltak, majd adtak három hátborzongatóan hangulatos koncertet, a sztori pedig hosszú időre lezárul február végén a PeCsában egy "utolsó üvöltéssel". Uzseka Norbert ennek kapcsán faggatta ki az énekes-gitáros Mátyás Attilát és a basszer Jerabek Csabát.

Mindig is ti voltatok az F.O. alapemberei, ám az eredeti dobos, Miklós Péter már nem volt ott az újjáalakuló koncerten.

M.A.: "Péter nem tudta vállalni, és már nem is ebben a zenei világban mozog. Helyette Zana Zoli játszott velünk, aki 1991-ben az utolsó turnén és a lemezen is dobolt. Nagyon szeretünk vele dolgozni, és itt ő nem Ganxsta, hanem Zana Zoli. Számunkra a dobtudása, meg a jelenléte az, ami nagyon sokat számít. Amikor elkezdtünk újra próbálni, szinte fejből eldobolta a nótákat! És van még egy negyedik tag is, Földi Tamás billentyűs-gitáros, aki segít, hogy erőteljesebb legyen a hangzás."

Mit kell tudnunk Tamásról?

M.A.: "Ő nem annyira rutinos zenész, mint mi. Csaba hiába nem zenélt aktívan jó 10 éven át, neki az F.O. a vérében van. Ha felébresztem, akkor is elnyomja a refrént! Amit amúgy a hajnali 3 órás Volt-fesztiválos koncerten be is bizonyított Koncert után odajött hozzám: 'Matyi, képzeld, a szólód alatt elaludtam!' Ha-ha!"

J.Cs.: "Mondom, majd ha visszahallgatjuk a felvételeket, meghallod, de nem lehetett hallani! Mindent én intéztem akkor, csomót rohangáltam, meg amúgy sem vagyok egy bagoly típus, és annyira elfáradtam, hogy pár pillanatra szinte bealudtam! Feleszméltem, úristen, hol vagyok?! Jaj, bmeg, zenekar, koncert, és nyomtam tovább, ha-ha!"

M.A.: "Lenn meg mindenki azt hitte, hogy ez a csávó el van szállva, vagy be van tépve, vagy ekkora művész, ha-ha! Kiesett neki pár másodperc, de az ujja pontosan lenyomta a részét! Szóval Földi Tomi ilyen szempontból nyilván kevésbé rutinos, viszont nagyon rendes srác, jó barátunk, be tudott illeszkedni a csapatba, és szereti, érzi ezt a zenét. Az is mellette szólt, hogy gitározni és szintizni is tud, és nekünk pont ilyen emberre volt szükségünk, mert a lemez felében billentyű van, a másik felében meg plusz egy gitár. És Tomi nagyon szorgalmas, én meg keményen ütöm szerencsétlennek a fejét. Tudják is, akik ismernek, hogy maximalista vagyok. A türelem nem az erényem..."

J.Cs.: "Matyinak poroszos a stílusa, nem tűr semmi mellényúlást."

M.A.: "Zana Zoli mellett megszoktam a tökéletes pontosságot, meg hogy villámként kapcsol. Úgyhogy Tomit faragjuk, csiszoljuk keményen, de ez neki nagyon jó lecke, tényleg maximálisan beleteszi a magáét. Így lettünk tehát megint négyen, ami kell ahhoz, hogy tökéletesen vissza tudjuk adni a lemezt. De azért arra is törekedtünk, hogy ne modernizáljuk túl"

A visszatérés óta adott három koncert hogyan csapódott le a saját életetekben? Akár a hétköznapi életben, akár Matyi esetében a zenében?

M.A.: "Azt mondanám, hogy a jelenlegi zenei életem hatott jobban az F.O.-ra, mint fordítva, főleg a hangzás és a tudás szempontjából. Habár lehet, hogy oda-vissza hat minden. Nekem ez azért furcsa, mert mindegyik zenekar itt van bennem, egymásba átlógnak, keverednek, annyira nem is tudom ezeket különválasztani magamban. Na jó, a Sex Actiont azért igen Szóval, ezért van az, hogy az F.O. koncert előtt a más jellegű zenei munkáimban kis szünetet tartok, mert csak így tudok igazán ráhangolódni."

J.Cs.: "Én úgy 10 évig nem is foglalkoztam zenével. A Maszkkal abbahagytam '96-ban. Hallgattam zenéket, figyeltem, hogy mi történik, de ennyi. És furcsa, hogy belül milyen sokat jelent az embernek, hogy felkerült megint a színpadra, ahol ezrek látják. Matyinak ez más, ő folyamatosan benne volt ebben, de számomra egészen más ez a pszichés állapot. Elkerülhetetlen, hogy ezek után az ember egy picit máshogy látja önmagát. Egyébként annyira inspiráló volt ez a három koncert, hogy elkezdtem én is valami új zenén gondolkodni. Az más lesz, mint Matyié, picit borultabb, de remélhetőleg sikerül majd valami jót összehozni."

Mit lehet elárulni előzetesen a februári koncertről?

M.A.: "Van egy repertoár, amin nem tudunk és nem is akarunk túllépni Viszont az elmúlt három évben adott koncertek kapcsán sikerült úgy kiérlelni a produkciót, hogy most jobbak leszünk, mint valaha."

J.Cs.: "Összegzésképpen: 2006 februárjában volt a nagy visszatérő F.O. buli, és azon a nyáron játszottunk a Volt fesztiválon a Cult előtt is. Tavaly nyáron pedig megtartottuk az idei nagy koncert előzetesét, szintén Sopronban."

M.A.: "Egy igazi éjjeli-hajnali bulit nyomtunk ott, a szervezők felkérésére. De a mostani koncert után hosszú ideig megint nem szeretnénk színpadra lépni."

Miért nem?

J.Cs.: "Egyszerűen úgy érezzük, hogy ennyi elég volt, legalábbis nekünk. Bár a közönség biztos szeretne még többet."

M.A.: "Nyilván be lehetne újra indítani a szekeret, de ez a dolog nem erről szól. A leállásnak az is az oka, hogy Csabi már nem zenél aktívan."

J.Cs.: "Az a visszatérő koncert csodálatos volt! Ha kihagytam volna, nagyon buta ember lennék. A Culttal játszani pedig ugyanilyen érzés volt!"

M.A.: "Egyébként nem akartunk már fellépni a 2006-os nagy koncert után sem, de az annyira jól sikerült, hogy amikor a Volt fesztivál megkeresett minket azzal, hogy játszhatnánk a Cult előtt, nem tudtunk nemet mondani"

J.Cs.: "Két számot végig is néztek a bulinkból. Astbury fia meg, aki dobos, egy pótszerelésen Zana Zolit nézve végigdobolta a koncertet!"

M.A.: "Az is nagyon hangulatos buli volt! Az első másodpercben leszakadt az ég, a vihar majd' letépte a sátor tetejét Ott állt mindenki, hogy mi legyen, én meg mondtam, hogy gyerünk, meglátjuk, milyen az F.O.-tábor! Már a második szám végére elkezdtek jönni az emberek, és a műsor felét már tömeg nézte. Aki ilyen időben odajött, az tényleg szereti az F.O.-t!"

És milyen volt a PeCsás koncert?

M.A.: "Annyira jó, hogy egy kicsit el is vesztettem az önkontrollomat az első számnál, és csak a végénél, amikor letámogattak a színpadról, tértem magamhoz, ha-ha! Csaba néha kicsit rám is mordult, de... Tudod, ritkán tapasztalom meg azt, hogy teltház előtt játszhatok a PeCsában, és amikor felemelem a kezem, akkor az a kétezer ember is felemeli a kezét, meg hangosabban énekelnek, mint én... Próbáltam az első két szám alatt még valahogy tartani magam, de aztán már kész voltam, és üvöltöttem velük. Közben rájöttem, hogy hülye, ma én vagyok a főhős, ha-ha! Megdőlt az F.O. misztikája, mert annak idején még a számcímeket se nagyon mondtam be két dal között, sötétben játszottunk, befordultan, szigorúan, lehajtott fejjel, most meg fülig érő szájjal vigyorogtam, hogy basszus, de kurva jó ez a buli Ezt el is mondtam párszor, ha-ha! Többen mondták, hogy ezt nem kellett volna, de annyira élveztük, mi is, a közönség is!"

J.Cs.: "Ebben nyilván közrejátszott a tizenpár év szünet is Nem is tudtuk, hogy ez így felhalmozódott az emberekben. És nemcsak azok a már harmincasok jöttek el, akik járhattak F.O. koncertekre, hanem egészen fiatalok is. Persze kicsit nosztalgikus is volt, mert a Fekete Lyuk még élő közönsége számára szinte osztálytalálkozószámba ment a buli."

Most pedig Utolsó üvöltés címmel adtok egy elköszönő koncertet...

J.Cs.: "Ez is egy időszak volt, és ennek a három évnek a lezárása ez a buli. Utána jó darabig nem lesz koncert."

M.A.: "Legalábbis itthon nem, mert ha külföldre tudnánk menni, attól nem zárkóznánk el. Össze is akarunk hozni pár F.O. nótát angolul, mert néha-néha szívesen kipróbálnánk. De ez is csupán fikció, nincs konkrétum, meg hát az F.O.-val el is értünk mindent, amit valaha kimondva-kimondatlanul szerettünk volna."

Tehát külföldre szívesen mennétek koncertezni. De volt is Nektek anno pár külföldi bulitok...

M.A.: "Igen, még az ősidőkben, a rendszerváltás környékén, '89 körül felléptünk az akkori Nyugat-Berlinben, illetve Nyugat Németországban. Kábé 5 koncertet adtunk. Akkor csak magyarul énekeltünk, és ez nagy kuriózum volt, meg az is, hogy a Vasfüggöny mögül jövünk. Sőt, a Fekete Lyuknak is volt még ott kint is egyfajta nimbusza az undergroundban, és tetszett is nekik a zenekar. Meglepően sikeresek voltak a koncertek. Manapság ez persze nem lenne elég, meg az akkori szakmai tudásunk is hagyott némi kívánnivalót maga után. Persze akkor más volt minden, a hangulat, a feeling számított. Az F.O. System-mel annak idején elértük azt, amit underground szinten kitűztünk magunk elé, és nagyon sokan meglepődtek, amikor abbahagytuk. Amikor éreztük, hogy elkapja a csapatot a gépszíj, a rock&roll biznisz, mert tudod, '90 táján beindult a rockzenei élet, jöttek a meghívások, lehetett lemezeket csinálni, meg minden, akkor Csabával úgy döntöttünk, hogy befejezzük."

J.Cs.: "Ez a zenekar ugyanis nem erről szólt, és jó is ez így. Lehet, hogy lehetett volna belőlünk egy Kispál méretű csapat, és csinálhattuk volna még sokáig, de egyszerűen úgy éreztük, hogy ez nem olyan zene, azaz nem is szabad olyanná válnia. Sosem játszottunk populáris tömegzenét."

M.A.: "Viszont az idő bebizonyította, hogy maguk a dalok jók voltak, ma is megállják a helyüket, és bár nem lettünk egy megamonster csapat, de ha ennyi év után is megtöltjük a PeCsát, az azért valamit jelent. Szóval szerintünk helyes volt az akkori, huszonéves fejjel hozott döntésünk, hogy elég ebből, ennyi volt. Ez sokaknak fájt, de azóta is nagyon sokan megismerték a zenénket, akik sosem láthattak minket élőben, és folyamatosan jöttek a kérések, hogy adjunk még koncertet."

Van olyan létező zenekar, amelyik elé elmennétek játszani, ha hívnának?

M.A.: "Mondjuk a Depeche Mode elé júniusban mindenképpen! Meg is kérdeztem titokban, hogy volna-e rá esély, de azt mondták, hogy nincs."

J.Cs: "Én meg a Tool előtt játszanék a legszívesebben. Ők szerintem ma akkora zenekar, mint annak idején a Led Zeppelin volt. Az első néhány lemezük annyira korszakalkotó."

M.A.: "Meg hát volna még egy olyan koncert Magyarországon, amit szívesen elvállalnánk: ez a Sziget Nagyszínpadán este, de már sötétben"

Ugye erről a Pecsás koncertről már tényleg készül DVD?

M.A.: "Igen, eltökélt szándékunk, hogy végre csinálunk egy jó minőségű felvételt. Az utókornak is, meg hát mi sem leszünk már fiatalabbak meg szebbek, és ki tudja, mikor fogunk legközelebb játszani. Lehet, hogy soha többet. Tehát most kell felvenni, megörökíteni. Zeneileg is most vagyunk a legjobbak."

Az előző bulikon nem is születtek használható felvételek?

M.A.: "Mindet felvettük így vagy úgy, de egyiknél sem volt elég pénz, hogy olyan legyen, amilyet szeretnénk. A visszatérő bulit barátságból, két kamerával felvették, de annyi kevés egy DVD-hez, hogy az végig élvezetes, izgalmas maradjon. A Volt-bulikon is készültek felvételek, de ezek mind csak arra jók, hogy a youtube-ra feltegyük, esetleg extrának a DVD-re, de nem adják azt a minőséget, amit elképzeltünk. Ez komoly technikai és anyagi hátteret kíván."

És mi a helyzet a régesrégi, archív felvételekkel?

J.Cs.: "Mindenképp fogunk ilyeneket feltenni extrának, meg a Duna TV is készített velünk egy majd' egy órás riportfilmet, ami elég átfogó lett. Abból is kerülne majd fel anyag."

M.A.: "Használható archív anyag amúgy nagyon-nagyon kevés van. Ilyenek, hogy valakinek az édesapja felvett valamit a tömegből, Super8-assal vagy a legkezdetlegesebb VHS kamerával, és olyan szemcsés a kép, hogy sokszor azt sem látni, ki az ott. A hangról meg ne is beszéljünk..."

Az újra felvett klipes nóta, az Utazás baromi jól szól. Az nem merült fel, hogy az egész F.O. lemezt újra felvegyétek?

M.A.: "Akár egyszerűen újra is keverhetnénk, mert megvannak az eredeti felvételek szalagon, és meglepően jó állapotúak. Az még egyszerűbb is volna. Csak a dobokat kéne cserélni, hogy jobban szóljanak. De még ez is olyan összegbe kerülne, még ha itthon is készítem el, ami nem áll rendelkezésünkre. Meg aztán nagyon máshogy szólna akár egy újrakevert verzió is, nem úgy, ahogy megszokták az emberek. Ez egy nagyon kétélű dolog."

És nem lenne értelme legalább újra kiadni a CD-t? Hiszen már sehol nem kapható.

J.Cs.: "Többé már nem lesz így kiadva. Több verzióban is kijött, és hozzá lehetett jutni, amíg volt. Léteznek dolgok, amik valameddig vannak, aztán nincsenek. Az F.O. is az elmúlásról szólt. Nem kell, hogy mindenhez állandóan hozzá lehessen jutni, nem is lenne úgy igazi, az élet sem olyan."

M.A.: "Sokat vitatkoztunk ezen Csabával, hogy jelenjen-e meg még a koncertig, vagy esetleg tegyük fel a netre, hogy ingyen le lehessen tölteni, de nem tudjuk... Passz."

Az szóba sem került, hogy új dalt írjatok?

J.Cs.: "Nem. Beszéltünk róla, hogy akarnánk-e új lemezt, de arra jutottunk, hogy ma már annyira másként látjuk a világot, meg a zenét is, hogy F.O. név alatt semmi értelme nem lenne. Túl sok kompromisszummal járna."

M.A.: "Két olyan nóta lesz a koncerten - és ha kiadjuk, akkor a lemezen illetve DVD-n is -, amiket kicsit átgyúrtunk. Az Utazás, amihez most a klip készült, valamint az Őrült világ. Hát, ennyi aztán vége, ez lesz az Utolsó üvöltés!"

A beszélgetés végén még szót ejtettünk Matyi egyéb projektjeiről is:

M.A.: "A Sex Action körül most még bizonytalan minden. Szasza itthagyta a zenekart, mert - mint mondta - most már nincs kedve tovább csinálni. Sok minden miatt nem tudtunk már az utóbbi időben együtt dolgozni vele, amibe belejátszik az ő magánélete, és a másik zenekara, a Zorall is. Sokszor alakult ki konfliktus, amikor szóvá tettük, hogy mi szeretnénk egy kicsit többet zenélni, új lemezt is csinálni, de nem tudtunk dűlőre jutni vele. Neki is megvan a saját igazsága, nyilván, de nekünk, négyünknek is - mert hogy Nagy Gyula menedzser is zenekari tagnak számít - és mi egészen másként látjuk ezt a dolgot. De még az sem lett volna baj, ha a másik zenekar fontosabb, és menni akar, hiszen már régóta érett a helyzet, inkább az elválás módja az érthetetlen Lett volna még egy, utolsó nagy koncert decemberben, de aztán ő úgy döntött, hogy már ahhoz sincs kedve és a többiek értesítése és tudta nélkül lemondta a bulit a Wigwamban. Inkább elment aznap a Zorallal egy koncertre. Mindez a buli előtt másfél héttel derült ki számunkra... Szóval ez nem csak velünk, de a rajongókkal is nagy kiszúrás volt. Hát ennyi Hogy hogyan tovább, azt most még nem tudjuk. Sokan szeretnék, ha nélküle is - esetleg új énekessel - folytatnánk Felvetődött ugyan, hogy énekeljek én, hisz a dalokat és a szövegek nagy részét amúgy is én írtam, de az egészen más lenne és tőlem ez nem is lenne olyan hiteles. És persze Zana Zoli sem vállalná az éneklést ha-ha! Szóval gondolkodunk a megoldáson. Annál is inkább, mert már megírtam az új lemezt, ami nagyon jó lett, húzós, lendületes, és Zoli már fel is dobolta. Miksával mindketten lelkesednek érte, úgyhogy kár lenne a fiókban hagyni."

És a Mátyás Attila Band?

M.A.: "Ha az F.O. is véget ér, akkor szeretnék megint jobban ráfeküdni, mert nekem azért ez a szívem csücske. Tavaly megjelent a Mélyen című lemez, és igen jó visszhangot kapott mindenkitől."

Az az album ingyenesen letölthető a honlapodról. Lehet tudni, hogy eddig hányan töltötték le?

M.A.: "Nagyjából 7 ezren."

Miért döntöttél úgy, hogy ingyen letölthetővé teszed?

M.A.: "Nem titok, hogy már nincs kiadó, aki pénzt ölne bele, hogy vállalja a stúdiófelvételeket, a keverést, bármit. És ha a kiadó nem ad hozzá semmit, még a gyártáshoz sem igazán, csak a terjesztést vállalja, akkor az egésznek nincs is értelme. Kovács Levente - aki a menedzserünk volt - bedobta, hogy például a Radiohead meg a Nine Inch Nails is letölthetővé tette az új albumát, ez külföldön most az új irány, próbáljuk meg mi is. Pénzt úgysem nagyon látunk belőle. Ha eladnának a lemezből 2 ezret, ami nagyjából a maximum, akkor sem térül meg belőle semmi. Akkor inkább legyen az, hogy mindenki a legjobb minőségben, ingyen letöltheti. Sokkal többet ér a forintosítható anyagiaknál az, hogy minél több emberhez eljusson."

És működik a dolog, érezni a koncerteken?

M.A.: "Igen, egyre többen jönnek el a bulikra. Főleg klubokban játszunk, és már vidéken is azt tapasztaljuk, hogy éneklik a dalokat, tehát eljutott hozzájuk is az anyag. Szóval azt mondom, hogy ez egy jó ötlet volt, érdemes volt meglépni. És most rá fogunk feküdni arra, hogy minél több fesztiválra eljussunk 2009-ben."

És a Merkaba stúdióval mennyi a melód?

M.A.: "A napjaimat folyamatosan itt töltöm. Most az F.O.-féle dolgokkal foglalkoztam a legtöbbet A klip, a másik nóta átírása, felkészülés a nagy bulira stb. Persze a természetfilmzenéket és egyéb ilyesmiket azért továbbra is csinálom."

Ezek hozzáférhetőek valahol?

M.A.: "Sehol, ha-ha! Ezzel is adós vagyok. A Spektrumon, a Duna TV-n, ilyen helyeken mennek ezek a természetfilmek. A Budapesti Vadon című filmünk például megkapta a legjobb filmzene díjat a tavalyi szlovák filmfesztiválon."

Milyen jellegű zenék ezek?

M.A.: "World, ambient, ethno, elszállós dolgok keverednek benne. Mondjuk a Dead Can Dance-hez, a Baraka című film zenéjéhez tudnám hasonlítani. Attól is függ, hogy milyen világrészen forgatják a fiúk az adott filmet. Ez a stáb, aminek dolgozom, forgatott már Mauritiustól Grönlandon és Dél-Amerikán át az Antarktiszig."

Soha nem visznek magukkal?

M.A.: "Nem, a fene vigye el! Ha-ha! Az Antarktiszra mondjuk mehettem volna két hónapig fagyoskodni, de azt inkább kihagytam! Egyébként olyan is van, hogy felkérek zenészeket, például a dél-amerikai filmhez chilei srácokat, hogy játszanak pánsípon, vagy a múltkor arab hastánc zenét kellett csinálnom, amihez arab muzsikusok jöttek. Szóval ezekben a zenékben kiélhetem minden olyan vágyamat, amit a színpadon, a rockzenében nem Bennem ez a kettő kiegészíti egymást."

www.merkaba-matyasattila.hu

Hammer TV

 
MHORAI - It az új hazai deathcore csapat első albuma: Hegemony
2021. szeptember 26. (vasárnap) 07:14

Hegemony címmel megjelent és végig is hallgatható az új hazai deathcore formáció, a Mhorai első albuma. "A felvételek a házi stúdiónkban készültek, a keverési munkálatokat pedig a No Silence Studio végezte. A Hegemony című nagylemezünk fizikai formában is megrendelhető. A 10 saját dal mellett van egy bónusz is, egy feldolgozás, az I'm Broken a Panterától." Rendelés (CD/póló)     www.facebook.com/mhoraimetal "...Ez a lemez tartalmazza mindazt, amit jelenleg a metal zenéről tudunk és szerettünk volna megosztani Veletek. Az elmúlt évben, debütálásunk óta egyre többen hallgatják a zenéinket internetes felületeken és egyre többen hordanak Mhorai-pólókat is. Bizony lettek, akiknek már most kedvencei közé tartozik egy-egy dalunk. Ez az ok, ami mindig elég motivációt adott a folytatáshoz..."   MHORAI - Hegemony (a 2021-es album)   MHORAI: Köteles Máté gitáros...

DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline
DAWN OF SOLACE - Új dal és klip a Wolfheart főnökétől: Skyline

14 év után adta ki második albumát 2020 elején a Dawn Of Solace, a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen szólóprojektje, de a folytatásra nem kell ennyit várni. A sötét hangulatú,...

EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától
EMIGRATE - Két albumelőzetes dal a Rammstein gitárosától

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human
NORTHTALE - Az első albumelőzetes dal az új énekessel: Only Human

Itt az első Northtale dal az új énekessel! A power metal bandában az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson utódja a brazil Guilherme Hirose (Traumer) lett, a november 12-én...

THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl
THE DARKNESS - Novemberben jön az új album, friss dal és klip: Jussy's Girl

Motorheart címmel november 19-én jelenik meg a Justin Hawkins énekes vezette brit hard rocker The Darkness hetedik albuma, harmadik előzetesként pedig a videóval kísért Jussy's Girl dallal...

THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól
THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID - Album és friss klip, atmoszférikus doom a magyar/holland duótól

Horváth Martina énekesnőt ismerheted a Niburtából, a Ghymesből, a Thy Catafalque lemezeiről is, de az Agregator egyik dalában is vendégeskedettt, a legfrissebb formciója pedig egy...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS